Skip to main content

Θρίλερ στις Βρυξέλλες: Με τρίωρη καθυστέρηση ξεκίνησε το Eurogroup

Ξεχωριστές επαφές Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ, Μοσκοβισί με Βαρουφάκη-Σόιμπλε. Δύσκολη η συμφωνία, λέει ο επικεφαλής του Εurogroup – προς Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή.

Πυρετώδεις είναι οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, προκειμένου να βρεθεί ο κοινός τόπος για να υπάρξει η πολυπόθητη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους. Το κλίμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως αρνητικό, παρότι όμως οι μετέχοντες στις διαβουλεύσεις αφήνουν ανοιχτή μια χαραμάδα για μια ευτυχή κατάληξη.

Πάντως, αρκετοί κρίνουν ότι το Eurogroup, που ξεκίνησε λίγο μετά τις επτά το απόγευμα με καθυστέρηση τριών ωρών, οδηγείται σε αποτυχία, λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Γερμανίας που εκφράζεται από τον Β.Σόιμπλε. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον ενημέρωσε πως, εφόσον η αποψινή συνεδρίαση δεν καταλήξει σε συμφωνία, θα ζητήσει να διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Κυριακή.

Χαρακτηριστικό του εχθρικού κλίματος ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία είναι το γεγονός ότι οι δύο βασικοί «παίχτες» της διαπραγμάτευσης, ο Γιάννης Βαρουφάκης και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από τις 16:00 βρέθηκαν σε διαφορετικά δωμάτια και είχαν διαδοχικές επαφές με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, οι οποίοι λειτούργησαν ως διαμεσολαβητές. Επρόκειτο για μια «ασυνήθιστη σύνθεση, η οποία δείχνει τις δυσκολίες» του διαλόγου ανάμεσα στους δύο άνδρες, «αλλά μπορεί να επιτρέψει να προχωρήσουμε», ανέφερε πηγή προσκείμενη στην ελληνική αποστολή.

«Το διακύβευμα ήταν η προετοιμασία» του Eurogroup καθώς «όλοι θέλουν μια λύση» στο ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι συζητήσεις αφορούσαν ένα πακέτο» το οποίο θα περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις από μέρους της Ελλάδας, «ακόμη πιο πέρα» από εκείνες που έκανε στην επιστολή που έστειλε χθες στους εταίρους της στην ευρωζώνη για να ζητήσει την παράταση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας.

Μετά από συζητήσεις για πάνω από μία ώρα – και πριν ξεκινήσει το Eurogroup, ο Γ.Ντάισελμπλουμ έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, λέγοντας πως υπάρχει ένα παράθυρο αισοδοξίας «αλλά είναι ακόμη πολύ δύσκολο».

«Εχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και ελπίζω να έχουμε αποτέλεσμα σε λίγες ώρες» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Μιλάω με τους βασικούς παίκτες προσπαθώντας να βρούμε λύση. Ελπίζω να σας ανακοινώσουμε ένα αποτέλεσμα σε λίγες ώρες», κατέληξε.

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη

Σε δηλώσεις του μετά τις διαδοχικές επαφές που είχε με Βαρουφάκη και Σόιμπλε, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε πεπεισμένος ότι μια συμφωνία είναι δυνατή και η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. «Πρέπει να συμφωνήσουμε. Η συμφωνία είναι απαραίτητη γιατί το πρόγραμμα λήγει σε μια εβδομάδα», τόνισε, σημειώνοντας πως «η καλή πρόοδος που έχει επιτευχθεί μπορεί να μετατραπεί σε μια δυνατή και θετική συμφωνία».

Σόιμπλε για Grexit: Ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε

Την σκληρή στάση του στο ελληνικό ζήτημα επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το ενδεχόμενο Grexit, είπε πως «δεν υπάρχει τίποτα καινούριο να πούμε, θα δούμε τι θα συμβεί σήμερα».

Όπως είπε, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προηγούμενες συμφωνίες. «Όλοι δουλεύουμε για να βρούμε μια συμφωνία. Δεν πρόκειται για μία χώρα, αφορά όλη την Ευρώπη, η οποία χρειάζεται αμοιβαία εμπιστοσύνη», τόνισε.

Βαρουφάκης: Ελπίζω ότι στο τέλος θα έχουμε λευκό καπνό

Την ελπίδα του ότι θα υπάρξει συμφωνία εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης. «Ελπίζω ότι στο τέλος θα έχουμε λευκό καπνό», είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Έγιναν πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις και έχουμε διανύσει τα τέσσερα πέμπτα του δρόμου. Οι εταίροι θα πρέπει να μας συναντήσουν όχι στα μισά του δρόμου, αλλά στο ένα πέμπτο», σημείωσε.

Τουσκ: Αναζητείται κοινό έδαφος ανάμεσα σε Ελλάδα και ΕΕ

Συζητήσεις με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως γνωστοποίησε σε ανάρτησή του στο twitter, στις συνομιλίες συζητήθηκε ένα «θετικό κοινό έδαφος» στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, το οποίο μπορεί να γίνει αποδεκτό από όλα τα κράτη-μέλη του ευρώ.

τελευταία ενημέρωση 19:30

ZENITH