Skip to main content

Τι συνεπάγεται η υποβάθμιση από τη Moody’s

Η απόφαση της Moody’s να προχωρήσει σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, κατατάσσοντας τα ομόλογά της στην κατηγορία των «σκουπιδιών», ήταν ένα ακόμα χτύπημα κάτω από τη ζώνη για τη χώρα μας.
Η απόφαση της Moody’s να προχωρήσει σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, κατατάσσοντας τα ομόλογά της στην κατηγορία των «σκουπιδιών» ήταν ένα ακόμα χτύπημα κάτω από τη ζώνη για τη χώρα μας. Γιατί μπορεί η γραμμή ρευστότητας από την ΕΚΤ να εξακολουθεί να λειτουργεί, όμως, από την άλλη πλευρά, οποιαδήποτε άλλη σκέψη της κυβέρνησης για αναζήτηση έστω και περιορισμένης ρευστότητας μέσω τρίτων εναλλακτικών λύσεων εγκαταλείπεται οριστικά.

Όπως είχε αποκαλύψει η Voria.gr, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπήρχε μια σκέψη για την έκδοση ενός εντόκου γραμματίου, για ποσό όχι μεγαλύτερο των 5 δισ. ευρώ, ως ένα είδος τεστ για την μέτρηση των αντοχών της ελληνικής οικονομίας εκτός του προστατευτικού περιβλήματος της ΕΚΤ. Η κίνηση αναμένονταν ότι θα γίνει στα μέσα Ιουλίου και ήδη είχαν αρχίσει να διερευνώνται οι προθέσεις των επενδυτών, εκτός συνόρων.

Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, όμως, το πιθανότερο είναι ότι κάθε τέτοιο εγχείρημα μάλλον εγκαταλείπεται. Ο λόγος προφανής: Όταν οι δύο μεγαλύτεροι απολογητικοί σε υποβαθμίζουν στην κατηγορία των «σκουπιδιών» παίρνεις το ρίσκο να αναζητήσεις χρήματα - έστω και λίγα - από τις ελεύθερες αγορές;

Απάντηση του ΥΠΟΙΚ

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών απαντάει στο διεθνή οίκο, υπογραμμίζοντας πως η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας «κατά κανένα τρόπο δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες, ούτε τις προοπτικές που διανοίγονται από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Επίσης, το υπουργείο τονίζει πως τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν, με μεγάλη σαφήνεια, ότι το πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την Ε.Ε., την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ. εκτελείται, με το έλλειμμα να έχει μειωθεί 40% σε σχέση με το 2009. Αυτή η βελτίωση έχει αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επιπλέον, επισημαίνει πως η ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο είναι μικρότερη από αυτή που προβλέπεται για ολόκληρο το έτος από το Μνημόνιο. Οι εισπράξεις από τον Φ.Π.Α. που δημιουργήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 6%, ενώ πέρυσι είχαν μειωθεί κατά 11%.

«Όλες οι διαφορετικές δράσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας υλοποιούνται κανονικά και πολλές είναι ήδη μπροστά από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Η πορεία του χρέους αναμένεται να αποκλιμακωθεί από το 2013 και ίσως νωρίτερα, εφόσον φαίνεται να διαμορφώνονται ευνοϊκές συνθήκες. Η υποβάθμιση, βέβαια, αντικατοπτρίζει και ανησυχίες για το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον», προσθέτει.

ZENITH