Skip to main content

Θυσία στο βωμό του ΔΝΤ οι ελληνικές εξαγωγές

«Θύμα» της κρίσης έπεσαν και τα γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, το προπύργιο των εξαγωγών της χώρας μας. Εκπρόσωποι των βιομηχάνων και των εξαγωγέων μιλώντας στη Voria.gr εκπέμπουν μήνυμα
«Θύμα» της οικονομικής κρίσης έπεσε και η οικονομική διπλωματία της Ελλάδας, το προπύργιο της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας μας. Στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας μείωσης των δημόσιων δαπανών, η κυβέρνηση επέβαλε περικοπές τουλάχιστον 20% στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών, που αφορά στον τομέα της διπλωματίας, όπου υπάγεται και το δίκτυο των 61 Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο εξωτερικό,  το οποίο είναι επιφορτισμένο με τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις της χώρας. Η κίνηση αυτή, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων(ΕΝ.ΔΥ.ΟΕΥ), κ. Αντώνης Κατεπόδης δίνει τη χαριστική βολή στα ήδη αποδυναμωμένα γραφεία ΟΕΥ, τη μόνη οργανωμένη υπηρεσία προώθησης των ελληνικών οικονομικών, εμπορικών και επιχειρηματικών συμφερόντων στο εξωτερικό

Μάλιστα η έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΝΔΥ.ΟΕΥ, θέλοντας να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για τη συνεχιζόμενη απαξίωση της οικονομικής διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας  στις 25 Μαΐου, που είναι η τρίτη επέτειος της υπογραφής του Οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών, λόγω της ουσιαστικής κατάργησης του κλάδου και των διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου. Η Ενωση θα καταθέσει ψήφισμα στην πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία , στα πολιτικά κόμματα, αλλά και στους παραγωγικούς και επιχειρηματικούς φορείς.

Εκπρόσωποι των βιομηχάνων και των εξαγωγέων της Βόρειας Ελλάδας μιλώντας στη Voria.gr χαρακτηρίζουν εθνικό ζήτημα την υπόθεση των ΟΕΥ και εκπέμπουν μήνυμα SOS για την επιχειρούμενη αποδυνάμωση της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας, προειδοποιώντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες στη διατήρηση και  επέκταση των ελληνικών οικονομικών, εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων στις διεθνείς αγορές σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.

Ο κ.Κατεπόδης τονίζει στη Voria.gr ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Γραφεία ΟΕΥ είναι πολλά και ιδιαιτέρως σοβαρά. Τα επικεντρώνει στους ανεπαρκείς προϋπολογισμούς,  την υποστελέχωση τους, τόσο ως προς τον αναγκαίο αριθμό στελεχών ΟΕΥ, όσο και ως προς τους απαραίτητους επιτόπιους συνεργάτες και στις ελλείψεις στις υποδομές κυρίως σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. «Οι ανεπάρκειες αυτές επιδεινώνονται τώρα με τις επιπλέον περικοπές, λόγω της οικονομικής κρίσης», υπογραμμίζει. Για τις περικοπές σε μισθούς και επιδόματα αναφέρει ότι σε ορισμένες χώρες, το κόστος διαμονής είναι πολύ υψηλό και άρα είναι επώδυνα τα μέτρα που ελήφθησαν, λόγω ένταξης της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ και ΕΕ.
 
Ο κ.Κατεπόδης περιγράφει μια θλιβερή εικόνα της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας: μόλις 10 Γραφεία ΟΕΥ στελεχώνονται πλήρως, ενώ το 40% παρουσιάζει σημαντικά κενά. Στα 61 Γραφεία ΟΕΥ στο εξωτερικό, όπως γνωστοποιεί στη Voria.gr, εργάζονται 170 ΟΕΥ και περίπου στο 50% των γραφείων υπηρετεί ένα άτομο. Δυο έως τρία άτομα υπηρετούν σε χώρες προτεραιότητας, σημειώνει.

