Skip to main content

Τι παίζεται στην Κύπρο με το Barbaros και το γεωτρύπανο ''SAIPEM 10000''

Η κυπριακή κυβέρνηση κάνει λόγο για αποχώρηση του Barbaros, αλλά δεν τη συνδέει και με την ταυτόχρονη απομάκρυνση του ιταλικού γεωτρύπανου ''SAIPEM 10000'' από το ίδιο οικόπεδο.

Δεν έχω κρύψει ότι είμαι πολύ επιφυλακτικός με τις επίσημες ανακοινώσεις, όταν μάλιστα δεν είναι πλήρεις. Και εννοώ, ότι η κυπριακή κυβέρνηση κάνει λόγο για αποχώρηση του Barbaros, αλλά δεν τη συνδέει και με την ταυτόχρονη απομάκρυνση του ιταλικού γεωτρύπανου ''SAIPEM 10000'' από το ίδιο οικόπεδο.

Ενισχυτικό των υποψιών, ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αντισταθεί στις αμερικανοβρετανικές πιέσεις και υποχώρησε, προκειμένου να επαναληφθεί ο ζημιογόνος για τα εθνικά συμφέροντα διάλογος των δύο κοινοτήτων, είναι πρώτον οι δηλώσεις του ψευτο-υπουργού Εξωτερικών των Κατεχομένων κ. Οζντίλ Ναμί ότι το Barbaros επιστρέφει στην Τουρκία επειδή έφυγε από την κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο της ΕΝΙ ''SAIPEM 10000''.

Δεύτερον, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ (του κόμματος του κ. Αναστασιάδη) κ. Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι «Η άρση των προκλητικών και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επανέναρξη του διαλόγου». Και ότι «θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον κ. Αναστασιάδη να πάρει τις τολμηρές αποφάσεις για να προχωρήσουμε μπροστά για να απαλλαχτούμε από την τουρκική κατοχή και να δημιουργήσουμε ελπίδες και προοπτική να ζήσουμε το μεγάλο όραμα της επανένωσης του τόπου μας» (λησμόνησε να πει, ότι η επιχειρούμενη επανένωση με σχέδιο τύπου Ανάν, σημαίνει και το τέλος του ελληνισμού στο νησί).

Φοβούμαι, ότι όλα αυτά δείχνουν μυστική συμφωνία, με υπαναχώρηση της Κύπρου και επανέναρξη των συνομιλιών. Οι Τούρκοι δηλαδή πέτυχαν αυτό που ήθελαν. Όσο για το ότι το γεωτρύπανο αποσύρθηκε για ένα τρίμηνο, προκειμένου να υποστεί συντήρηση σε ιταλικό λιμάνι, αν ήταν αληθές θα το είχαμε πληροφορηθεί από πολύ καιρό, και όχι τώρα που τελειώνει η χρονική διάρκεια της τουρκικής ΝΑVΤΕΧ, την 6η Απριλίου, που δέσμευε μέρος της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως γράφει η τουρκική ιστοσελίδα marinetraffic.com, η οποία καταγράφει την κίνηση των πλοίων, το Barbaros απομακρύνεται από την Κύπρο με κατεύθυνση προς την Τουρκία. Το τελευταίο γνωστό λιμάνι στο οποίο είχε σταθμεύσει το πλοίο ήταν αυτό της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Η ίδια είδηση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Cihan, και αναδημοσιεύθηκε από το OnAlert, με τον τίτλο: «Το πλοίο Barbaros που αναζητούσε πετρέλαιο στα ανοιχτά της Κύπρου, επιστρέφει στην Τουρκία». Όπως γράφει το τουρκικό πρακτορείο μετά την αποχώρηση από την περιοχή του πλοίου γεωτρήσεων SAIPEM 10000 που έκανε γεωτρήσεις για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποχωρεί από την περιοχή και το πλοίο ''Barbaros Χαϊρεττίν Πασά''.

Το πλωτό γεωτρύπανο που πραγματοποίησε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ για λογαριασμό της ιταλοκορεατικής κοινοπραξίας ENI/KOGAS αποχώρησε από το σημείο της γεώτρησης στο κοίτασμα «Αμαθούσα» στο «Τεμάχιο 9», γράφει ο Φιλελεύθερος Λευκωσίας.

Κάποιος πάντως πρέπει να εξηγήσει επαρκώς, πώς γνώριζε ο ψευτο-υπουργός Εξωτερικών των Κατεχομένων από τις 15 Μαρτίου, ότι με την λήξη της τουρκικής NAVTEX κατά την τρίμηνη περίοδο που το SAIPEM 1000 θα είναι σε συντήρηση, δεν θα εκδοθεί νέα NAVTEX και ότι το πλοίο «Barbaros» δεν θα πάει στην περιοχή. Η υπόνοια ότι όλα αυτά έχουν συμφωνηθεί μυστικά, εδράζεται σε σταθερές βάσεις. Το OnAlert σημειώνει ότι σε Ουάσιγκτον και Λευκωσία υπάρχει μία παραφιλολογία, σύμφωνα με την οποία οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα επαναληφθούν στις 16 Απριλίου. Ίδομεν.

Ο Μακεδών

ZENITH