Skip to main content

Θρησκευτικός τουριστικός προορισμός η Καβάλα

Την προσπάθεια ανάδειξης της Καβάλας ως θρησκευτικού τουριστικού προορισμού ενίσχυσε η συμμετοχή της νομαρχίας στο μεγάλο θρησκευτικό φεστιβάλ JOSP FEST στη Ρώμη.
Ικανοποιημένα για την ανταπόκριση που έδειξαν ξένοι δημοσιογράφοι και στελέχη του Βατικανού στις επαφές που είχαν μαζί τους, την περασμένη εβδομάδα, επέστρεψαν χθες από τη Ρώμη τα μέλη της αποστολής της νομαρχίας Καβάλας στο σημαντικό τετραήμερο θρησκευτικό Φεστιβάλ JOSP FEST.

Η νομαρχία Καβάλας επιμένει τα τελευταία χρόνια στην ανάδειξη της περιοχής ως πόλου θρησκευτικού τουρισμού, αξιοποιώντας την ιστορική πορεία του Αποστόλου Παύλου στη Μακεδονία, με αφετηρία τους Φιλίππους, όπου διατηρούνται η φυλακή του και τα ερείπια πρωτοχριστιανικών ναών. Τα φετινά «Ταξίδια του Πνεύματος», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ από τις 14 έως τις 17 Ιανουαρίου, αποδείχθηκαν μια εξαιρετική ευκαιρία να προβάλει ο νομός Καβάλας για άλλη μία φορά τα πλεονεκτήματά του και να προσελκύσει την προσοχή των επισκεπτών στο εκθεσιακό κέντρο Nova Fiera Di Roma.

Η συμμετοχή της νομαρχίας Καβάλας στη μεγαλύτερη έκθεση θρησκευτικού τουρισμού στην Ευρώπη ήταν η μοναδική από ελληνικής πλευράς κι έδωσε την ευκαιρία να ενισχυθούν οι δεσμοί της Καβάλας με τον ιταλικό και διεθνή τουριστικό Τύπο, καθώς και με αξιωματούχους του Βατικανού, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν ήδη φιλοξενηθεί από τη νομαρχία Καβάλας κι έχουν προσωπική γνώση της σπουδαιότητας της περιοχής ως θρησκευτικού προορισμού.

Στη συγκεκριμένη έκθεση, μεταξύ άλλων, προγραμματίζονται οι θρησκευτικοί προορισμοί κάθε χρονιάς για εκατομμύρια Καθολικών Χριστιανών σ’  όλο τον κόσμο, που μετέχουν σε οργανωμένες πολυήμερες εκδρομές.

Στο περίπτερο της νομαρχίας Καβάλας φιλοξενήθηκαν επίσης τόσο ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού όσο και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Επικεφαλής της αποστολής της νομαρχίας Καβάλας στη Ρώμη ήταν ο έως πρόσφατα αντινομάρχης Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης, που ενημέρωσε λεπτομερώς –σε ειδική συνέντευξη Τύπου- για τα χριστιανικά μνημεία και προσκυνήματα  του νομού και ιδιαίτερα για ό,τι έχει σχέση με την παρουσία του Αποστόλου Παύλου στην αρχαία Νεάπολη και τους Φιλίππους και εφοδίασε τους εκπροσώπους των τουριστικών ΜΜΕ με άφθονο οπτικοακουστικό υλικό. Επίσης, είχε σειρά επαφών με αξιωματούχους της Αγίας Έδρας, προκαλώντας το ενδιαφέρον τους για προγραμματισμό οργανωμένων ταξιδιών στην περιοχή της Καβάλας.

Η παρουσία της νομαρχίας Καβάλας στο φεστιβάλ JOSP FEST διανθίστηκε με τη χορωδία «Πέτρος ο Λαμπαδάριος», που έψαλλε βυζαντινές μελωδίες στη διάρκεια της τετραήμερης έκθεσης, προξενώντας ιδιαίτερη συγκίνηση στους παριστάμενους.

Ήδη, ως πρώτο απτό αποτέλεσμα της αποστολής της νομαρχίας Καβάλας στη Ρώμη, οργανώνεται ταξίδι –μέσω πρακτορείου που μετείχε στην έκθεση-  πολυμελούς  ομάδας γιατρών από τις Φιλιππίνες (χώρα με μακρά Καθολική παράδοση) τον ερχόμενο Μάιο στην Καβάλα.

ZENITH