Συγκεκριμένα τα Γραφεία ΟΕΥ στα Τίρανα, Σόφια, Βουκουρέστι, Μόσχα διαθέτουν από τρία άτομα το καθένα, στα Σκόπια δυο άτομα, από ένα σε Ζάγκρεπ, Σεράγιεβο και Λιουμπλιάνα. Ο κ. Κατεπόδης επισημαίνει ότι σπατάλες δεν γίνονται από τους ΟΕΥ και οι δαπάνες που αφορούν στο κόστος λειτουργίας των ΟΕΥ  αντιστοιχούν σε πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών δαπανών που έχει το υπόλοιπο διπλωματικό σώμα σε μια χώρα. Εξάλλου στο πλαίσιο των περικοπών αναφέρει ότι όποια γραφεία ΟΕΥ είχαν καταφέρει να εξοπλιστούν επαρκώς, αποδυναμώνονται και σε ορισμένους ΟΕΥ δεν διατίθενται τα απαραίτητα μέσα για να λειτουργήσουν.

Η αποτελεσματική λειτουργία των γραφείων ΟΕΥ σε παραδοσιακές και νέες αγορές θεωρεί ότι είναι ακόμη πιο επιβεβλημένη αυτήν την περίοδο, λόγω της οικονομικής κρίσης. «Καθήκον και υποχρέωση των ΟΕΥ αυτή την εποχή λόγω της  κρίσης είναι η διατήρηση των μεριδίων αγοράς που κατέκτησαν μέχρι σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις στις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης, όπου εξάγεται το 60%-65% των ελληνικών προϊόντων, η αντιστροφή της αρνητικής εικόνας που έχει δημιουργηθεί για τη χώρα μας, λόγω των διογκωμένων οικονομικών προβλημάτων, αλλά και το άνοιγμα νέων αγορών στοχοποιημένα, ανάλογα με τις προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση», επισημαίνει ο κ.Κατεπόδης.

Η αρχή της αποδυνάμωσης

Η αποδυνάμωση του κλάδου αναφέρει ότι δεν έχει ως αφετηρία την οικονομική κρίση, καθώς ξεκίνησε «από τη μετατροπή των υπηρετούντων υπαλλήλων ΟΕΥ, σε εξαρτήματα ενός δυσκίνητου  γραφειοκρατικού μηχανισμού, που λειτουργεί χωρίς όραμα και στρατηγική, ερήμην των πραγματικών και πιεστικών αναγκών της επιχειρηματικής κοινότητας και των παραγωγικών φορέων», όπως υποστηρίζει.  Αυτό έγινε , όπως εξηγεί  με τον νόμο 3566 το 2007 και το νέο οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών, που οδηγεί στη σταδιακή αποψίλωση και ουσιαστική κατάργηση του κλάδου ΟΕΥ, στη διαρκή υποβάθμιση  του αντικειμένου του και στη συνολική αποδυνάμωση  των φορέων άσκησης της οικονομικής διπλωματίας της χώρας.

Ο κ.Κατεπόδης πιστεύει ότι εάν εφαρμοστεί  το καθεστώς, που προβλέπει ο νόμος  3566/2007 για τα Γραφεία ΟΕΥ, η στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στις αγορές του εξωτερικού και η προώθηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, θα αρχίσει να φθίνει και να συρρικνώνεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Υποστηρίζει ότι οι εμπνευστές  του ισχύοντος Οργανισμού επιδίωξαν τη σταδιακή κατάργηση και περιθωριοποίηση του κλάδου ΟΕΥ και την ουσιαστική υπονόμευση της επαγγελματικής προοπτικής 170 εξειδικευμένων στελεχών υψηλού επιπέδου. Με  την ψήφιση του νόμου 3566/2007 κατά τη γνώμη του καταργήθηκε η τροφοδότηση του κλάδου ΟΕΥ μέσω του αδιάβλητου διαγωνισμού πρόσληψης που διενεργούσε μέχρι τότε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και οι εξειδικευμένοι υπάλληλοι ΟΕΥ καταδικάστηκαν να υπηρετούν σε έναν φθίνοντα κλάδο, υπό διαρκώς  δυσμενέστερες συνθήκες. Σύμφωνα με το νόμο , εξηγεί ότι τα καθήκοντα  και τις αρμοδιότητες  των υπαλλήλων ΟΕΥ, θα αναλαμβάνουν σταδιακά οι νεότεροι υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου, οι οποίοι θα ασχολούνται περιστασιακά και επιφανειακά με τα εμπορικά  και οικονομικά θέματα, καθώς στη διάρκεια της 35ετούς σταδιοδρομίας του θα είναι υποχρεωμένοι να θητεύσουν σε Γραφεία ΟΕΥ μόλις δυο με τρία χρόνια.
 
