Skip to main content

Τι μέτρα θα προτείνει η κυβέρνηση

Μέχρι το βράδυ θα σταλεί στους θεσμούς η επιστολή με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση. Εκτός της λίστας εργασιακά, ασφαλιστικό και πλειστηριασμοί.

Μέσα στις επόμενες ώρες και το αργότερο μέχρι το βράδυ αναμένεται να αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση τη λίστα με τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει, προκειμένου αυτή να πάρει το «ok» από τους θεσμούς (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) για να εγκριθεί και τυπικά η συμφωνία της Παρασκευής στο Eurogroup.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, η λίστα, που θα καλύπτει τρεις σελίδες, δεν θα περιλαμβάνει κοστολογημένες παρεμβάσεις, αλλά περισσότερο προτάσεις πολιτικής, γεγονός που καθιστά αβέβαιη έως δύσκολη την έγκρισή τους.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αύριο το πρωί οι ελληνικές προτάσεις θα τεθούν προς έγκριση στο EuroWorking Group, στο οποίο θα συμμετάσχει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και ο Επίτροπος Μοσκοβισί. Εάν εγκριθεί η λίστα των μέτρων, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το απόγευμα ή το βράδυ της ίδιας ημέρας, για να την εγκρίνει και τυπικά. Σε διαφορετική περίπτωση θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, πιθανότατα στις 25-27 Φεβρουαρίου.

Στη λίστα που θα στείλει η ελληνική πλευρά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την πάταξη της διαφθοράς, την αναμόρφωση του Δημοσίου, την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, καθώς και μέτρα για περαιτέρω ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων. Ακόμη, στη λίστα θα υπάρχου και μεταρρυθμίσεις από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή της κυβέρνησης δεν θα υπάρχουν σημαντικά μέτρα όπως οι αλλαγές στα εργασιακά (αύξηση του κατώτατου μισθού, συλλογικές συμβάσεις), η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και οι αλλαγές σε ασφαλιστικό και συντάξεις.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ούτε αυτή η παρέμβαση θα υπάρχει στη λίστα που θα σταλεί στους θεσμούς, κάτι που ωστόσο διέψευσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, λέγοντας πως η ρύθμιση θα υπάρχει στην επιστολή και εκτιμώντας πως θα πάρει το «πράσινο φως» από τους εταίρους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, η οποία για το δημοσίευμά της επικαλείται πληροφορίες από πηγές κοντά στην ελληνική κυβέρνηση, οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα παρουσιάσει η Αθήνα, περιλαμβάνουν την πάταξη του λαθρεμπορίου της βενζίνης και των τσιγάρων, απ' όπου το ελληνικό κράτος θα συγκεντρώσει αντίστοιχα 1,5 δισ. ευρώ και 800 εκατομμύρια ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να συγκεντρώσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών και των ολιγαρχών, καθώς επίσης άλλα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω της είσπραξης των ανεξόφλητων φορολογικών οφειλών των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής Bild. Συνολικά και σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, η Αθήνα στοχεύει στη συγκέντρωση περίπου 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έσοδα.

ZENITH