Skip to main content

Θύελλα με «εντολή» για ελευθέρας στους παράνομους μετανάστες

Επίσημη διάψευση από Πανούση για φερόμενη υπηρεσιακή εντολή να μη συλλαμβάνεται κανένας παράνομος μετανάστης και να αφεθούν ελεύθεροι όσοι κρατούνται. Αντιδράσεις από Σαμαρά - συνοριοφύλακες.

Σάλο προκάλεσε η υπηρεσιακή εντολή που φέρεται να έχει υπογράψει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, σύμφωνα με την οποία δεν θα συλλαμβάνεται κανένας παράνομος μετανάστης και θα αφεθούν ελεύθεροι όσοι κρατούνται.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για «αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών».

«Ό, τι και να είναι αυτή η ανακοίνωση για τα κέντρα κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας», τονίζει.

Νωρίτερα, ο κ. Πανούσης, μιλώντας στο Βήμα, υπογράμμισε πως «δεν έχει βγει καμιά τέτοια ανακοίνωση-έγγραφο από κανένα πολιτικό πρόσωπο του υπουργείου. Ούτε εγώ, ούτε ο υπουργός Εσωτερικών, ούτε η αναπληρώτρια υπουργός κ. Χριστοδουλοπούλου έχουμε βγάλει κάτι τέτοιο. Διερευνά το θέμα ο αρχηγός της Αστυνομίας και το επιτελείο. Πιθανόν κάποιος ταξίαρχος να έχει βγάλει κάποια διαταγή. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι επειδή αργούν οι κρίσεις, κάποιος δημιουργεί τέτοια ζητήματα».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, η απόφαση προβλέπει πως εφεξής δεν θα συλλαμβάνεται κανένας παράνομος μετανάστης που εισέρχεται στη χώρα, ενώ άμεσα αφήνονται ελεύθεροι όσοι παράνομοι μετανάστες που έχουν συλληφθεί και δεν κατηγορούνται για κακούργημα, αλλά βαρύνονται απλώς με την κατηγορία της παράνομης εισόδου.

Ακόμη, η φερόμενη εντολή του υπουργού προβλέπει ότι στους παράνομους μετανάστες που εντοπίζονται στα σύνορα θα χορηγείται φύλλο πορείας, το οποίο θα τους δίνει τη δυνατότητα παραμονής στην Ελλάδα ενός μήνα, ώστε να επιλέξουν σε ποια χώρα θέλουν να πάνε, ενώ εάν εντοπιστούν εκ νέου θα λαμβάνουν άδεια παραμονής άλλων 6 μηνών προκειμένου να ζήσουν νόμιμα, μέχρι να βρουν τρόπο να φύγουν από την Ελλάδα.

Σαμαράς: Μετατρέπουν τη χώρα σε μαγνήτη παράνομων μεταναστών

Την έντονη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προκάλεσε η φερόμενη απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι παράνομοι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει λόγο για απίστευτη, αδιανόητη και προκλητική απόφαση της κυβέρνησης, η οποία, όπως τονίζει, μετατρέπει την Ελλάδα σε μαγνήτη προσέλκυσης παράνομων μεταναστών (περισσότερα εδώ).

Στην απόφαση αντέδρασε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ), η οποία τονίζει πως «η Ελλάδα μετά από αυτές τις εξαγγελίες, το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να 'υποδεχθεί' χιλιάδες παράνομους μετανάστες» (περισσότερα εδώ).

ZENITH