Skip to main content

Τι κρύβουν οι αυξημένες προβλέψεις των τραπεζών

Έκρηξη των επισφαλών δανείων φοβούνται οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, γι’ αυτό σπεύδουν να πάρουν τα μέτρα τους.
Πολύ αυξημένες προβλέψεις, για να καλυφθούν οι επισφάλειες που αναμένεται ότι θα προκύψουν στο προσεχές 12μηνο, κάνουν οι τράπεζες. Σχεδόν στο σύνολό τους, οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων προτιμούν να θυσιάσουν τις κερδοφορίες τους, προκειμένου να θωρακίσουν την άμυνα στην επίθεση των «κόκκινων δανείων» που προβλέπουν. Γιατί, μολονότι επισήμως δεν το παραδέχονται, αυτός είναι ο εφιάλτης τους, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν στο πρώτο τρίμηνο του 2010. Όταν βρέθηκαν ακόμα και μεγάλες τράπεζες, οι οποίες λόγω της συγκυρίας, των προβλέψεων, των χαμηλών χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και των έκτακτων εισφορών, ανακοίνωσαν ζημίες για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες.

Ενδεικτικό, αλλά όχι μοναδικό, ήταν το παράδειγμα της Alpha Bank, ενώ στο σύνολό τους οι τράπεζες σημείωσαν πολύ μεγάλη κάμψη των αποτελεσμάτων τους. Το πιο ανησυχητικό πράγμα, όμως, είναι αυτό που έχει να κάνει με τις επισφάλειες, καθώς, υπό προϋποθέσεις, το γεγονός αυτό μπορεί να χτυπήσει πάνω στον κοινωνικό ιστό της χώρας, κάτι το οποίο τρομάζει τόσο το οικονομικό όσο και το πολιτικό λόμπι της χώρας. 

ZENITH