Skip to main content

Τι λένε οι επιχειρηματίες υποψήφιοι δήμαρχοι για το «Μακεδονικό»

Τι υποστηρίζουν οι υποψήφιοι για τον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης, κ.κ. Ν. Ευθυμιάδης, Α. Τζήκας και Γ. Μπουτάρης, σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.
Τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, μία έναντι όλων, στο πλαίσιο της «κόκκινης γραμμής» που χάραξε ο τέως πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, και διατηρεί ο Γιώργος Παπανδρέου, αποδέχονται ως λύση για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ οι τρεις επιχειρηματίες, που έχουν θέσει υποψηφιότητα για τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Σε υψηλότερους τόνους απ΄ όλους ο πρώην πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Νίκος Ευθυμιάδης, μιλώντας στη Voria.gr, χαρακτηρίζει τη στάση των Σκοπίων ως τη «μεγαλύτερη παραχάραξη της Ιστορίας όλων των εποχών».

«Δυστυχώς, ενώ το δίκιο είναι 100% με τη δική μας πλευρά, κάναμε τόσο πολλά λάθη, που θα πρέπει να συμβιβαστούμε με τη σύνθετη ονομασία, που τη θεωρώ αναγκαίο κακό», υπογραμμίζει, ενώ τονίζει πως «η σύνθετη ονομασία, erga omnes, είναι η μοναδική ρεαλιστική λύση, σύμφωνα με την εθνική "κόκκινη γραμμή"».

Παράλληλα, αναφέρει ότι ταυτόχρονα με το ζήτημα της ονομασίας, θα πρέπει να λυθεί και το θέμα της εθνικής ταυτότητας των γειτόνων. «Όλα τα θέματα πρέπει να λυθούν ταυτόχρονα, δεν πρέπει να αφεθεί καμία εκκερεμότητα προς επίλυση για το μέλλον. Διότι, αν αυτό δεν γίνει και συμφωνήσουμε μόνο στο όνομα, να είστε βέβαιοι ότι θα επανέλθουν πολύ σύντομα με το θέμα της ταυτότητας», επισημαίνει, τονίζοντας πως θα πρέπει να εξαλειφθεί κάθε πρακτική και έννοια αλυτρωτισμού από τους κατοίκους της πΓΔΜ.

Ακόμη, ερωτηθείς για τη φιλία που διατηρεί με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς, ο κ. Ευθυμιάδης δήλωσε ότι «με τον κ. Νίμιτς γνωριζόμαστε από το 1989, από τότε που ήταν πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία. Γνωριστήκαμε σε ένα συνέδριο στην Κύπρο, μετά από διένεξη που είχα με έναν Τούρκο δημοσιογράφο για τα ελληνοτουρικά. Από τότε έχουμε διατηρήσει μία πολύ καλή φιλική σχέση και «εκμεταλλευόμενος» αυτή τη σχέση προσπαθώ να του μεταλαμπαδεύω το δίκαιο των ελληνικών θέσεων. Σε αυτό το πνεύμα έχουμε επισκεφθεί μαζί τον Πατριάρχη στην Κων/πολη, τη Βεργίνα και το Άγιο Όρος.

Ολοκληρώνοντας, έστειλε το μήνυμα πως «πάνω απ΄ όλους, πάνω από οποιοδήποτε προσωπικό συμφέρον βάζω την πατρίδα και ακολούθως την πόλη μου».

Τζήκας: Να μην απεμπολήσουμε τα εθνικά μας δικαιώματα

Με την «κόκκινη γραμμή» στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων τάσσεται και ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ, Αναστάσιος Τζήκας, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντική για τη Θεσσαλονίκη την άμεση εξεύρεση λύσης.

