Skip to main content

Τι θα γίνει από εδώ και στο εξής με το σχέδιο στήριξης

Αν το spread των 10ετών ομολόγων προσεγγίσει τις 300 μονάδες βάσης, τότε στο υπουργείο δεν θα καταφύγουν στη βοήθεια του σχεδίου σωτηρίας.
Από το αν και πότε θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας, το οποίο εγκρίθηκε κατά τη χθεσινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και ο βαθμός επιτυχίας για την αποκλιμάκωση της πίεσης που ασκείται τους τελευταίους μήνες στα ελληνικά ομόλογα.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα επιχειρήσουν να «παίξουν» όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καθυστέρηση και να μεταφέρουν για αργότερα - στο πλαίσιο του δυνατού - την ενεργοποίηση του όλου project. Στην υλοποίησή του, όμως, αυτός ο στόχος θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την αντίδραση των αγορών. Αν το spread των 10ετών ομολόγων αποκλιμακωθεί περαιτέρω και προσεγγίσει τις 300 μονάδες βάσης, τότε στο υπουργείο δεν θα καταφύγουν στη βοήθεια του σχεδίου σωτηρίας. Αν όμως στην επόμενη μεγάλη έκδοση, ο δανεισμός γίνει με επιτόκιο 7% και πάνω, τότε θα γίνει προσφυγή στην κοινή επιτροπή που έχουν συστήσει γι’ αυτόν τον σκοπό η ΕΚΤ και η ΕΕ και θα ζητήσει την ενεργοποίησή του.

ZENITH