Skip to main content

Τη λήψη άμεσων μέτρων, για να μειωθούν οι ρύποι στο λιμάνι, ζητεί η κα Αράπογλου

Περιβαλλοντικός εφιάλτης για ολόκληρη την πόλη η ρύπανση που προκαλείται από τη φορτοεκφόρτωση χύδην φορτίου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζει η βουλευτής του ΠΑΣΑΚ κυρία Χρύσα Αράπογλου.

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ατμοσφαιρική και θαλάσσια ρύπανση που προκαλείται από τη διακίνηση και αποθήκευση χύδην φορτίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ζητεί η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Χρύσα Αράπογλου με επερώτηση που υπέβαλε στη Βουλή προς τις υπουργούς Οικονομίας-Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Κατσέλη, Περιβάλλοντος κα Μπιρμπίλη και Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοίδη. Κατά την κα Αράπογλου προκαλείται ένας περιβαλλοντικός εφιάλτης για ολόκληρη την πόλη. 


Η κα Αράπογλου ερωτά τους υπουργούς αν:


1. Οι λιμενικές αρχές διενεργούν αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις κατά τη φόρτωση ή εκφόρτωση πλοίων με χύδην φορτίο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπως προβλέπεται και από το Π.Δ. 66/2004; Εάν ναι, ποια είναι τα αποτελέσματά τους; Έχουν επιβληθεί ποινές για πλημμελή τήρηση των κανόνων ασφαλείας φορτοεκφόρτωσης χύδην φορτίων, πότε και ποια συγκεκριμένα;


2. Προτίθενται να προβούν στη λήψη πρόσθετων μέτρων, δεδομένου ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και η όποια ρύπανση έχει επιπτώσεις στην υγεία χιλιάδων πολιτών;


3. Διενεργούνται έλεγχοι εφαρμογής αυστηρών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στο λιμάνι;


Κατά την κυρία Αράπογλου η φορτοεκφόρτωση χύδην φορτίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που γίνεται χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας, δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο ευρύτερης ρύπανσης του ήδη επιβαρυμένου θαλάσσιου χώρου του λιμανιού και της ατμόσφαιρας της περιοχής και πρωτίστως για την υγεία των εργαζομένων στο λιμάνι. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί, πρόκειται για βωξίτες, σκόνες λιγνίτη, νικέλιο, μαγγάνιο και σκουριές που φορτοεκφορτώνονται χύμα, χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις. Το αποτέλεσμα είναι, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, να προκαλούνται αιωρούμενα σωματίδια τα οποία καταλήγουν είτε στη θάλασσα (όπου, αφού επιπλεύσουν για κάποιες  ώρες, επικάθονται στον πυθμένα του Θερμαϊκού με τραγικές για το οικοσύστημα συνέπειες), είτε στην ατμόσφαιρα με τη μορφή αιωρουμένων σωματιδίων, για να φτάσουν τελικά  στα πνευμόνια των πολιτών, ξεκινώντας από αυτά των εργαζομένων.  


Η ιδιαιτερότητα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, σε συνδυασμό με τα εκτεθειμένα σε υπαίθριους χώρους φορτία, έρμαια στη διάθεση των ανέμων, για να τα μεταφέρουν σε όλη την πόλη και στη θάλασσα, συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά και στη ρύπανση του Θερμαϊκού, στον οποίο έρευνα του ΑΠΘ διαπιστώνει υπερσυγκέντρωση βαρέων μετάλλων. 


Η κυρία Αράπογλου καταγγέλει ότι η χώρα μας, παρά το ότι έχει υιοθετήσει, με το Π.Δ. 66/2004, οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά στην ασφαλή διακίνηση χύδην φορτίων, δεν την εφαρμόζει επιμελώς. 


Επιπλέον, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζομένους που θα έπρεπε να είναι αυξημένα στους χώρους του λιμανιού είναι σήμερα επιεικώς υποτυπώδη.

ZENITH