Εκτιμά ότι η ανάθεση του έργου των Γραφείων ΟΕΥ σε διπλωματικούς υπαλλήλους θα οδηγήσει νομοτελειακά στην απώλεια της επαφής των γραφείων ΟΕΥ με την αγορά  και το επιχειρηματικό γίγνεσθαι τόσο στην Ελλάδα όσο και στις διεθνείς αγορές και θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις. Το σημαντικότερο πλήγμα πιστεύει ότι θα υποστούν αναμφίβολα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τον παραγωγικό ιστό της ελληνικής οικονομίας και έχουν ανάγκη κρατικής αρωγής, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στις ξένες αγορές. Δεδομένου ότι οι μεγάλες εταιρίες, που αντιστοιχούν μόλις στο 1%-5% των ελληνικών επιχειρήσεων διαθέτουν το δικό τους μηχανισμό προώθησης των εξαγωγών και δεν έχουν ανάγκη τα Γραφεία ΟΕΥ, συμπληρώνει.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Κατεπόδη ο καθ΄ύλην αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το αίτημα των ΟΕΥ.

ΣΕΒΕ: Να ενδυναμωθεί η παρουσία των ΟΕΥ σε Ευρώπη και νέες αγορές

«Απαγορεύεται για οποιαδήποτε αιτία να μειώσει η κυβέρνηση τόσο την αποτελεσματικότητα, όσο και την παρουσία των γραφείων ΟΕΥ, τις θέσεις εργασίας και τη χρηματοδότηση τους». Αυτό δηλώνει  κατηγορηματικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ.Βασίλης  Θωμαΐδης, επισημαίνοντας ότι η οικονομική κρίση επιβάλει την ενίσχυση των μηχανισμών «πώλησης». Και τα γραφεία των ΟΕΥ είναι ένας  σημαντικός  μηχανισμός «πώλησης» προώθησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη παγκόσμια αγορά, που είναι πολύτιμος, ειδικά  σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

«Είναι τραγικό λάθος να αντιμετωπίσει κανείς την οικονομική διπλωματία ως επιβάρυνση και με αφορμή την  κρίση να περιοριστούν οι  δαπάνες για το  δίκτυο των γραφείων ΟΕΥ στις ξένες αγορές», τονίζει. Αντίθετα κατά την γνώμη του,  πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες  για τα γραφεία των ΟΕΥ γιατί θα βοηθήσουν στην προώθηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και των ελληνικών προιόντων στη διεθνή παγκοσμιοποιημένη αγορά, που είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Διεθνώς η ευφυής πρακτική σε περιόδους κρίσης έχει καταδείξει ότι επιβάλλεται να αυξηθούν οι δαπάνες για την καλύτερη λειτουργία της οικονομικής διπλωματίας, άρα επιβάλλεται και η καλύτερη και αποτελεσματικότερα λειτουργία των γραφείων ΟΕΥ που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό», υπογραμμίζει.

Ως παράδειγμα τεκμηρίωσης της απόψης του ο κ. Θωμαίδης αναφέρει ότι εάν περιοριστεί το δυναμικό και ο προυπολογισμός των γραφείων ΟΕΥ, είναι σαν να έχουμε μια επιχείρηση, η οποία για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση,  κλείνει το τμήμα πωλήσεων της ως πρώτο μέτρο αντιμετώπισης. «Δεν είναι δυνατόν να γίνει  κάτι τέτοιο γιατί είναι παράλογο», σχολιάζει.  Κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ τα τμήματα πωλήσεων της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη διεθνή αγορά είναι τα γραφεία των ΟΕΥ.
 
