Skip to main content

Τι ισχυρίζονται οι δύο πλευρές για τη δολοφονία του δημάρχου Παγγαίου

Αναλυτικό ρεπορτάζ της Voria.gr ρίχνει φως σε άγνωστες λεπτομέρειες του στυγερού εγκλήματος. Τι υποστήριξαν στην ανάκριση οι συνήγοροι υπεράσπισης και η πολιτική αγωγή. Προφυλακίστηκαν οι δύο συναυτο
Με την προφυλάκιση των δύο συναυτουργών της δολοφονίας του δημάρχου Παγγαίουολοκληρώθηκε χθες (4/1) η πρώτη πράξη του δράματος που συγκλονίζειαπό το βράδυ της τρίτης μέρας των Χριστουγέννων το νομό Καβάλας. Μεσύμφωνη γνώμη Ανακρίτριας και Εισαγγελέως Καβάλας, μετά τις σημερινέςαπολογίες τους, οι δύο ταμίες του δήμου Παγγαίου που οργάνωσαν και εκτέλεσαν τη δολοφονία του Τριαντάφυλλου Κουκούδη οδηγούνται στις φυλακές Κομοτηνής, όπου θα παραμείνουν προφυλακισμένοι έως την εκδίκαση της υπόθεσης –πιθανότατα εντός του 2010.  Αντίθετα, ο συνεργός τους (που τους προμήθευσε το φονικό όπλο) αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση και περιοριστικούς όρους.
Απότο πρωί έως αργά το μεσημέρι οι τρεις κατηγορούμενοι απολογούνταν στηνΑνακρίτρια Καβάλας υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν πρόθεση δολοφονίας τουάτυχου 47χρονου. 

Ειδικότερα, οι δύο ταμίες του δήμου Παγγαίουυποστήριξαν ότι δεν είχαν προσχεδιάσει το φόνο και ότι προσήλθαν στομοιραίο ραντεβού (που οι ίδιοι είχαν δώσει στον δήμαρχο, στις ερημικέςκατασκηνώσεις της Νέας Περάμου Καβάλας) το βράδυ της 27ης Δεκεμβρίου μεπρόθεση μόνο να τον εκφοβίσουν με το υποπολυβόλο Uzi που είχαν …μισθώσει από τον φίλο και συντοπίτη τους. Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης του ενός ταμία, Βασίλη Καγκαϊδη, οι δύο δράστες κατελήφθησαν από έντονη οργή και παράνοια, όταν ο δήμαρχος Παγγαίου, όπως υποστήριξαν, τους απείλησε εκείνο το βράδυ πως «Εγώ μεν θα καταστραφώ πολιτικά, εσείς όμως θα καταστραφείτε οικογενειακά και επαγγελματικά», εάν δεν βρισκόταν άμεσα τρόπος να καλυφθεί το οικονομικό άνοιγμα στο δημοτικό ταμείο –ύψους τουλάχιστον 706.000 ευρώ-και εξαιτίας του οποίου οι σχέσεις μεταξύ των τριών εμπλεκομένων είχανφτάσει στα άκρα.  Η υπερασπιστική γραμμή των κατηγορουμένων στηρίζεταιστο ότι οι δύο ταμίες τέλεσαν το έγκλημα εν βρασμώ ψυχικής ορμήςκαι δεν είχαν προσχεδιάσει τη δολοφονία του δημάρχου. Ο Β. Καγκαϊδηςυποστήριξε ότι οι δύο κατηγορούμενοι δεν είχαν πάρει ούτε ένα ευρώ απότο ταμείο του δήμου και ότι το έλλειμμα οφειλόταν αποκλειστικά στονδήμαρχο.  Επικαλέστηκε, μάλιστα, αντίστοιχα προβλήματα που είχανδημιουργηθεί και τα προηγούμενα χρόνια στο ταμείο του δήμου Παγγαίου,όταν ο δολοφονηθείς δήμαρχος φέρεται να είχε επιστρέψει 287.000 ευρώ (το 2007) και 570.000 ευρώ (το 2008) για την κάλυψη αντίστοιχων ποσών που είχε πάρει από το ταμείο με πρόχειρες αποδείξεις.

