Skip to main content

Τι εορτάσαμε εχθές;

Δεν είναι έλλειψη ευαισθησίας και ύπαρξη ραγιαδισμού να μη αναφέρουμε καν από ποιον απελευθερωθήκαμε, μήπως και στενοχωρήσουμε τον παρανοϊκό Σουλτάνο;

Εχθές ήταν σπουδαία εορτή. Το αντιλήφθηκα από τις προηγούμενες ημέρες, όταν πληροφορήθηκα πως είναι αργία. Οι αργίες καθιερώνονται για σπουδαίες καταστάσεις. Άρα, κάτι σπουδαίο θα έγινε κάποια 25η Μαρτίου, και εορτάζουμε την επέτειο.

Το κατάλαβα επίσης και από κάποιες σημαίες αναρτημένες στα μπαλκόνια, δυο τρεις σε κάθε δρόμο, που συζητούσαν μεταξύ τους και αναρωτιόνταν, τόσοι λίγοι οι Έλληνες που έχουν συναίσθηση του χρέους τους, ώστε βαριούνται να αναρτήσουν σημαία στο μπαλκόνι, ή μπορεί και να ντρέπονται μήπως ο «προοδευτικός» γείτονας τους κακοχαρακτηρίσει;

Βέβαια, η πλήρης επιβεβαίωση του εορτασμού κάποιου σπουδαίου γεγονότος έγινε με την παρουσία στρατιωτικών αρμάτων που είδα στην τηλεόραση, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να στέκεται σε μια εξέδρα και παρά την βροχή αρκετούς πολίτες να είναι στα πεζοδρόμια για να δουν την παρέλαση.


Εκείνο που μού έμενε επομένως, ήταν να μάθω ποια ήταν αυτή η σπουδαία επέτειος. Δυστυχώς, η Ρεπούσεια εκπαίδευση που απέκτησα δεν με βοηθούσε. Διάβασα το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου, ο οποίος επισήμανε ότι στον απελευθερωτικό της αγώνα το 1821 η Ελλάδα, είχε τη συμπαράσταση «...Λαών της Ευρώπης και πρωτίστως φωτισμένων πνευματικών ανθρώπων τους, οι οποίοι συμμερίσθηκαν, κατά κανόνα ανιδιοτελώς, κοινά οράματα και ιδανικά».

Ωραίες λέξεις, ποιητικές που με βοήθησαν να καταλάβω ότι το 1821 διεξήγαμε κάποιον απελευθερωτικό Αγώνα. Αλλά, λησμόνησε ο κ. Πρόεδρος να αναφέρει σε ποιον ήμασταν σκλαβωμένοι και από ποιον απελευθερωθήκαμε.

Ανέτρεξα στο μήνυμα της Ν.Δ. Έγραφε ότι «Η διπλή γιορτή της Χριστιανοσύνης και της Εθνεγερσίας του 1821 εκπέμπει μηνύματα αρχών και ιδανικών, διδάγματα πίστης και εθνικής αυτοπεποίθησης». Τίποτε κι εδώ. Εντάξει Εθνεγερσία, αλλά εναντίον τίνος εγερθήκαμε;
Ίσως η κυβέρνηση είναι σαφής, και λυθούν επί τέλους οι απορίες μου. Έγραφε στο μήνυμα του ο ΣΥΡΙΖΑ: «Το 1821, την εποχή της Παλινόρθωσης του Παλαιού

Καθεστώτος, κανένας δεν περίμενε ότι στην Ελλάδα θα ξεσπούσε η μόνη μαζική, λαϊκή ευρωπαϊκή επανάσταση της εποχής της, η οποία στο τέλος θα νικούσε. Κι όμως, αυτό συνέβη. Διότι η Ιστορία δείχνει ότι η καθεστηκυία τάξη δεν είναι αιώνια κι ότι οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται».

Αφού και από εδώ δεν έβγαλα μήνυμα, η μόνη μου ελπίδα ήταν το μήνυμα του κ. Καμμένου, που τον χαρακτηρίζουν ως «υπερπατριώτη» (γιατί;). Είπε ο κ. Καμμένος: «Στην ένδοξη ιστορία μας ξεχωριστή θέση κατέχει η σημερινή επέτειος, ημέρα μνήμης και τιμής. Είναι σημαδιακή και βαθιά συμβολική η ημερολογιακή ταύτιση του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με τον ευαγγελισμό της εθνικής παλιγγενεσίας. Γι' αυτό άλλωστε οι αγωνιστές του 21 έδωσαν τον υπέρτατο αγώνα, «για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδος την ελευθερία».

Σ’ αυτό το πλαίσιο ήσαν και οι ανακοινώσεις των άλλων κομμάτων και πολιτικών φορέων. Πλήρης απογοήτευση. Να αντιλαμβάνομαι ότι εγέρθηκε το Έθνος, ότι απελευθέρωθηκε, αλλά να μη γνωρίζω από ποιον.

Γνωρίζω όμως ότι κατά τις εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, όπου κι εκεί είχα παρόμοιες απορίες, με σαφήνεια τα μηνύματα έκαναν λόγο ότι πολεμήσαμε κατά του ιταλικού φασισμού και του γερμανικού ναζισμού (αργότερα έμαθα ότι πολεμήσαμε και εναντίον των Αλβανών, συμμάχων των Ιταλών, και εναντίον των Βουλγάρων, συμμάχων των Γερμανών, για τους οποίους δεν γίνεται λόγος, και οι απορίες μου για την παράλειψη παραμένουν).

Θέλω λοιπόν να ρωτήσω ευθέως τους εθνοσωτήρες μας, σε όλα τα κόμματα και σε όλα τα αξιώματα, εχθές γιορτάσαμε υπερήφανα την Εθνεγερσία ή δώσαμε δείγματα ραγιαδισμού, ακόμη μια φορά, και με πλέον εμφανή τρόπο;

Ούτε ένας, ένα κόμμα, ένας φορέας δεν βρέθηκε να κάνει λόγο ότι απελευθερωθήκαμε από τον Τούρκο, τον βάρβαρο τύραννο; Φαίνεται πως μόνον οι Ναζί διέπραξαν βαρβαρότητες στα τρία χρόνια Κατοχής, ενώ τα 400 χρόνια σκλαβιάς από εχθρό που συνεχίζει να στρέφει τα όπλα του κατά της Ελλάδας, ήσαν «ειρηνικά και αναμάρτητα».

Δεν είναι ντροπή όλο αυτό; Δεν είναι έλλειψη ευαισθησίας και ύπαρξη ραγιαδισμού να μη αναφέρουμε καν από ποιον απελευθερωθήκαμε, μήπως και στενοχωρήσουμε τον παρανοϊκό Σουλτάνο, την ώρα που ελεύθερος μπαινοβγαίνει στο Αιγαίο με πλοία και αεροπλάνα; Και φυσικά θα το κάνει, όταν έχει απέναντί του «γκιαούρηδες».
Και περιμένουμε από εσάς υπερήφανες αποφάσεις…

Ο Μακεδών

ZENITH