Skip to main content

Τι είπε ο Δραγασάκης στον Χαρδούβελη εν όψει Eurogroup

Με την παρουσία του Γκίκα Χαρδούβελη, θα πραγματοποιηθεί το σημερινό Eurogroup. Τι ζήτησε από τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών ο Γιάννης Δραγασάκης.

Με τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να εκπροσωπεί, τυπικά πια, τη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί το σημερινό Eurogroup. Αργά το βράδυ της Κυριακής, ύστερα και από την επισημοποίηση των αποτελεσμάτων στις εθνικές εκλογές, το Eurogroup επικαιροποίησε τη θεματολογία της συνεδρίασης, «καρφιτσώνοντας» τη «συζήτηση για την Ελλάδα» ως το δεύτερο θέμα συζήτησης, μετά από αυτό της ένταξης της Λιθουανίας στη ζώνη του ευρώ.

Ουσιαστικά, ωστόσο, το σημερινό Eurogroup είναι διαδικαστικού χαρακτήρα για την ελληνική πλευρά, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί ποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει το οικονομικό υπουργείο, συνεπώς ο κ. Χαρδούβελης θα αρκεστεί να ενημερώσει επισήμως τους ομολόγους του για το εκλογικό αποτέλεσμα και θα ζητήσει άτυπη... παράταση της περαιτέρω συζήτησης για το «ελληνικό θέμα» μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου, στο οποίο θα εκπροσωπήσει τη χώρα ο διάδοχός του στο τιμόνι του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αργά χθες το βράδυ υπήρξε νέα επικοινωνία μεταξύ του Γιάννη Δραγασάκη και του κ. Χαρδούβελη, με μια επιστολή του πρώτου προς τον δεύτερο, ενός non paper με οδηγίες για το πώς να χειριστεί τις σημερινές επαφές με τους ομολόγους του. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η επικοινωνία ήταν επί της ουσίας μια συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο κ. Δραγασάκης με τον απερχόμενο ΥΠΟΙΚ, μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Στην πρώτη τους επικοινωνία, οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα που είχαν να κάνουν με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους αλλά και «για τον χρόνο που απαιτείται για να μπορέσει να λειτουργήσει η Δημοκρατία στην Ελλάδα μετά τη νέα φωνή», όπως είχε τονισθεί χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν πως η στάση, η «γραμμή» που θα τηρήσουν οι εταίροι μας, θα συζητηθεί σήμερα το μεσημέρι σε κλειστό γεύμα πριν από την έναρξη του Eurogroup στο οποίο θα παρευρεθούν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Μετά από το σημερινό ραντεβού, όμως, η επόμενη επίσημη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους θα πραγματοποιηθεί στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 12 Φεβρουαρίου, στην οποία θα συμμετάσχει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας.
 

ZENITH