Skip to main content

Τι «είδε» και τι κατάλαβε η Pimco στην Ελλάδα

Τα στελέχη του funsd είχαν διάφορες συναντήσεις με επιχειρηματίες και τραπεζίτες, και συνομίλησαν με τον υπουργό Οικονομικών, κατά την παραμονή τους στην Αθήνα.

Χωρίς να κάνουν κανένα σχόλιο και χωρίς να προκαλέσουν κανέναν απολύτως θόρυβο, αποχώρησαν, όπως ήρθαν, τα στελέχη της Pimco, που βρέθηκαν το τελευταίο 48ωρο στην χώρα μας. Ως γνωστόν, το εν λόγω fund είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως στη διαχείριση ομολογιακών τίτλων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την εδώ παραμονή τους έκαναν διάφορες συναντήσεις με επιχειρηματίες και τραπεζίτες, συνομίλησαν με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη (σσ αυτή ήταν και η πιο προβεβλημένη – αλλά όχι η πιο ουσιαστική – επαφή τους) και έφυγαν, έχοντας σχηματίσει ιδία άποψη για το πού βρίσκεται και πού οδεύει η χώρα. Η Pimco έχει στο χαρτοφυλάκιο της άγνωστο (αλλά μεγάλο, όπως λέγεται) αριθμό ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Μάλιστα, κι αυτή, λέγεται ότι συμμετέχει ως ένα βαθμό στην στροφή που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα προς τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Κι αυτό γιατί εκτιμούν ότι αν τελικώς η κυβέρνηση κλείσει συμφωνία με τους δανειστές, τότε σε διάστημα 1,5 - 2 μηνών, μπορούν να αποκομίσουν κέρδος της τάξης του 40%, αφού βλέπουν τις τιμές να σκαρφαλώνουν στα επίπεδα των 70 και 75 σεντς, σε αυτή την περίπτωση.

Η συγκεκριμένη αγορά υπολογίζεται σήμερα σε περίπου 10 - 12 δισ ευρώ, ενώ αν προστεθούν τα ομόλογα των τραπεζών και ορισμένων πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, τότε το συνολικό ύψος της αγοράς μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 15 δισ. ευρώ.

ZENITH