Skip to main content

Τι θα επιδιώξει ο Ερντογάν με την επίσκεψή του στην Ελλάδα

Με βασικό στόχο τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προγεφυρώματος έρχεται την Παρασκευή ο Τούρκος πρωθυπουργός κ.Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από 10 υπουργούς του και περίπου 100 επιχειρηματίες της γειτον
Με βασικό στόχο τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προγεφυρώματος, την Παρασκευή το μεσημέρι, προσγειώνεται στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από 10 υπουργούς του και περίπου 100 επιχειρηματίες της γειτονικής χώρας.

Θα παραμείνουν στη χώρα μας έως και την Κυριακή το μεσημέρι και μέσα σε αυτά τα δύο 24ωρα θα επιχειρήσουν να υπογράψουν περί τα 7 με 8 μνημόνια συνεργασίας σε διάφορους τομείς δραστηριοποίησης. Με την ελληνική οικονομία να παραπαίει και την τουρκική να έχει βγει από τη δοκιμασία του ΔΝΤ μάλλον ενισχυμένη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι «οι Τούρκοι έρχονται για να πάρουν την ρεβάνς».

Υπενθυμίζεται ότι προ πενταετίας ήταν η Ελλάδα που πραγματοποίησε κανονική επιχειρηματική «απόβαση» στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, με την Εθνική Τράπεζα να σέρνει το «χορό», εξαγοράζοντας την Finansbank, μια από τις 10 μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες.

Υπάρχει ενδεχόμενο αυτό το κεφάλαιο να κλείσει; Χθες, αντί απαντήσεως, από την ΕΤΕ προτίμησαν να επιβεβαιώσουν ρεπορτάζ του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η Εθνική σχεδιάζει να επεκτείνει την παρουσία της από την Άγκυρα έως τη Σμύρνη με 75 επιπλέον καταστήματα.

Κατά συνέπεια, η Ελλάδα, μέσω της επιχειρηματικής της παρουσίας, θα προσπαθήσει να διατηρήσει τις θέσεις της «απέναντι». Το θέμα είναι αν και κατά πόσο θα τα καταφέρει...

ZENITH