Skip to main content

Τι σηματοδοτούν οι δύο κρίσιμες επισκέψεις

Το κεντρικό μήνυμα που θα κομίσουν στη νέα ελληνική κυβέρνηση Σουλτς και Ντάισελμπλουμ, οι οποίοι φθάνουν σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

Η επίσκεψη των κ. Σούλτς και Ντάισελμπλουμ, μέσα στις επόμενες ώρες, θα έχουν ένα και μοναδικό σκοπό: να διασφαλίσουν πως οτιδήποτε αποφασίσει η νέα ελληνική κυβέρνηση, θα κινείται μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Αυτό μεταδίδουν συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές από τις Βρυξέλλες, θέλοντας να ερμηνεύσουν τις εξελίξεις μέσα στο επόμενο 48ωρο.

Ποιο είναι το βασικό μέλημα του «κοινοτικού πλαισίου»; Ότι η τρόικα θα εξακολουθήσει να υφίσταται, με οποιοδήποτε όνομα, αν αυτό είναι αναγκαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των δανειστών είναι διατεθειμένη, αν χρειασθεί, ακόμα και να αλλάξει το όνομα της τρόικας, για να κάνει το χατήρι της Αθήνας.

Στις Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται ότι αυτό που ενδιαφέρει τους νέους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου είναι να σηματοδοτήσουν με κάποιον τρόπο ότι «κάτι αλλάζει».

Το γεγονός δεν δείχνει να πειράζει ιδιαίτερα το κοινοτικό κονκλάβιο. Είναι διατεθειμένο να παίξει σε αυτό το πεδίο με τους όρους του κ. Τσίπρα, όπως μεταφέρεται από την Κομισιόν, αρκεί κι αυτός να κάνει αποδεκτούς τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού όπως παίζεται τα τελευταία πέντε χρόνια σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

Μένει να αποδειχθεί αν ο νέος πρωθυπουργός θα αποδεχθεί αυτούς τους όρους.

ZENITH