Skip to main content

Τη «μετανάστευση» εξετάζουν ως λύση μεγάλες εισηγμένες

Όχι μία ούτε δύο αλλά τέσσερις τράπεζες μαζί θα μπορούσε σήμερα να εξαγοράσει ένα fund του εξωτερικού, αν αποφάσιζε να διαθέσει ένα ποσό της τάξης των περίπου 500 εκατ. ευρώ, στην Ελλάδα.
Όχι μία ούτε δύο αλλά τέσσερις τράπεζες μαζί θα μπορούσε σήμερα να εξαγοράσει ένα fund του εξωτερικού, αν αποφάσιζε να διαθέσει ένα ποσό της τάξης των περίπου 500 εκατ. ευρώ, στην Ελλάδα. Τόσο χαμηλά έχουν διαμορφωθεί οι αποτιμήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη χώρα μας, που οποιοσδήποτε τρίτος θα μπορούσε, κυριολεκτικά να δώσει ένα …πάρτι στην αγορά και να σαρώσει τα πάντα, αγοράζοντας ό,τι βρίσκει σχεδόν για πενταροδεκάρες.

Εν πολλοίς το ίδιο ισχύει για το σύνολο σχεδόν των εισηγμένων επιχειρήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη τιμών κάτω από τα επίπεδα των 1500 μονάδων είχε σαν αποτέλεσμα «να μη μείνει τίποτα όρθιο», κυριολεκτικά και μεταφορικά. Τώρα, η επόμενη σκέψη που υπάρχει στα μυαλά των CEOs πολλών εισηγμένων είναι η μεταφορά της έδρας τους στο εξωτερικό, για φορολογικούς κι όχι μόνο λόγους. Ήδη, τρεις μεγάλες επιχειρήσεις, από το χώρο ακόμα και του λεγομένου old money, έχουν διαρρεύσει τη σχετική πρόθεση, η οποία, βεβαίως, βρίσκεται αντίθετη την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και μερικώς του ΣΕΒ.

ZENITH