Skip to main content

Τι αλλάζει στις οικονομικές υπηρεσίες

Σε επιχείρηση ολικού λίφτινγκ των Υπηρεσιών του προχωρά το ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να εξασφαλίσει την καλύτερη αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητά του. Το ΥΠΟΙΚ προβαίνει τόσο σε αναδιάρθρωση ή κατάργησ
Σε επιχείρηση ολικού λίφτινγκ των Υπηρεσιών του προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να μεγιστοποιήσει τη λειτουργικότητά του
και τελικά να εξασφαλίσει καλύτερη αποτελεσματικότητα στην είσπραξη των εσόδων.

Το ΥΠΟΙΚ προβαίνει τόσο σε αναδιάρθρωση υφιστάμενων υπηρεσιών, όπως οι ΔΟΥ, το Γενικό Χημείο του Κράτους, όσο και στη σύσταση νέων υπηρεσιών, στις οποίες θα υπάγονται υπηρεσίες που θα καταργηθούν, όπως το ΔΕΚ Θεσσαλονίκης, τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα, η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ειδικών Φόρων  κτλ.

Με τις παραπάνω μεταβολές αναμένεται η Κεντρική Υπηρεσία να συντονίζει, να παρακολουθεί, να στοχοθετεί, να αξιολογεί, να ελέγχει μικρότερο αριθμό υπηρεσιών, ενώ θα συντομεύει το χρόνο εκκαθάρισης των δηλώσεων με τη διασπορά της μηχανογράφησης σε λιγότερα παραρτήματα.

Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ ουσιαστικά μειώνει το λειτουργικό κόστος των υπηρεσιών, αφού βάζει κάτω από την ίδια στέγη των  ενοποιημένων υπηρεσιών τις 283 φορολογικές υπηρεσίες, τις άλλες τόσες τελωνειακές, τις χημικές, της πληροφορικής κλπ.
 
Σημειώνεται ότι όσες νέες τοπικές μονάδες (ΔΟΥ) παραμείνουν θα λειτουργούν μόνο με on-line σύνδεση με τα Περιφερειακά Φορολογικά Κέντρα, αφού ο ρόλος τους στο νέο μοντέλο θα είναι η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση. Μέσω των τοπικών ΔΟΥ που θα υπάγονται σε κάθε ΠΦΚ και θα έχουν κοινή χωρική αρμοδιότητα με αυτή του ΠΦΚ, ο πολίτης θα μπορεί να εξυπηρετείται σε οποιαδήποτε ΔΟΥ από αυτές που ανήκουν στο ίδιο ΠΦΚ, με τον ίδιο τρόπο που μέχρι σήμερα εξυπηρετείτο από μία.

Ταυτόχρονα, η λύση αυτή δίνει την ευελιξία στη φορολογική διοίκηση να αυξάνει ή να μειώνει τον αριθμό των ΔΟΥ, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και κόστος τεχνικών εργασιών για διασπάσεις ή συνενώσεις. Επίσης απομακρύνει το φορολογικό  έλεγχο της κάθε μικρής κοινωνίας από την τοπική ΔΟΥ με ότι αυτό συνεπάγεται, στην έδρα της περιφέρειας με αποτέλεσμα το δραστικό περιορισμό εξαρτήσεων και συναλλαγών.

Ουσιαστικά το ΥΠΟΙΚ υλοποιεί όσα είχε εξαγγείλει από το 2ο Ετήσιο Φορολογικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, ότι δηλαδή η Κεντρική Διοίκηση πρέπει να είναι μικρή, ευέλικτη, επιτελική και αποτελεσματική και για την υπηρεσία αλλά και για τον πολίτη.

Αναλυτικότερα το ΥΠΟΙΚ προχωρά στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του ως εξής:

       Σύσταση Περιφερειακών Υπηρεσιών



Δημιουργούνται περιφερειακές υπηρεσίες, επιπέδου γενικής διεύθυνσης, με έδρα την έδρα κάθε διοικητικής περιφέρεια και με τίτλο «Περιφερειακά Κέντρα Είσπραξης Εσόδων (ΠΕΚΕΕ)», των οποίων οι αρμοδιότητες θα καθοριστούν με προεδρικό διάταγμα.

Παράλληλα, α) καταργούνται τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα (ΠΕΚ) με την έναρξη της λειτουργίας των ΠΕΚΕΕ, β) οι ΔΟΥ α΄ τάξης μετατρέπονται σε ΔΟΥ β΄ τάξης, των οποίων οι αρμοδιότητες θα επικεντρώνονται στην εξυπηρέτηση των πολιτών, και γ) όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις των ΔΟΥ α΄ τάξης και των ΠΕΚ θα ολοκληρωθούν από τα ΠΕΚΕΕ.

