Skip to main content

Τι «ψάχνει» ο Τσίπρας στη Μόσχα

Η ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού ενόψει της επίσκεψής του στη Μόσχα και οι... απορίες των δυτικών πρεσβειών στην Αθήνα.

Τις τελευταίες προετοιμασίες του, για το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα, κάνει αυτές τις ώρες το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ατζέντα του κ. Αλέξη Τσίπρα σβήνεται και ξαναγράφεται από την αρχή, θέματα προστίθενται και άλλα αφαιρούνται, με την ιεραρχία τους να αλλάζει και τα δεδομένα να μεταβάλλονται, σχεδόν, από ώρα σε ώρα.

Τα ζητήματα του εμπάργκο (σσ για την απόσυρση του οποίου, σε ό,τι αφορά στα αγροτικά προϊόντα της Μακεδονίας η Voria.gr έχει γράψει ήδη από την Πέμπτη), της ενέργειας και των αγωγών διέλευσης από την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, βρίσκονται ωστόσο αμετακίνητα στην κορυφή. Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την άρση του ρωσικού εμπάργκο, καθώς και να προωθήσει μια σειρά θετικών αποφάσεων για τα ενεργειακά ζητήματα (δείτε περισσότερα εδώ).

Στο μεταξύ, οι δυτικές πρεσβείες στην Αθήνα παρακολουθούν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις και προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν το σκοπό της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα, αν και όχι με μεγάλη επιτυχία, πάντα. Αυτό που προσπαθούν κυρίως να εξηγήσουν είναι πως από τη μια πλευρά ο κ. Τσίπρας ετοιμάζει άνοιγμα στη Ρωσία και από την άλλη υπάρχει η γνωστή δήλωση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, περί συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο με τις ΗΠΑ. Το παράδοξο, πέραν όλων των άλλων, είναι ότι ο κ. Καμμένος υποστηρίζει και το «άνοιγμα» της Ελλάδας στη Ρωσία για βοήθεια, ενώ οι έχοντες καλή μνήμη θυμούνται ότι ήταν αυτός που υποστήριζε από την πρώτη στιγμή ότι έχει τις κατάλληλες “άκρες” για να φέρει πιο κοντά την Αθήνα στη Μόσχα.

ZENITH