Skip to main content

Τι λένε οι «φίλοι» μας για την κρίση

Ανάμεικτα συναισθήματα επικρατούν σε πΓΔΜ και Τουρκία σχετικά με την κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, καθώς ενώ η πρώτη ανησυχεί έντονα για τις επιπτώσεις, η δεύτερη εκτιμά ότι δεν θα επηρεαστεί βραχυπρό
Ανάμεικτα «συναισθήματα» επικρατούν σε πΓΔΜ και Τουρκία σχετικά με την κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, καθώς ενώ η πρώτη ανησυχεί έντονα για τις επιπτώσεις, η δεύτερη εκτιμά ότι δεν θα επηρεαστεί βραχυπρόθεσμα.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, η κρίση στην Ελλάδα λαμβάνει όλο και πιο ευρύτερες διαστάσεις και «φοβάμαι ότι μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, διότι πρόκειται για τον πιο πλούσιο γείτονά μας ο οποίος έχει αρκετές επενδύσεις και αναπτυγμένη εμπορική παρουσία στη χώρα μας».

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα «για άμεση και αποτελεσματική αντίδραση από την ΕΕ, το ΔΝΤ και από την ελληνική Κυβέρνηση, σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα η οποία μπορεί να εξαπλωθεί στην περιοχή».

Από την πλευρά του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Ντουρμούς Γιλμάζ, υποστήριξε ότι «η κρίση στην Ελλάδα δεν θα επηρεάσει βραχυπρόθεσμα την Τουρκία».

«Η Τουρκία ενδέχεται να επηρεασθεί σε δεύτερο ή τρίτο στάδιο. Σε δεύτερο και τρίτο στάδιο μπορεί να επηρεασθούν οι εξαγωγές μας», σημείωσε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην Άγκυρα, όπου παρουσίασε τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Τουρκία.

Επεσήμανε, πάντως, πως «η Ε.Ε. και οι ενδιαφερόμενοι φαίνεται ότι λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα» και εξέφρασε την άποψη πως κάθε καθυστέρηση στη λήψη μέτρων αυξάνει το κόστος της κρίσης.

Απαντώντας σε περαιτέρω ερωτήσεις για την υποβάθμιση της δανειοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, τόνισε ότι «όλα αυτά δείχνουν για μια ακόμη φορά τη μεγάλη σημασία που έχει η οικονομική πειθαρχία». «Το μάθημα που πρέπει να πάρουμε εμείς από όλα αυτά είναι ότι θα πρέπει να προστατεύουμε τα οφέλη που εξασφαλίσαμε, πληρώνοντας ένα πολύ υψηλό αντίτιμο».

ZENITH