      Οργανωτική αναδιάρθρωση Υπηρεσιών


α) Καταργείται το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο (ΔΕΚ) Θεσσαλονίκης και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται στο ΔΕΚ Αθηνών, του οποίου η αρμοδιότητα εκτείνεται σε όλη την επικράτεια και μετονομάζεται σε «Εθνικό Ελεγκτικό Κέντρο Ελέγχου και Επανελέγχου (ΕΘΕΚ)».

β) Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) μετονομάζεται σε Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), στο οποίο υπάγονται όλες οι αρμοδιότητές της.

γ) Η Διεύθυνση Ποιότητας και Αποδοτικότητας υπάγεται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών.

δ) Συνίσταται στο ΥΠΟΙΚ Αυτοτελές Γραφείο Νομικών Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης με αρμοδιότητες την εφαρμογή του Κοινοτικού Δικαίου, καθώς και την επεξεργασία και διατύπωση θέσεων επί νομικών θεμάτων αρμοδιότητας του ΥΠΟΙΚ.

ε) Καταργείται η Διεύθυνση Βιβλίων και Στοιχείων και συστήνεται στη Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος Τμήμα Δ΄, με τίτλο «Τμήμα Δ΄- Βιβλίων και Στοιχείων».

στ) Καταργείται το «Τμήμα Δ΄ Διοικητικής Συνεργασίας και Ανταλλαγής πληροφοριών (VIES)» της Διεύθυνσης ΦΠΑ και οι αρμοδιότητές του ασκούνται εφεξής από το Τμήμα Ε΄ της ίδιας Διεύθυνσης, το οποίο επαναριθμείται και μετονομάζεται σε «Τμήμα Δ΄- Σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Νομοθετικής Προσαρμογής και Ανταλλαγής Πληροφοριών».

ζ) Καταργούνται οι Διευθύνσεις Τελών και Ειδικών Φορολογιών και Μητρώου και συστήνονται στη Διεύθυνση ΦΠΑ δύο τμήματα με τίτλο «Τμήμα Ε΄- Τελών και Ειδικών Φορολογιών» και «Τμήμα ΣΤ΄- Μητρώου», στα οποία περιέρχονται οι αρμοδιότητες των καταργούμενων Διευθύνσεων.

η) Καταργείται η Υπηρεσία Έρευνας και Ελέγχου Τιμών

θ) Η Διεύθυνση Ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων του ΥΠΟΙΚ αναδιαρθρώνεται και αποτελείται από τα εξής τμήματα:  
     Τμήμα Α΄-«Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχου Φυσικών προσώπων»
     Τμήμα Β΄-«Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχου και Επανελέγχου Νομικών προσώπων και Μεγάλων Επιχειρήσεων»
     Τμήμα Γ΄-«Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχου Ενδοομιλικών Συναλλαγών (transfer pricing) και εξωχώριων (offshore) επιχειρήσεων»
     Τμήμα Δ΄-«Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχου Ηλεκτρονικού Εμπορίου(e-comerce)
     Τμήμα Ε΄-«Ποινών»

ι) Στη Διεύθυνση Φορολογίας Κεφαλαίου περιέρχεται το «Δ΄ Τμήμα- Τεχνικό Αντικειμενικού Προσδιορισμού Φορολογητέας Αξίας Ακινήτων» της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Στέγασης, του οποίου μεταφέρονται οι αρμοδιότητες.

ια) Τα Τμήματα Α΄ και Β΄ «Διοικητικής Οργάνωσης» και «Οργάνωσης Τελωνειακών Υπηρεσιών» και Γ΄ και Δ «Απλούστευσης Διαδικασιών και Παραγωγικότητας» και «Σχέσεων Διοίκησης-Πολιτών» της Διεύθυνσης Οργάνωσης συγχωνεύονται στα τμήματα Α΄- «Διοικητικής Οργάνωσης Φορολογικών και Τελωνειακών Υπηρεσιών» και Β΄- «Απλούστευσης Διαδικασιών, Παραγωγικότητας και Σχέσεων Διοίκησης-Πολιτών», αντίστοιχα, ενώ συστήνεται Τμήμα Γ΄- «Κωδικοποίησης Διοικητικής και Φορολογικής Νομοθεσίας».

ιβ) Το αυτοτελές τμήμα «Παρακολούθησης Εσόδων και Χρεών στα Τελωνεία» της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης καταργείται και οι αρμοδιότητές του περιέρχονται στο ΣΤ΄ Τμήμα «Παρακολούθησης Χρεών» της Διεύθυνσης Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας

     Σύσταση Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου και Εσωτερικών Υποθέσεων


Δημιουργείται στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών «Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου και Εσωτερικών Υποθέσεων», η οποία θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό, ενώ καταργούνται η Γενική Διεύθυνση Επιθεώρησης και όλες οι υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτή.

     Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ)


Στη ΔΟΣ ενοποιούνται τα Τμήματα «Α΄- Φορολογικών Θεμάτων» και «Β΄- Τελωνειακών Θεμάτων», σε ένα τμήμα με τίτλο «Τμήμα Α΄- Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων», στο οποίο περιέχονται οι αρμοδιότητες των ενοποιημένων Τμημάτων.

Παράλληλα, στην ίδια Διεύθυνση συνιστώνται δύο Τμήματα, ως εξής:

α) Τμήμα Β΄- Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας στην Άμεση Φορολογία

Στις αρμοδιότητες του Τμήματος περιλαμβάνονται η ανταλλαγή πληροφοριών , καθώς και κάθε άλλου θέματος που αφορά στην αμοιβαία διοικητική συνδρομή στο πλαίσιο εφαρμογής 1) των διεθνών συμβάσεων, 2) των διατάξεων του κοινοτικού δικαίου, 3) των μνημονίων συνεργασίας, 4) τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και άλλων χωρών, 5) την καταγραφή και συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων, καθώς και 6) την εναρμόνιση του εσωτερικού δικαίου με το κοινοτικό.

β) Τμήμα Γ΄- Διεθνών Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Οργανισμών

Στις αρμοδιότητες του Τμήματος περιλαμβάνονται 1) η παρακολούθηση παρακολούθηση των θεμάτων που αφορούν τη συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς χρηματοδοτικούς και οικονομικούς οργανισμούς (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κλπ), 2) η παρακολούθηση και η υποστήριξη των θεμάτων, καθώς και η συμμετοχή στις εργασίες των προαναφερθέντων οργανισμών, 3) η συνεργασία και ο συντονισμός με άλλα υπουργεία αναφορικά με τη λειτουργία των προαναφερθέντων οργανισμών, 4) η μέριμνα για τη συμμετοχή της χώρας στα έργα υποδομής του ΝΑΤΟ, 5) η μέριμνα για την καταβολή των συνεισφορών στους διεθνείς οργανισμούς, 6) η μέριμνα για τον ορισμό στελεχών για την Ελλάδα στους διεθνείς οργανισμούς, 7) η μέριμνα για την κύρωση και την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων, 8) η εξέταση της δυνατότητας ένταξης της χώρας και σε άλλους οργανισμούς, 9) η οργάνωση και υλοποίηση προγραμμάτων, συνεδρίων κλπ, 10) η παρακολούθηση, υποστήριξη των θεμάτων και συμμετοχή σε εργασίες και επιτροπές των προαναφερθέντων οργανισμών, 11) η επίτευξη καλύτερου συντονισμού του ΥΠΟΙΚ με άλλα υπουργεία σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης, 12) η οργάνωση προγραμμάτων, συνεδρίων κλπ, και τέλος 13) η γνωμοδότηση για τη συγχρηματοδότηση αναπτυξιακών μελετών από μέρους των τόκων του Δανείου με το γερμανικό οίκο Kreditanstalt Fur Wiederaufbau, σύμφωνα με τις ειλημμένες αποφάσεις της Νομισματικής Επιτροπής.

    Αναδιοργάνωση Υπηρεσιών του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΓΧΚ)


Οι διευθύνσεις «Προσωπικού ΓΧΚ», «Ανάπτυξης και Σχεδιασμού ΓΧΚ» και «Προμηθειών και Οικονομικής Υποστήριξης ΓΧΚ», συγχωνεύονται  στις Διευθύνσεις «Σχεδιασμού και Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων» και «Οικονομικού και Διοικητικής Μέριμνας». Στις δύο προαναφερθείσες διευθύνσεις μεταφέρονται και οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Προσωπικού και Τεχνικής Υποστήριξης ΓΧΚ.

Επίσης, οι Διευθύνσεις «Περιβάλλοντος» και «Πρώτων Υλών και Βιομηχανικών Προϊόντων», ενοποιούνται στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Βιομηχανικών Προϊόντων.