Απότην πλευρά της οικογένειας του Τριαντάφυλλου Κουκούδη (μητέρα, θυγατέρακαι αδελφός) δήλωσε σήμερα παράσταση πολιτικής αγωγής ο δικηγόροςΚαβάλας Χρυσόστομος Βελάκης, ο οποίος εκφράστηκε κατηγορηματικά όχι μόνο για την πρόδηλη ενοχή των κατηγορουμένων, αλλά και για την προμελέτη της δολοφονίας με βάση συγκεκριμένες πράξεις που φέρεται ότι τέλεσαν οι δράστες.

Συγκεκριμένα,ο κ. Βελάκης απορρίπτει τον ισχυρισμό της υπεράσπισης για «βρασμόψυχικής ορμής» των δραστών κατά την τέλεση του εγκλήματος καιυποστηρίζει ότι οι δύο ταμίες είχαν προσχεδιάσει τηδολοφονία από μέρες, με απόλυτη επίγνωση των συνεπειών της απόφασήςτους και με μοναδικό κίνητρο να «φορτώσουν» στον δολοφονηθέντα δήμαρχοτις δικές τους λαθροχειρίες στο δημοτικό ταμείο.  Ακόμα, απέδωσε τηνανάληψη ποσών από τον εκλιπόντα δήμαρχο με πρόχειρες αποδείξεις από τοδημοτικό ταμείο, στην ανάγκη καταβολής προκαταβολών σε εργολάβους πουείχαν αναλάβει την εκτέλεση έργων στο δήμο έως ότου ο δήμος Παγγαίουεισπράξει τα αντίστοιχα ποσά από διάφορα δημόσια ή κοινοτικάπρογράμματα.

Από πληροφορίες οι δύο δράστες με τον συνεργό τους φέρονται να είχαν κάνει …εξάσκηση σεαγροτική περιοχή με το υποπολυβόλο μερικές μέρες πριν από τη δολοφονία,ενώ στις αρχικές καταθέσεις τους στην Αστυνομία υποστηρίχθηκε  ότιείχαν ξαναδώσει ραντεβού στονΤριαντάφυλλο Κουκούδη –με σκοπό να τον δολοφονήσουν- και κατά τις αρχέςΔεκεμβρίου!  Όμως, ο άτυχος δήμαρχος τότε δεν είχε προσέλθει στησυνάντηση, λόγω έκτακτης υποχρέωσής του.

Άλλη μία ανατριχιαστική λεπτομέρεια της υπόθεσης αφορά στη μίσθωση του φονικού όπλου από τους δύο ταμίες, καθώς ο τρίτος κατηγορούμενος φέρεται να πληρώθηκε για την ενοικίαση του Uzi - που κατείχε παράνομα- με ένταλμα του …δήμου Παγγαίου, ως δήθεν εξόφληση για προμήθεια του δήμου με φιάλες κρασιών!
Πληροφορίεςφέρουν τον δράστη, που κατά την ομολογία του παραδέχθηκε ότι ο ίδιοςπυροβόλησε τον δήμαρχο στη διάρκεια της μοιραίας συνάντησης, να παίζειτα τελευταία χρόνια στοιχήματα με μεγάλα ποσά καθημερινά σε πρακτορεία της περιοχής Καβάλας.

Οργή για την αποφυλάκιση
Εντωμεταξύ, από νωρίς το απόγευμα –οπότε έγινε γνωστή η κοινή απόφασηΑνακρίτριας και Εισαγγελέως Καβάλας για την αποφυλάκιση του τρίτουκατηγορουμένου-  επικρατούν αισθήματα οργής στην τοπική κοινωνία και εκφράζονται φόβοι για αντεκδίκηση εκμέρους του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος του δολοφονηθέντοςδημάρχου εις βάρος του ανθρώπου που προμήθευσε τους δυο ταμίες με τοόπλο της δολοφονίας.
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να καταθέσουνπολλοί μάρτυρες στις ανακριτικές αρχές Καβάλας, προσθέτοντας επιπλέονουσιώδη στοιχεία στην ογκώδη δικογραφία.
Η εκδίκαση της υπόθεσηςαναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2010, ενώπιον Κακουργιοδικείουσε ακροατήριο γειτονικού της Καβάλας νομού.

ZENITH