Skip to main content

Θύματα διακρίσεων οι μειονότητες στην πΓΔΜ

Οι Ρομά και άλλες μειονότητες εξακολουθούν να αποτελούν θύματα διακρίσεων στην πΓΔΜ, αναφέρει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (Ecri) του Συμβουλίου της Ευρώ
Οι Ρομά και άλλες μειονότητες εξακολουθούν να αποτελούν θύματα διακρίσεων στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ), αναφέρει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (Ecri) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι συνθήκες διαβίωσης πολλών Ρομά παραμένουν ανησυχητικές, καθώς η χρηματοδότηση των πρόσφατων σχεδίων δράσης ήταν ανεπαρκής, τονίζεται στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο Στρασβούργο.

Οι γυναίκες Ρομά αποτελούν αντικείμενο πολλών διακρίσεων και τα παιδιά Ρομά είναι στους δρόμους και δεν έχουν την αναγκαία μέριμνα. Η Ecri ζητάει από τις αρχές να μεριμνήσουν, ώστε κανένα παιδί Ρομ να μην στέλνεται χωρίς λόγο σε εκπαιδευτικά ιδρύματα για παιδιά με νοητικά προβλήματα, ενώ επισημαίνει ότι ορισμένες δηλώσεις πολιτικών αξιωματούχων δεν συμβάλλουν στη συμφιλίωση των κατοίκων.

Στην ίδια έκθεση, όπου επισημαίνονται επίσης κάποιες «θετικές εξελίξεις», αναφέρεται ότι «πολλά άτομα από τις ιστορικές μειονότητες που διαμένουν εδώ και πολύ καιρό στη χώρα έχουν πολιτογραφηθεί».

Η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα «έχει συμβάλλει στην εδραίωση του δικαστικού πλαισίου στον αγώνα κατά του ρατσισμού», ενώ υπό επεξεργασία είναι και ένα νομοσχέδιο για την προστασία από τις διακρίσεις, αναφέρεται στην έκθεση της Ecri.

Η υπηρεσία αυτή εκπονεί περιοδικά εκθέσεις και απευθύνει συστάσεις στις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τα προβλήματα του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

ZENITH