Παράλληλα καταργούνται οι ακόλουθες Χημικές Υπηρεσίες (ΧΥ) και μεταφέρονται οι αρμοδιότητές τους ως εξής:

α) Της καταργούμενης Γ΄ ΧΥ Πειραιά στη Β΄ ΧΥ Πειραιά
β) Της καταργούμενης ΧΥ Αγίου Νικολάου στη ΧΥ Ηρακλείου
γ) Της καταργούμενης ΧΥ Ναυπλίου στη ΧΥ Κορίνθου
δ) Της καταργούμενης ΧΥ Πύργου στη ΧΥ Πατρών
ε) Της καταργούμενης ΧΥ Κατερίνης στη Β΄ ΧΥ Θεσσαλονίκης, πλην των αρμοδιοτήτων του εδαφίου β΄ της παρ 1 του άρθρου ΠΔ 551/1288, που μεταφέρονται στην Α΄ ΧΥ Θεσσαλονίκης, του6 εδαφίου ζ΄ της παρ 1 του άρθρου 6 του ίδιου ΠΔ, που μεταφέρονται στη Γ΄ ΧΥ Θεσσαλονίκης και του εδαφίου θ΄ της παρ 1 του ίδιου ΠΔ που μεταφέρονται στη Δ¨ΧΥ Θεσσαλονίκης.
στ) Της καταργούμενης ΧΥ Δράμας στη ΧΥ Καβάλας
ζ) Της καταργούμενης ΧΥ Ρεθύμνου στη ΧΥ Χανίων
η) Της καταργούμενης ΧΥ Τρίπολης στη ΧΥ Καλαμάτας
θ) Της καταργούμενης ΧΥ Πρέβεζας στη ΧΥ Ιωαννίνων
ι) Της καταργούμενης ΧΥ Θήβας στη ΧΥ Λιβαδειάς

    Αναδιοργάνωση Γενικών Διευθύνσεων του Υπουργείου Οικονομικών


Η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων μετονομάζεται σε Γενική Διεύθυνση Ελέγχων. Παράλληλα, η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης καταργείται και οι αρμοδιότητές της μεταφέρονται στις Γενικές Διευθύνσεις «Διοικητικής Υποστήριξης», «Φορολογίας» και «Ελέγχων», οι οποίες αναδιαρθρώνονται.

Ακόμα, οι Διευθύνσεις Προσδιορισμού Αξίας Εμπορευμάτων (ΔΙΠΑΕ)Πειραιά και Θεσσαλονίκης υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας, μέχρι την παύση της λειτουργίας τους, ενώ τα Διαπεριφερειακά και Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Ελέγχων μέχρι την παύση της λειτουργίας τους.

    Κατάργηση ΔΟΥ και υποδιευθύνσεων ΔΟΥ


Καταργούνται οι ΔΟΥ Περάματος, Θεσπρωτικού και Φαναρίου και αρμοδιότητες τους περιέρχονται στις ΔΟΥ Ρεθύμνου, Πρέβεζας και Πάργας, αντίστοιχα. Επιπλέον, οι Υποδιευθύνσεις Ελέγχου και Φορολογίας των ΔΟΥ Α΄ τάξης καταργούνται και οι αρμοδιότητές τους ασκούνται από τους προϊσταμένους των ΔΟΥ, μέχρι την έναρξη λειτουργίας τους ως ΔΟΥ Β΄ τάξης.

    Ανασυγκρότηση/ αναδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων


Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης και οι Κεντρικές και Περιφερειακές Διευθύνσεις αυτής, υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων μέχρι την παύση λειτουργίας τους.

    Θέματα Προσωπικού


Το προσωπικό Υπηρεσιών εσωτερικού και εξωτερικού, που περιήλθαν στην αρμοδιότητα του ΥΠΟΙΚ, υπάγεται ως προς τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης, καθώς και τα υπηρεσιακά θέματα, στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Διοικητικού του ΥΠΟΙΚ και του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Η παρακολούθηση όλων των θεμάτων του προσωπικού των Νομικών Προσώπων, που περιήλθαν στην εποπτεία του ΥΠΟΙΚ, υπάγονται στη Διεύθυνση Διοικητικού. Παράλληλα, το προσωπικό Υπηρεσιών ή ΝΠΔΔ που υπάγονται στην αρμοδιότητα ή την εποπτεία του ΥΠΟΙΚ και δεν έχουν ίδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο ή δεν έχουν την δυνατότητα συγκρότησής του, ως προς τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης και τα πειθαρχικά θέματα, υπάγεται στην αρμοδιότητα του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΥΠΟΙΚ.

Στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΟΙΚ συστήνονται οργανικές θέσεις, με μεταφορά των θέσεων των Υπηρεσιών που περιήλθαν στο ΥΠΟΙΚ και αποτελούν υπηρεσίες του, καθώς και οι θέσεις που έχουν συσταθεί στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) και προστίθενται στις οργανικές θέσεις των διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων.

Σημειώνεται ότι στα νεοσυσταθέντα Τμήματα και Διευθύνσεις προΐστανται υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ, με βαθμό Α΄.

ZENITH