Skip to main content

Τι προβλέπει η ρύθμιση των 100 δόσεων (upd)

Μειώνεται η ελάχιστη δόση, μέσα και οι οφειλές ΦΠΑ, πότε αίρονται οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στον οφειλέτη. Ερωτηματικά για το άρθρο 17 που αφήνει ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές. Αναλυτικά η ρύθ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας (Δείτε εδώ το σχέδιο νόμου και εδώ την αιτιολογική έκθεση).

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η ρύθμιση των 100 δόσεων, στην οποία μπορούν να υπαχθούν οφειλές προς το δημόσιο που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015,  ενώ στη ρύθμιση περιλαμβάνονται και οι οφειλές του πρώτου διμήνου 2015 που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες (πχ ΕΝΦΙΑ), όπως και οι οφειλές ΦΠΑ.

Δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν ακόμη, μετά από επιλογή του οφειλέτη, και ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015 οφειλές, που έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μέχρι την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση, και οι οποίες κατά την ημερομηνία της αίτησης:

α) τελούν σε αναστολή, διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου ή

β) έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής της οφειλής, υπάρχει 100% απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που την βαρύνουν, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις ορίζεται:

- από δύο έως και πέντε μηνιαίες δόσεις απαλλαγή κατά 90%
- από έξι έως και 10 μηνιαίες δόσεις απαλλαγή κατά 80%
- από 11 έως και 20 μηνιαίες δόσεις απαλλαγή κατά 75%
- από 21 έως και 30 μηνιαίες δόσεις απαλλαγή κατά 70%
- από 31 έως και 40 μηνιαίες δόσεις απαλλαγή κατά 65%
- από 41 έως και 50 μηνιαίες δόσεις απαλλαγή κατά 60%
- από 51 έως και 60 μηνιαίες δόσεις απαλλαγή κατά 55%
- από 61 έως και 70 μηνιαίες δόσεις απαλλαγή κατά 50%
- από 71 έως και 80 μηνιαίες δόσεις απαλλαγή κατά 45%
- από 81 έως και 90 μηνιαίες δόσεις απαλλαγή κατά 40%
- από 91 έως και 100 μηνιαίες δόσεις απαλλαγή κατά 30%

Το νομοσχέδιο ορίζει ακόμη πως μειώνεται στα 20 ευρώ, από 50 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα, το ποσό της ελάχιστης δόσης, ενώ η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 0,25%.

Επισημαίνεται ακόμη ότι βασικές συνολικές οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ που υπάγονται σε πρόγραμμα της παρούσας ρύθμισης, από την υπαγωγή τους στη ρύθμιση δεν επιβαρύνονται πλέον με προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ βασικές συνολικές οφειλές άνω των 5.000 ευρώ που υπάγονται σε πρόγραμμα ρύθμισης του παρόντος άρθρου, αντί των τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής από την υπαγωγή στη ρύθμιση επιβαρύνονται με τόκο που ανέρχεται στο 3% ετησίως.

Επιπλέον, ορίζεται πως η ρύθμιση χάνεται αν δεν πληρωθούν δυο συνεχόμενες δόσεις στο πρώτο οκτάμηνο ή τρεις μετά το οκτάμηνο. Επίσης, η ρύθμιση χάνεται αν εντός 3 μηνών από την ένταξη της ρύθμισης ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες φορολογικές δηλώσεις.

Έως τις 27 Απριλίου ο φορολογούμενος μπορεί να αποπληρώσει κεφάλαιο τουλάχιστον δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης, δηλαδή τουλάχιστον 200 ευρώ και να διαγράψει ισόποσες προσαυξήσεις.

Καταργούνται τα πρόστιμα 10%, 20% και 30% για εκπρόθεσμη καταβολή φόρων, ενώ καταργείται και το διαρκές αυτόφωρο για οφειλές προς το δημόσιο. Παράλληλα, αυξάνεται το όριο οφειλής πάνω από το οποίο ασκείται ποινική δίωξη προς τον οφειλέτη από τις 5.000 στις 50.000 ευρώ.

Τέλος, αίρονται οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στον οφειλέτη αν αποπληρώσει το 25% της οφειλής.

Αξιοσημείωτο είναι το άρθρο 17 του νομοσχεδίου, το οποίο ορίζει πως με απόφαση του ΥΠΟΙΚ ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα και λεπτομέρειες για την εφαρμογή των διατάξεων και να προβλέπονται εξαιρέσεις από την υπαγωγή σε αυτές. Με το συγκεκριμένο άρθρο ανοίγει παράθυρο για αλλαγές στη ρύθμιση, πιθανώς βάσει εισοδηματικών ή περιουσιακών κριτηρίων, κάτι που δείχνει πως μάλλον το νομοσχέδιο δεν έχει πάρει ακόμη το τελικό «ok» από τους θεσμούς.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη ​και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, ​καλ​ούν​ όλους τους πολίτες και κάθε κοινωνικό εταίρο να συμμετάσχουν ​από σήμερα ​στη διαβούλευση και να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι και την Δευτέρα 16 Μαρτίου στις 14:00​,​ προκειμένου​ να ​συμβάλλ​ουν​ στη​ βελτίωση των διατάξεων του προτεινόμενου νομοσχεδίου.

Για τη δημόσια διαβούλευση εδώ.

ZENITH