Skip to main content

Τι θα ανακοινωθεί σήμερα για τις αποκρατικοποιήσεις

Από τις υποδομές ξεκινά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης για φέτος, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο του άτυπου υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Πα
Από τις υποδομές ξεκινά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης για φέτος, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο του άτυπου υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Η τελική πρόταση των υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών κι όλων των συναρμοδίων υπηρεσιών κάνει λόγο για τις υπηρεσίες νερού, λιμανιών κι όχι μόνο, καθώς θεωρούνται ότι είναι οι πιο πρόσφορες σε αυτή τη φάση, ως προς το ύψος του τιμήματος, που θα μπορούσε να εξασφαλισθεί.

Στην ίδια κατηγορία μπαίνει και το κομμάτι της ενέργειας, με κάποιες από τις μονάδες της ΔΕΗ, για παράδειγμα, είτε να κλείνουν, λόγω παλαιότητας, για να εξοικονομηθούν έσοδα, είτε να πωλούνται, αν κι εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον. Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι, φέτος, να εξοικονομηθούν περί τα 600 με 700 εκατ. ευρώ.

Κατά συνέπεια, θα γίνει μια συντηρητική εφαρμογή του προγράμματος. Κι αυτό γιατί, βάσει του Μνημονίου που έχει υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης και του ΔΝΤ και της ΕΕ, από του χρόνου τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να φτάνουν στα 1 δισ. ετησίως. Οπότε θα πρέπει να γίνει μια συγκρατημένη πολιτική φέτος, για να αντεπεξέλθει η ελληνική πλευρά από του χρόνου.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Πολιτισμού-Τουρισμού.

ZENITH