«Δεν πρέπει να απεμπολήσουμε τα εθνικά μας δικαιώματα και την ιστορική αλήθεια, ότι ο μακεδονικός πολιτισμός είναι ελληνικός πολιτισμός, κάτι που το γνωρίζει όλη η διεθνής κοινότητα», τονίζει στη Voria.gr ο κ. Τζήκας, ο οποίος ωστόσο επιθυμεί να διατηρήσει χαμηλούς τόνους. «Τα εθνικά ζητήματα είναι πολύ σοβαρά θέματα και ο αρμόδιος να τα επιλύει είναι η κυβέρνηση, στην οποία θα πρέπει να αφήσουμε χώρο για να τα αντιμετωπίσει με την απαραίτητη υπευθυνότητα και σοβαρότητα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική για τη Θεσσαλονίκη την επίλυση συμφωνίας στην ονομασία της πΓΔΜ. «Μόνο εάν καταφέρουμε να λύσουμε τις διαφορές μας με αξιοπρέπεια και πρακτικό πνεύμα, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνέργειες και πλούτο για την περιοχή και σε αυτό το πλαίσιο θα μπορέσει η Θεσσαλονίκη να παίξει τον πολύ σημαντικό της ρόλο στην περιοχή», τόνισε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», Γιάννης Μπουτάρης, δήλωσε πως συντάσσεται και αυτός με την «κόκκινη γραμμή» και υποστηρίζει μία κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία, έναντι όλων.

Να σημειωθεί, τέλος, πως, το όνομα που «παίζει» τον τελευταίο καιρό, και στο οποίο φαίνεται να υπάρχουν προϋποθέσεις συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, είναι το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη». Αυτό που απαιτεί η ελληνική πλευρά είναι μία κοινά αποδεκτή ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, ενώ η πλευρά των Σκοπίων επιθυμεί να διατηρήσει το όνομα «Μακεδονία» στις διεθνείς σχέσεις και στα παγκόσμια fora, και να χρησιμοποιεί το συμφωνηθέν όνομα μόνο στις διμερείς σχέσεις με τη χώρα μας.

Μόλις πριν λίγο, ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, κάλεσε όλους τους υποψήφιους δημάρχους να πάρουν σαφή θέση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, χαρακτηρίζοντάς το μείζον εθνικό θέμα και σημαντικότερο από τις προεκλογικές δεσμεύσεις για έργα σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. «Με αυτό το κριτήριο θα αξιολογήσουμε τους υποψηφίους Δημάρχους της πόλης μας», τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στην ονομασία «Μακεδονία του Βαρδάρη», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μας ενδιαφέρει οι υποψήφιοι να δηλώσουν ξεκάθαρα ότι αντιτίθενται στην ονομασία "Μακεδονία του Βαρδάρη", δηλαδή «Μακεδονία του Αξιού», ενός ποταμού που φθάνει μέχρι τη Θεσσαλονίκη». 

Ο κ. Γ. Μπουτάρης, απαντώντας στην «πρόκληση» του δημάρχου Θεσσαλονίκης για το όνομα «Μακεδονία του Βαρδάρη», δήλωσε στη Voria.gr: «Είμαι υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Εγώ θα πρότεινα να ονομασθούν τα Σκόπια «Νέα Μακεδονία». Άποψή μου, όμως, είναι ότι οτιδήποτε αποφασιστεί από τις κυβερνήσεις των δυο χωρών θα είναι σεβαστό. Δεν είναι δική μου δουλειά να ασκώ την εξωτερική πολιτική της χώρας». Πρόσθεσε δε ότι από τη στιγμή που ο κ. Παπαγεωργόπουλος δεν θα είναι υποψήφιος δεν πρέπει να έχει λόγο για τις δημοτικές εκλογές.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ευθυμιάδης για το ίδιο θέμα υποστηρίζει ότι το ζήτημα της ονομασίας είναι πολύ λεπτό και «δεν νομίζω ότι είναι θέμα αρμοδιότητος κανενός από εμάς». Κατά τον ίδιο το πρόβλημα είναι «πολύ πιο σύνθετο, πολύ πιο πολύπλοκο και πολύ πιο υπεύθυνο. Έχουμε κυβέρνηση και υπουργείο Εξωτερικών, τα οποία χειρίζονται το θέμα».

Τέλος, ο Αναστάσιος Τζήκας δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο ειδικά για το όνομα «Μακεδονία του Βαρδάρη», σημειώνοντας ότι η διαρκής ονοματολογία δεν βοηθά το έργο της κυβέρνησης.

ZENITH