Skip to main content

Τι γίνεται με καταθέσεις, ομόλογα και Χρηματιστήριο

Οι επενδυτές αποφεύγουν ακόμα και να πλησιάσουν τους ελληνικούς τίτλους, θεωρώντας ότι είναι απολύτως «τοξικοί», τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι τις τελευταίες μέρες οι αγοραπωλησίες που γίνονται στην ούτως ή άλλως πολύ ρηχή ελληνική δευτερογενή αγορά (ΗΔΑΤ). Μάλιστα, υπάρχει και μέρα κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ούτε μια πράξη! Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, ωστόσο απηχεί την πραγματικότητα 100%.

Το γεγονός βεβαίως είναι ενδεικτικό της έλλειψης ενδιαφέροντος για οποιονδήποτε ελληνικό τίτλο και του καθολικού φόβου με τον οποίο αντιμετωπίζεται πλέον απ’ τους επενδυτές η ελληνική περίπτωση. Στην κυριολεξία, αποφεύγουν ακόμα και να πλησιάσουν τους ελληνικούς τίτλους, θεωρώντας ότι είναι απολύτως «τοξικοί», τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Την ίδια ώρα, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει την πορεία του προς την απαξίωση, η οποία έχει αρχίσει εδώ και καιρό και κορυφώνεται τις τελευταίες μέρες, ενώ μέσα σε αυτό το κλίμα, οι εκροές των καταθέσεων από τις τράπεζες, επανήλθαν στα επίπεδα των 400 και των 500 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες τροφοδοτούν τα γκισέ και τα ΑΤΜ κανονικά, από το αποθεματικό των περίπου 3.5 – 4 δις ευρώ, που είχαν δημιουργήσει το περασμένο διάστημα, μέσω των «ενέσεων» που έγιναν από τον ELA. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι κάποιες από τις δόσεις που δόθηκαν μέσα από αυτό το κανάλι, δεν χρειάσθηκε να δοθούν στην αγορά, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να φτιαχτεί ένα «μαξιλαράκι», το οποίο τώρα αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο για τη διαχείριση της κρίσης.
 

ZENITH