Skip to main content

Θύελλα στη Βουλή με Κωνσταντοπούλου για την ονομαστική ψηφοφορία

Η απόφαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφορίας για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, όπως είχε ζητήσει η Χρυσή Αυγή έβαλε φωτιά στη συνεδρίαση της Βουλής.

Μπαράζ αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως είχε ζητήσει η Χρυσή Αυγή.

Μετά την ανακοίνωση από την πρόεδρο της Βουλής ότι θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία παρά το γεγονός ότι απουσίαζαν από τη συνεδρίαση οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, έντονα αντέδρασαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να προειδοποιεί ότι θα αποχωρήσει. Μάλιστα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος φώναξε «ντροπή».

Μετά από δεκάλεπτη διακοπή και τις αποχωρήσεις βουλευτών η κ. Κωνσταντοπούλου επανήλθε στο προεδρείο και προχώρησε σε αναδίπλωση για την ονομαστική ψηφοφορία. «Διαπιστώνω ότι κάποιοι πάνε να διαστρεβλώσουν τη θέση μου και για αυτό αποσύρω την πρόταση» είπε η Πρόεδρος της Βουλής, καλώντας όσους αποχώρησαν να προσέλθουν να ψηφίσουν με κανονική ψηφοφορία ώστε «να αποδείξουν ότι η στήριξη στο νομοσχέδιο που εκφράστηκε δεν είναι στα λόγια».

Τελικά το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να μη ψηφίζουν, αν και είχαν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή δήλωσαν παρών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι λίγο πριν την απόσυρση της αρχικής της πρότασης είχε συνομιλία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Χρυσή Αυγή κατέθεσε χθες αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου ο Εισαγγελέας των φυλακών να «υποχρεωθεί» να δώσει άδεια στους προφυλακισμένους βουλευτές της. Όμως ούτε και σήμερα ο Εισαγγελέας έδωσε άδεια στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, με αποτέλεσμα να μη συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των αιτούντων Βουλευτών (που πρέπει να είναι 15).  Όμως η κ. Κωνσταντοπούλου έθεσε η ίδια την πρόταση για ονομαστική, αξιοποιώντας σχετική πρόνοια του Κανονισμού (άρθρο 72 παρ. 1, εδάφιο 3) που ορίζει ότι η συνεδρίαση διακόπτεται και διεξάγεται ονομαστική ψηφοφορία αν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών ή αν «η πρόταση προέρχεται από τον Πρόεδρο».

Λαμβάνοντας τον λόγο κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου επί των άρθρων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος άσκησε δριμεία κριτική στη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου ότι «ευτελίζει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες» και πως «δεν σέβεστε απολύτως τίποτα και εκτίθεστε». «Είστε υπόλογη για τα φαινόμενα θεσμικής γελοιοποίησης. Είστε παράγοντας συνεχών εντάσεων. Δεν βλέπω να ανταποκρίνεστε στις υποχρεώσεις σας» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Θυσιάσατε τη συναίνεση στον βωμό της δική σας επίμονης σκοπιμότητας να συμπλεύσετε με τη Χρυσή Αυγή». Κάλεσε, δε, την πρόεδρο της Βουλής να επαναλάβει τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Επίθεση στην Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης. Τόνισε ότι ο λόγος και οι πράξεις της κ. Κωνσταντοπούλου είναι διχαστικές και απαράδεκτες. «Δεν υπάρχει πρόεδρος της Βουλής που μέσα σε δύο μήνες θητείας να έχει συγκεντρώσει τόσο πολύ τον θυμό και την οργή των βουλευτών» τόνισε χαρακτηριστικά. Της καταλόγισε πως δυναμιτίζει τη διαδικασία και στο τέλος γελοιοποιεί το θεσμό.

Ο πρώην Πρόεδρος τη Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης σημείωσε ότι «έρχεται ένα νομοσχέδιο που ενώνει και ο πρωθυπουργός ζητά  από όλες τις δυνάμεις να στείλουμε μήνυμα ενότητας και εσείς μας οδηγείτε στο να διαφωνούμε επι της διαδικασίας».

ZENITH