Skip to main content

Τι προβλέπει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον»

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. Ποιοι οι δικαιούχοι της χρηματοδότησης; Τι κριτήρια πρέπει να τηρούν; Ποια βήματα ακολουθούνται;
Στην τελική ευθεία βρίσκεται το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον», μέσω του οποίου θα διατεθούν συνολικά 400 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων για ενεργειακό «λίφτινγκ» των κατοικιών τους.

Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα αφορούν αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, τοποθέτηση θερμομόνωσης στα εξωτερικά δομικά στοιχεία του κτιριακού κελύφους συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής, καθώς και αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, θα συσταθεί ειδικό ταμείο που θα ονομαστεί «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει το ΤΕΜΠΜΕ, ενώ οι πόροι θα διατεθούν από το ΕΣΠΑ. Χθες υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από τους συναρμόδιους υπουργούς, Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη και Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη. Επιπλέον, θα δημοσιευτεί ανοικτή προκήρυξη - πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες για να συνεπενδύσουν και να διαχειριστούν τα αντίστοιχα ποσά στο επίπεδο των τελικών δικαιούχων - ιδιοκτητών ιδιωτικών κατοικιών.


Οι δικαιούχοι του προγράμματος χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
- Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων δεν ξεπερνά τις 15.000 ή τις 25.000 ευρώ αντίστοιχα. Προβλέπεται χορήγηση άτοκου δανείου και επιχορήγηση, με τη μορφή απομείωσης δανειακού κεφαλαίου, του 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού, δηλαδή ένας πολίτης που θα λάβει δάνειο 10.000 ευρώ θα αποπληρώσει 7.000 άτοκα.

- Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων βρίσκεται μεταξύ 15.000 - 30.000 ή 25.000 - 50.000 ευρώ αντίστοιχα. Προβλέπεται χορήγηση χαμηλότοκου δανείου και επιπλέον επιχορήγηση, με τη μορφή απομείωσης δανειακού κεφαλαίου για το 15% του επιλέξιμου προϋπολογισμού.

- Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων υπερβαίνει τα παραπάνω όρια και μέχρι ύψος δηλωθέντος ατομικού εισοδήματος 45.000 ή οικογενειακού εισοδήματος 65.000 ευρώ. Το κίνητρο αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκου δανείου.

Το πρόγραμμα αφορά σε κατοικίες, που δεν είναι εξοχικές, που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980 και που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης μικρότερη ή ίση με 1.500 ευρώ/τ.μ.

Επιθεωρήσεις

Για ναενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα θα πρέπει οπωσδήποτε να περάσει το σπίτιτου από ενεργειακή επιθεώρηση. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καλέσουνενεργειακό επιθεωρητή από το Σεπτέμβριο ενώ οι αιτήσεις θα υποβληθούνμέσω τραπεζών. Το ποιες τράπεζες θα συμμετάσχουν θα καθοριστεί κατόπινδιαγωνισμού που θα γίνει από το ΤΕΜΠΜΕ. Οι ετοιμασίες αναμένεται ναέχουν ολοκληρωθεί αρχές Οκτωβρίου, ώστε και να ξεκινήσει να τρέχει ηδιαδικασία υποβολής αιτήσεων για περίπου 2 μήνες. Θα ακολουθήσει ηεπιλογή για περίπου δύο μήνες. Σημειώνεται ότι από το διαγωνισμό θακαθοριστεί το ύψος και του «ευνοϊκού επιτοκίου» για τις δύο τελευταίεςκατηγορίες δικαιούχων.

Η διαδικασία

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, να καλέσουν ενεργειακό επιθεωρητή για τη διενέργεια της απαραίτητης επιθεώρησης, ενώ τον Οκτώβριο θα μπορούν να προσέλθουν στις συνεργαζόμενες τράπεζες για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα διαρκέσει δύο μήνες και θα επιλεγούν όσες αιτήσεις που οδηγούν στη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Αναλυτικότερα τα εννέα βήματα του προγράμματος:

- Από το Σεπτέμβριο καλείται ο ενεργειακός επιθεωρητής για επιθεώρηση, καθορίζονται οι επεμβάσεις.

- Υποβολή αίτησης συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην τράπεζα. Για τις πολυκατοικίες οι αιτήσεις γίνονται από τους διαχειριστές.

- Έλεγχος από την τράπεζα του φακέλου, ενημέρωση για την επιλεξιμότητα.

- Αξιολόγηση των αιτήσεων και απόφαση υπαγωγής στο πρόγραμμα, ενημέρωση τράπεζας και δικαιούχων.

- Υλοποίηση εργασιών.

- Δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση, έκδοση δεύτερου πιστοποιητικού, έλεγχος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικίας, πιστοποίηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου.

- Εκταμίευση του δανείου, ο δικαιούχος προσκομίζει τα παραστατικά των δαπανών, το δεύτερο πιστοποιητικό ενεργειακής επιθεώρησης που διενεργείται στην κατοικία του για να ελέγξει την ενεργειακή της αναβάθμιση.

- Δειγματοληπτικός έλεγχος από την ειδική υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ.

- Πιστοποίηση της ορθής εκτέλεσης του έργου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΕΣΠΑ.

Τι δικαιολογητικά χρειάζονται

- Σχέδιο της αίτησης, στο οποίο αποτυπώνεται σχεδόν το σύνολο των στοιχείων που θα ζητηθούν από τον πολίτη.

- Η λίστα με τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομισθούν με την αίτηση.

- Οι κατηγορίες παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, όπως έχουν εξειδικευτεί στη λεπτομέρειά τους.

ZENITH