Skip to main content

Θωρακισμένη έναντι της κρίσης η ΑτΕ

Η ρευστότητα της Αγροτικής Τράπεζας παραμένει σε υψηλά επίπεδα και το πρώτο τρίμηνο του 2010, γεγονός που της επιτρέπει να συνεχίσει την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τόνισε ο διοικητ
Η ρευστότητα της Αγροτικής Τράπεζας παρά τη δυσμενή συγκυρία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και το πρώτο τρίμηνο του 2010, γεγονός που της επιτρέπει να συνεχίσει την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τόνισε ο διοικητής της ATEbank Θεόδωρος Πανταλάκης, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Τράπεζας.

«Η κρίση βρίσκει την Αγροτική Τράπεζα θωρακισμένη έναντι κινδύνων και έτοιμη να ενισχύσει την οικονομία του τόπου και κατά το τρέχον έτος», τόνισε ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, ο κ. Πανταλάκης τόνισε ότι η Αγροτική Τράπεζα συνεχίζει τη χρηματοδότηση των πελατών της στηρίζοντας τα νοικοκυριά στην απόκτηση στέγης και τον παραδοσιακό της πελάτη, ενθαρρύνοντας πρωτοβουλίες οικολογικής γεωργίας με παραδοσιακές καλλιέργειες. «Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, του ΕΣΠΑ και των ΠΕΠ με κεφάλαια κίνησης και επενδύσεων ενισχύοντας τις νέες προσπάθειες για βιώσιμο τουρισμό και πράσινη επιχειρηματικότητα. Θα ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες των επιχειρήσεων που αποβλέπουν στη παραγωγή προϊόντων που απευθύνονται σε ευρείες γεωγραφικές περιοχές», πρόσθεσε.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2010 οι συνολικές εκταμιεύσεις για δάνεια ανέρχονται σε 2,1 δισ. ευρώ περίπου, ενώ το χαρτοφυλάκιο δανείων παρουσιάζει αύξηση 6%, σε συγκρίσιμη βάση, έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2009. Ισόποση περίπου αύξηση παρουσιάζουν και οι καταθέσεις πελατείας.

Αναφερόμενος στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Πανταλάκης είπε ότι το 2009, μετά από μία δεκαετία σημαντικής μεγέθυνσης, περιόρισε αισθητά την ανάπτυξή του. Η εγχώρια πιστωτική επέκταση κατά το 2009 ανήλθε σε μονοψήφιο αριθμό 4,2%, κυρίως ως αποτέλεσμα του περιορισμού των χορηγήσεων στη λιανική τραπεζική. Οι όμιλοι των ελληνικών τραπεζών το 2009 παρουσίασαν σημαντική μείωση της κερδοφορίας τους, κυρίως λόγω της μείωσης των αποτελεσμάτων από τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα (μείωση 90% περίπου των προ φόρων κερδών). Σημαντικά επηρέασε τα αποτελέσματα του 2009 η άνευ προηγουμένου αύξηση των προβλέψεων των μητρικών εταιριών, οι οποίες ανήλθαν σε 4,4 δισ. ευρώ έναντι 2,9 δισ. ευρώ το 2008 ή 176 μονάδες βάσης έναντι 123 μονάδων το 2008.

Αναφερόμενος γενικότερα στις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, ο κ. Πανταλάκης επεσήμανε ότι, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και των μέτρων που ανακοινώθηκαν το Μάρτιο, οι τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά ομολόγων καθιστούν δυσκολότερη την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Η πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης για την υποβολή αιτήματος υπαγωγής στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην ομαλότερη αντιμετώπιση της κρίσης», τόνισε ο διοικητής της ATEbank

ZENITH