Skip to main content

Τι προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ για τους ημιυπαίθριους

Η λύση του προβλήματος της αλλαγής χρήσης νόμιμα δομημένων όγκων θα πρέπει να είναι οριστική προσιτή σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς τα θιγόμενα νοικοκυριά ξεπερνούν το 1 εκατ.
Ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει ότι η λύση του προβλήματος της αλλαγής χρήσης νόμιμα δομημένων όγκων θα πρέπει να είναι προσιτή σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς τα θιγόμενα νοικοκυριά ξεπερνούν το 1.000.000, εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Σύμφωνα με την ομοσπονδία, το πρόβλημα δεν είναι μόνον πολεοδομικό, αλλά κυρίως κοινωνικό, γι΄αυτό πρέπει να βρεθεί άμεσα η καλύτερη λύση, δεδομένου οι χώροι που «τακτοποιούνται» είναι νόμιμα δομημένοι, αφού συμπεριλαμβάνονται στα εγκεκριμμένα σχέδια, και δεν είναι νοητή η «κατεδάφισή» τους, ούτε η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει κατεδάφιση κτίσματος λόγω αλλαγής χρήσης.

Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει το τέλος της ρύθμισης να καθοριστεί το πολύ στο 8% επί της ανά τ.μ. τιμής ζώνης του συστήματος αντικειμενικών αξιών κάθε περιοχής, ενώ θα πρέπει να είναι οριστικό και να μην προσαυξάνεται με αναδρομικές χρεώσεις άλλων φόρων και τελών.  Ακόμα, προτείνει έκπτωση 20% λόγω παλαιότητας και χαμηλών προστίμων, αλλά και έκπτωση 40% στα υπόγεια.

Όσον αφορά στα πατάρια καταστημάτων και τις σοφίτες, κατά την ομοσπονδία η νέα ρύθμιση θα πρέπει να συμπεριλάβει τη δυνατότητα νομιμοποίησής τους, αλλά και των ημιυπαίθριων χώρων τους. Διαφορετικά χιλιάδες καταστήματα σε όλη τη χώρα κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω αφαίρεσης της αδείας λειτουργίας τους.

Επίσης, στην περίπτωση δήλωσης αλλαγής χρήσης ισόγειων ή υπόγειων χώρων που έχουν ανεξαρτησία χρήσης, θα πρέπει ρητά να οριστεί ότι οι χώροι αυτοί θα μπορούν να ρευματοδοτηθούν από τη ΔΕΗ με ιδιαίτερο μετρητή ρεύματος, κάτι το οποίο δεν ήταν σαφές κάτω από την προϊσχύουσα ρύθμιση.

Ακόμα, στην περίπτωση κτιρίων που υπάγονται στις εν γένει διατάξεις περί οριζοντίου ιδιοκτησίας να μην εκτελούνται δικαστικές αποφάσεις που διατάσσουν την επαναφορά της χρήσης χώρου στην από την πράξη σύστασης προβλεπόμενη χρήση του, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δήλωσης και καταβολής της εισφοράς του παρόντος.

Συνοψίζοντας, η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει ότι για να επιτύχει η νέα ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους και να έχει μαζική ανταπόκριση και επιτυχημένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Να είναι από κάθε άποψη πιό ελκυστική γιά τον πολίτη από την προηγούμενη.

  • Να μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις οικοδομές οι οποίες έχουν λάβει οικοδομική άδεια μέχρι και την ημέρα που θα αρχίσει η ισχύς της.

  • Να μην δημιουργεί νέες γραφειοκρατικές διαδικασίες και περιπέτειες στους πολίτες που έχουν ήδη καταθέσει δηλώσεις. Κάθε βελτίωση θα πρέπει να ισχύσει αυτόματα και γι΄αυτούς.

  • Η ρύθμιση βοηθητικών χώρων να μην οδηγεί σε υποχρεωτική επαύξηση των νόμιμων εμβαδών των κύριων χώρων των κατοικιών, διότι τότε πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών με υπόγεια μεγάλων εμβαδών δεν θα προβούν σε καμιά δήλωση, προκειμένου να μην υπαχθούν στα νέα υψηλά τεκμήρια χρήσης κατοικίας!

Τέλος η ΠΟΜΙΔΑ πιστεύει ότι οι πόροι που θα προκύψουν από την είσπραξη της εισφοράς, θα πρέπει να διατεθούν σε έργα βελτίωσης του περιβάλλοντος, εκ των οποίων το πρώτο πρέπει να είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των υπαρχόντων κτιρίων, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της «πράσινης ανάπτυξης».

ZENITH