Skip to main content

Τι εκμυστηρεύθηκαν οι ελεγκτές της τρόικας στο υπ. Οικονομικών

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο είναι τα μηνύματα που εκπέμπουν οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που επιχειρούν τις τελευταίες επτά μέρες στη χώρα μας.
Μια στο καρφί και μια στο πέταλο είναι τα μηνύματα που εκπέμπουν οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που επιχειρούν τις τελευταίες επτά μέρες στη χώρα μας. Από τη μια πλευρά εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την πορεία βασικών δημοσιονομικών δεικτών (ύφεση), αλλά από την άλλη προειδοποιούν ότι κάποια άλλα μεγέθη (έσοδα) πάνε τόσο χάλια, που μπορεί να τινάξουν όλη την προσπάθεια στον αέρα.

Γεγονός, ωστόσο, αποτελεί ότι οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου είναι τόσο καλά ενημερωμένοι που προκαλούν την έκπληξη κι αυτών ακόμα των ενοίκων του πέμπτου ορόφου του μεγάρου όπου στεγάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Κι αυτό γιατί δείχνουν να ξέρουν πολλά περισσότερα απ’ όσα ξέρουν ακόμα και ο ίδιος ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και οι στενοί του συνεργάτες. Λέγεται δε ότι σε μέλη του οικονομικού επιτελείου, που συγχρωτίζονται μαζί τους, εκμυστηρεύθηκαν ότι «η περίπτωση της Ελλάδας συνιστά στοίχημα γι’ αυτούς», οπότε «θα κάνουν κάθε προσπάθεια για να το κερδίσουν».

Οι ίδιοι αναμένεται ότι αύριο θα φύγουν από την Ελλάδα, για να επιστρέψουν στη βάση τους, αλλά θα γυρίσουν στην πατρίδα μας έως τα μέσα Ιουλίου, με νέα αποστολή. Αυτή τη φορά θα συλλέξουν τα απαραίτητα στοιχεία για να συντάξουν την τριμηνιαία μελέτη για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Βάσει των συμπερασμάτων της θα αποφασισθεί αν θα εγκριθεί η δεύτερη δόση του δανείου των 100 δισ. ευρώ στη χώρα. Όλες οι ενδείξεις, πάντως, συνηγορούν υπέρ της εγκριτικής τους εισήγησης.

ZENITH