Ο ίδιος προτείνει οι δαπάνες να περιοριστούν στις διοικήσεις των Πρεσβειών στο εξωτερικό, καθώς οι δαπάνες αυτών είναι πολύ μεγαλύτερες. Ο κ. Θωμαίδης μεταφέροντας εμπειρίες που είχε από αυτά που βιώνουν οι ΟΕΥ, αναφέρει ότι δεν τους εγκρίνουν ούτε αυτοκίνητο  για τις μετακινήσεις τους κατά τις επαφές που πραγματοποιούν με επιχειρηματίες της περιοχής δραστηριότητας τους, αλλά και τα τηλέφωνα που κάνουν είναι περιορισμένα , σε αριθμό και διάρκεια.
 
Kαλταπανίδης: Την καταστροφή  της οικονομικής διπλωματίας σηματοδοτεί ο περιορισμός των δαπανών

Καταστροφικός για την οικονομική διπλωματία θα είναι ο περιορισμός των δαπανών για τα γραφεία  των ΟΕΥ στο εξωτερικό υποστηρίζει ο πρόεδρος του  Συνδέσμου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Λευτέρης Καλταπανίδης.

Ο κ. Καλταπανίδης επισημαίνει ότι αναγνωρίζει ότι υπάρχει οικονομική κρίση και πρέπει να γίνει περιορισμός των δαπανών, αλλά όχι σε τομείς που θα έχουν πολλαπλάσιες επιπτώσεις στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

Προτείνει την ορθολογικοποίηση των δαπανών, δηλαδή να γίνουν περικοπές στους πολιτικούς διπλωμάτες και όχι στους ΟΕΥ, που οι δαπάνες τους είναι πολύ μικρές σε σχέση  με τις υπόλοιπες δαπάνες μιας πρεσβείας. Να διατηρηθούν όλα τα γραφεία των ΟΕΥ και να εντείνουν τις προσπάθειες προώθησης των διεθνών οικονομικών σχέσεων της χώρας μας.
 
Ο κ. Καλταπανίδης δέχεται να περιοριστούν οι ΟΕΥ μόνο αν σε ένα γραφειο είναι υπεράριθμοι, αλλά θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι  υφίστανται κάποιους περιορισμούς , οι οποίοι παραμποδίζουν τη λειτουργικότητα και το έργο τους. Από τις επαφές που έχει με ΟΕΥ σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη, αλλά και από επισκέψεις σε διάφορα γραφεία ο κ. Καλταπανίδης διαπίστωσε ότι  οι ΟΕΥ δεν μπορούν ούτε τηλέφωνα να κάνουν για να προσκαλέσουν επιχειρηματίες σε εκδηλώσεις που οργανώνουν και αρκετοί διαθέτουν ένα γραφείο και ένα τηλέφωνο. Κάποιοι ΟΕΥ κατάφεραν σε ορισμένες χώρες όλα τα προηγούμενα χρόνια να δημιουργήσουν και κάποιους εκθετήριους χώρους και να έχουν μια καλή παρουσία και οργάνωση στην προσπάθεια προβολής τους. «Σήμερα, μαθαίνω ότι όλα αυτά θέλουν να τα κλείσουν εν ονόματι των περικοπών», επισημαίνει. Πιστεύει ότι αυτό θα είναι η καταστροφή της εικόνας της χώρας μας που είναι κακή, λόγω της οικονομικής κρίσης και του πολιτικού συστήματος. «Ό,τι κτίστηκε μέχρι σήμερα θα το γκρεμίσουν, είναι καταστροφικό για την οικονομική διπλωματία της χώρας», υποστηρίζει. Και αυτό γιατί μετά δεν θα ξαναφτιαχτεί αυτό που χρόνια τώρα θεμελιώθηκε, τονίζει.

Ο ίδιος πιστεύει ότι οι περικοπές πρέπει να γίνουν αλλού, όχι σε τομείς που λόγω κρίσης πρέπει να βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα, όπως είναι η οικονομική διπλωματία. Αποδέχεται τους περιορισμούς στους μισθούς των ΟΕΥ, αν και όσοι έχουν οικογένεια παραδέχεται ότι δυσκολεύονται σε κάποιες χώρες, που τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά, όπως στη Μόσχα, την Ιταλία, κλπ.

