Skip to main content

Τι κάνουν στην Αθήνα τα «θεσμικά» κλιμάκια;

Η δυσαρέσκεια των κλιμακίων, τα ερωτηματικά για μία αντικατάσταση και οι εντολές του Τσίπρα.

Δεν αποχώρησαν από την Αθήνα τα δύο τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών», παρά τα όσα περί του αντιθέτου φημολογούνται τις τελευταίες ώρες.

Υπάρχει ωστόσο πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια από την πλευρά τους, για πολλά ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, για το γεγονός ότι αντικαταστάθηκε ο έως τώρα επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας (Χουλιαράκης), με τον οποίο, όπως έλεγαν, μπορούσαν να συνεννοηθούν.

Ο εν λόγω, άγνωστο γιατί, τέθηκε ουσιαστικά στο περιθώριο, με τον νέο γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών (Θεοχαράκη), να παίρνει τη θέση του. Το γεγονός προκάλεσε πολύ μεγάλη (και δυσάρεστη) έκπληξη στην πλευρά των δανειστών, οι οποίοι, πάντως, δεν κάνουν και πολλά πράγματα, ούτως ή άλλως.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ουσιαστικά υπολειτουργούν, καθώς για να βρουν πρόσβαση σε στοιχεία, θα πρέπει εκ του μακρόθεν να ζητήσουν την προσκόμιση τους, χωρίς να μπορούν να επισκεφθούν επί τόπου την αρμόδια υπηρεσία. Το αποτέλεσμα είναι όταν παίρνουν ό,τι ζητούν και διαπιστώνουν ότι δεν αρκεί να χρειάζεται να υποβάλλουν νέο αίτημα, το οποίο, όμως, για να ικανοποιηθεί χρειάζεται και πάλι το χρόνο του. Κι έτσι, ο σκοπός για τον οποίο βρίσκονται εδώ, να μην εξυπηρετείται. Το κακό είναι ότι περιγράφουν αυτή την κατάσταση και στις Βρυξέλλες – και προφανώς όχι με τον πιο ...κολακευτικό τρόπο.

Και κάπως έτσι, το κλίμα γινόταν από βαρύ, βαρύτερο, κάτι που οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετέφεραν στον Αλέξη Τσίπρα, κατά την πρόσφατη «σύνοδο των οκτώ», ζητώντας αλλαγή στάσης των ελληνικών αρχών απέναντι στα τεχνικά κλιμάκια. Θεωρείται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έλαβε το μήνυμα και έδωσε τις σχετικές εντολές αρμοδίως, εν όψει του σημερινού Euroworking Group και του Eurogroup που πιθανότατα ακολουθεί.

ZENITH