Skip to main content

Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη ΝΔ

Ποιος είναι ο βασικός στόχος της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ, όπως προκύπτει από τις κινήσεις και τους σχεδιασμούς της.

Τι κάνει το κόμμα της ΝΔ όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα, μετά τις εκλογές; Δηλώνει «δικαιωμένο» και περιμένει να ...επιστρέψει στην εξουσία. Αυτός τουλάχιστον είναι ο βασικός στόχος της σημερινής ηγεσίας της, όπως προκύπτει από τις κινήσεις και τους σχεδιασμούς της.

Η βασική αποστολή του κ. Αντώνη Σαμαρά και των άμεσων συνεργατών του, σε πρώτη φάση, ήταν να αποτρέψουν την κομματική ενδοσκόπηση, που μαθηματικά θα οδηγούσε στην πτώση του. Κι ως ένα βαθμό, τα κατάφερε, καθώς με τη συνδρομή και του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, απέτρεψε την σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, που θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε εξελίξεις.Η αναβολή πάρθηκε στο όνομα των κρίσιμων εξελίξεων, λόγω της διαπραγμάτευσης, για το μέλλον της χώρα.

Μετά τις μεγάλες δυσκολίες που συνάντησε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και τις αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, η ηγετική ομάδα της Συγγρού εκτιμά ότι αρχίζει αργά αλλά σταθερά να δικαιώνεται η δική της θεώρηση για τις σχέσεις της χώρας. Και όπως εξελίσσεται η κατάσταση, εκτιμούν ότι δεν θα τολμήσει κανείς να θέσει θέμα ηγεσίας, παρότι αναμένουν κριτική για τα αίτια της ήττας, αλλά όχι σε επίπεδα που θα μπορούσαν να δρομολήσουν εξελίξεις.

Τώρα, που αυτός ο κίνδυνος φαίνεται να περνάει, έστω και προσωρινά, ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει έναν άλλο άσο: θα συγκαλέσει Εθνική Συνδιάσκεψη – προσέξτε, όχι Συνέδριο – για τον Απρίλιο, προκειμένου να συζητηθούν τα αίτια της ήττας, αλλά και η ιδεολογική κατεύθυνση του κόμματος.

Ο κ. Σαμαράς δεν θέλει Συνέδριο, γιατί εκεί μπορεί να τεθεί θέμα ηγεσίας, βάσει του καταστατικού, ενώ στην Συνδιάσκεψη όχι. Επίσης, μεταθέτει τις εξελίξεις για τον Απρίλιο, έχοντας στην άκρη του μυαλού του ότι τότε μπορεί να προκύψει νέα κρίση στις σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της, αφού τότε τελειώνει η πρώτη κρίσιμη χρονική προθεσμία για την επίτευξη της συμφωνίας.

Οπότε, θα μπορεί να αναβάλει και τότε τις διαδικασίες, για ...εθνικούς λόγους. Όλα τα παραπάνω, τελούν εν γνώσει της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης, αλλά στην παρούσα φάση είναι τόσο ασύνδετη και αδύναμη, που το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ...παρακολουθεί.

ZENITH