Εκφράζει την ανησυχία του γιατί έχει δημιουργηθεί πολύ αρνητική ψυχολογία στους
ΟΕΥ, οι οποίοι σε περίοδο οικονομικής κρίσης θα πρέπει να «επιστρατεύσουν» όλες τις δυνάμεις και να εντείνουν τις προσπάθειες τους για να συμβάλλουν και αυτοί στην βελτίωση των διεθνών οικονομικών σχέσεων.

«Τώρα οι ΟΕΥ πρέπει να πείσουν τις ξένες αγορές ότι η Ελλάδα που κινδύνεψε να χρεοκοπήσει δεν τα έχασε όλα, αλλά προσπαθεί να αντιστρέψει την αρνητική πορεία», αναφέρει. Ο ίδιος υπερθεματίζει στο να κοπούν τα άσκοπα έξοδα, ακόμη και στους ΟΕΥ, αλλά επουδενί λόγο  να μην διαθέτουν τα μέσα που θα διευκολύνουν τη δουλειά τους, η οποία πρέπει να εντατικοποιηθεί και αυτό σημαίνει κατά τη γνώμη του διευκόλυνση στην επικοινωνία με τοπικούς φορείς, επιχειρηματίες και οικονομικούς παράγονες της αγοράς αρμοδιότητας τους.

Ο ίδιος ζητεί από τους ΟΕΥ και την κυβέρνηση αποτελεσματικότητα στη διευκόλυνση της ελληνικής επιχειρηματικότητας για να αυξήσει την εξωστρέφεια της, να διατηρήσει και να αυξήσει τα μερίδια που έχει σε παραδοσιακές αγορές και να ανοίξουν νέες αγορές.


Οι  υπάλληλοι  των Γραφείων ΟΕΥ  με την τρίωρη στάση εργασίας  που θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη, σύμφωνα με το ψήφισμα που εξέδωσε η γενική συνέλευση της ΕΝΔΙΥ.ΟΕΥ διεκδικούν  τα εξής:

1. Την άμεση προετοιμασία, από την πολιτική ηγεσία, σε συνεργασία και με τους φορείς των παραγωγικών τάξεων, ενός στρατηγικού πλαισίου υποστήριξης της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας και των ελληνικών εξαγωγών στις παγκόσμιες αγορές, που θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις πραγματικές ανάγκες των εξωστρεφών επιχειρήσεων και θα αξιοποιεί, με ουσιαστικό τρόπο, το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και το πολύτιμο δίκτυο των Γραφείων ΟΕΥ,

2. Την κατά προτεραιότητα ενίσχυση των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, της μόνης υπό πιστοποίηση υπηρεσίας της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, η οποία λειτουργεί κατά τα πρότυπα ISO, με τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό για την επιτέλεση του έργου τους, βάσει ενός συνεκτικού και στοχευμένου προγράμματος δράσης, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

3. Τη λελογισμένη και εντός του πλαισίου της ισότητας και αναλογικότητας συνεισφορά των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών στην κοινή προσπάθεια εξόδου από την οικονομική κρίση, με μέτρα που δεν θα θέτουν εν αμφιβόλω τη λειτουργία, συνολικά, των Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό,

4. Την ουσιαστική αξιοποίηση των υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, των εξειδικευμένων γνώσεων, της πείρας και των προτάσεών μας, με γνώμονα την αυτονόητη ανάγκη ανάδειξης του συνόλου του στελεχιακού δυναμικού του Υπουργείου και τη λειτουργική ένταξή μας στην υπηρεσιακή ιεραρχία του, βάσει των αρχών της αξιοκρατίας και της ισότητας,

5. Την επείγουσα επανασύσταση του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, την άμεση ανατροπή των καταστροφικών για την προώθηση της οικονομικής διπλωματίας επιλογών της προηγούμενης περιόδου και την έμπρακτη επιβεβαίωση της υποστήριξης της σημερινής πολιτικής ηγεσίας προς τα θεσμικά αιτήματα του κλάδου, όπως αυτή εκφράσθηκε από το 2007 έως σήμερα, αιτήματα τα οποία συγκεντρώνουν άλλωστε την επιδοκιμασία του συνόλου των παραγωγικών φορέων και της επιχειρηματικής κοινότητας.

ZENITH