Skip to main content

Θυελλώδης η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ

Η ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη διεκόπη μετά από τοποθέτησή της ότι ο πρόεδρος φοβάται το συνέδριο γιατί φοβάται μήπως τεθεί θέμα ηγεσίας. Αποχώρησε από τη συνεδρίαση ο Νίκος Δένδιας.
 Συνεχίζονται οι τοποθετήσεις μελών της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ στη συνεδρίαση που είναι σε εξέλιξη στα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού. 
 
Σύμφωνα με πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:
«Καθαρές κουβέντες. Η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Είναι κρίσιμες οι ώρες που περνάμε. Όχι σε προσωπικές στρατηγικές. Κανένας χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Επανίδρυση της σχέσης μας με την κοινωνία που διαταράχθηκε λόγω εφαρμογής του μνημονίου. Ευρύς διάλογος. Όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής οδήγησε την παράταξη σε συνέδριο στη Χαλκιδική, πιστεύω ότι είναι η καλύτερη λύση και τώρα».
 
Η Όλγα Κεφαλογιάννη είπε μεταξύ άλλων: «Να απευθύνουμε γενικό προσκλητήριο, ευρύτατο κάλεσμα στις κεντροδεξιές δυνάμεις».
 
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, η πρώην υπουργός πρότεινε τη σύσταση δύο ομάδων εργασίας με πρωτοβουλία του προέδρου του κόμματος.
 
«Η μία θα παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και θα εκπονεί σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για τη χώρα και η δεύτερη θα ασχοληθεί με τον ιδεολογικό προσανατολισμό της ΝΔ», είπε. «Αφού περάσουμε τα στάδια που περιγράφει ο πρόεδρος, προετοιμασμένοι και οργανωμένοι, σε δεύτερο χρόνο, να πάμε σε συνέδριο», συμπλήρωσε.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη διεκόπη μετά από τοποθέτησή της ότι «ο πρόεδρος φοβάται το συνέδριο γιατί φοβάται μήπως τεθεί θέμα ηγεσίας».
 
«Έχουμε πρόεδρο εκλεγμένο από το λαό», της είπαν, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές και εκείνη απάντησε «αφήστε με να μιλήσω».
 
Πηγές από το περιβάλλον της πρώην υπουργού αναφέρουν ότι η κα Μπακογιάννη είπε επ' αυτού ότι «σε ένα συνέδριο ή θα βγει ο Σαμαράς ενισχυμένος ή θα βγει ένας νέος ισχυρός αρχηγός» και απαντώντας στις αντιδράσεις είπε ότι «στη ΝΔ δεν μιλάμε με κράχτες αλλά με επιχειρήματα».
 
Ο δήμαρχος και πρόεδρος ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης σύμφωνα με πηγές από τη ΝΔ είπε τα εξής:
 
«Οι αλλαγές είναι μονόδρομος. Ξεκαθαρίζω. Όχι στην αλλαγή ηγεσίας. Όχι στις προσωπικές στρατηγικές. Όχι σε συζητήσεις σε δείπνα. Όχι συζητήσεις σε γραφεία. Δεν υπάρχει λαϊκή νομιμοποίηση σε αυτά. Να ανοίξει το παιχνίδι. Να αναγνωρίσουμε λάθη και να τα διορθώσουμε. Εγγυητής είναι ο Αντώνης Σαμαράς σε μια πορεία προς συνέδριο ο οποίος είναι εκλεγμένος από τη βάση και έχει απόλυτη νομιμοποίηση».
 
Επίσης ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου είπε τα εξής:
 
«Δεν μου αρέσουν οι ζυμώσεις, οι μαλάξεις. Η γραμματεία αυτοδιοίκησης της ΝΔ να εκλέγεται από εκλεγμένα αυτοδιοικητικά στελέχη, δημάρχους και όχι από τον πρόεδρο. (έκανε δεκτή την πρόταση ο κ. Σαμαράς). Όσοι ενδιαφέρονται να το δηλώσουν στα όργανα και όχι λήψη αποφάσεων στις ταβέρνες. Κάποια πρωτοπαλίκαρα και καπεταναίοι της ήττας του 2009 και του 2015 θέλουν να πλήξουν τη ΝΔ και την ενότητά της αλλά δεν το λένε. Ζυμώνονται στα ΜΜΕ και σε γεύματα. Είναι αγνώμονες, αχάριστοι, ιδιοτελείς. Τους ξέρουν καλά οι πολίτες και εμείς τα μέλη της ΝΔ που δεν είμαστε λωτοφάγοι».
 
Ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:
 
«Εγώ σε στήριξα Ντόρα το 2009 απέναντι στο Σαμαρά. Ήταν καλά τότε ε; Ήμουν καλός τότε, ε; Αλλά πάνω από όλα είμαι ΝΔ και θέλω να είμαι δίκαιος. Κάποιοι με ψέματα θέλουν τη φατσούλα τους στα ΜΜΕ και επικαλούνται τάχα μου το συνέδριο. Οι αρχηγίσκοι της δεκάρας. Παλικαρίσια λοιπόν, όποιος θέλει εδώ, και όχι φωτό με το μαλλί μιζαμπλί φτιαγμένο. Εδώ είναι το όργανο. Όχι τα κανάλια και το σταρ σίστεμ. Δεν υπάρχουν ύπατοι και ανθύπατοι, υπάρχουν όργανα. Τι λες κα Ντόρα Μπακογιάννη που παραιτήθηκε ο κάθε αρχηγός της ΝΔ μετά από κάθε ήττα; Το 2000 ο Κώστας Καραμανλής ευτυχώς που δεν παραιτήθηκε και όταν παραιτήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης το 1993 λίγους μήνες αργότερα είπε ότι ήταν λάθος, και ήταν λάθος. Θετικές οι πρωτοβουλίες του προέδρου που ανακοίνωσε στην ΚΟ. Επαναλαμβάνω ότι έγινε σπέκουλα με προβοκάτσιες από άσπονδους φίλους, συναδέλφους υπουργούς όταν ήμουν εγώ υπουργός, και με χαρακτήριζαν «λαϊκή δεξιά» και «λαϊκιστή»».
 
Ο Γιώργος Αδαμούλης μέλος της Π.Ε είπε με τη σειρά του: «Αδιαμφισβήτητος ηγέτης ο Αντώνης Σαμαράς. Όχι στους βαρόνους και στα τζάκια».
 
Άλλο μέλος της Π.Ε που πήρε το λόγο, ο Κώστας Τάπρας ,είπε: «Υπουργοί έδιναν τις εντολές, οι βουλευτές ψήφιζαν. Ενότητα και στήριξη στον Σαμαρά και τίποτα άλλο».
 
Παρότι η πλειοψηφία στήριξε τις επιλογές Σαμαρά, δεν έπαυσαν οι φωνές που ζητούσαν και ζητούν τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου. 
 
Ο εκ των προβαλλόμενων ως διάδοχος στην ηγεσία της ΝΔ,  Νίκος Δένδιας αποχώρησε αργά το απόγευμα από τη συνεδρίαση, εκτοξεύοντας βέλη κατά του Προεδρείου που, όπως υπαινίχθηκε, προσχώρησε σε αποκλεισμό όσων ήθελαν να θέσουν το θέμα της ηγεσίας δια της μεθόδου της εγγραφής στη σειρά, μόνον όσων είναι με την ηγεσία.
 
Αμέσως μετά την αποχώρησή του, πάντως, ο κ. Δένδιας αναγγέλθηκε να μιλήσει, αλλά στο μεταξύ είχε μπει στο αυτοκίνητό του. Κύκλοι προσκείμενοι στον κ. Δενδια λένε ότι ενώ ήταν 20ος στη σειρά των ομιλητών, βρέθηκε ξαφνικά στην 37η θέση.
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «λαθρεπιβάτες» στο μεταρρυθμιστικό κύμα που είχε ανάγκη η χώρα και από το χώρο της ΝΔ. «Κάνω έκκληση να κατανοήσουμε ότι δεν κρύβεται πίσω από κάθε καλόπιστη κριτική η εσωστρέφεια. Οφείλω να πω όμως ότι δεν αγωνίστηκαν όλοι με την ίδια ένταση. Κάποιοι τράβαγαν τον κάρο των μεταρρυθμίσεων και κάποιοι τους λιθοβολούσαν. Κάποιοι ήταν λαθρεπιβάτες στο μεταρρυθμιστικό κύμα και από τη δική μας παράταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Στην παρέμβασή του ο Μάκης Βορίδης διερωτήθηκε: «Υπάρχει θέμα ηγεσίας; Εδόθη η ευκαιρία ανοικτά. Δεν τέθηκε λοιπόν. Άρα το θέμα έκλεισε. Και όχι μόνο εδώ αλλά και στο δημόσιο διάλογο. Όσοι το συνεχίζουν φθείρουν και προκαλούν ζημιά στην παράταξη».
 
Ο πρώην υπουργός απάντησε και στην κριτική ότι η ΝΔ έχει στραφεί περισσότερο πρός τα δεξιά. «Που έχουμε πάει δεξιά; Ας μας πει κάποιος τι από αυτά που έχουμε κάνει, δεν έπρεπε να τα έχουμε κάνει και που διαφωνούν σε όσα κάναμε. Ποιες είναι οι κεντρώες πολιτικές που προτείνουν; Κάποιοι πρότειναν ιδεολογικό επαναπροσδιορισμό. Δηλαδή θα αλλάξουμε τις ιδέες μας επειδή χάσαμε; Είχαμε πολιτική ή ιδεολογική ήττα; Υπάρχει λαϊκό και εθνικό συμφέρον. Ο Σαμαράς έκανε αυτό που έπρεπε με βάση το εθνικό συμφέρον σε πλαίσιο ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς».
 
Εξάλλου, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός της ΝΔ, Ευάγγελος Αντώναρος, μιλώντας στον Αθήνα 984 είπε για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής: «Το έκτακτο συνέδριο του κόμματος, το οποίο προβλέπεται από το καταστατικό, πρέπει να συγκληθεί το ταχύτερο δυνατόν, έχει ήδη περάσει ενάμισης μήνας από τις εκλογές. Πρέπει να συζητηθεί σε αυτό το μεγάλο πολιτικό όργανο, που είναι κορυφαίο.» 
 

ZENITH