Skip to main content

Τι θα γίνει με την παράταση του Μνημονίου

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες για τον χρόνο που δίνουν οι εταίροι στην Ελλάδα και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πολύ δίμηνη θα είναι η παράταση που θα δοθεί στο υφιστάμενο Πρόγραμμα από την πλευρά των εταίρων - δανειστών σε περίπτωση που η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποβάλει τελικώς το σχετικό αίτημα.

Ανεξάρτητες πηγές στις Βρυξέλλες, με τις οποίες ήρθε σε επικοινωνία η Voria.gr, υποστήριξαν ακόμα και χθες το πρωί ότι αν δεν ισχύσει αυτό το σενάριο (δίμηνη παράταση), τότε περισσότερες πιθανότητες έχει η εκδοχή του ενός μηνός, παρά της εξάμηνης.

Κατ' αυτόν τον τρόπο ψαλίδιζαν - ή τουλάχιστον έτσι πίστευαν - τις όποιες ελπίδες για μεγαλύτερη χρονική ανάσα στην Αθήνα.

Μάλιστα, έσπευδαν να διευκρινίσουν ότι αυτή η εξέλιξη (της συμπιεσμένης νέας χρονικής παράτασης) δεν έχει να κάνει με κάποιον εξωγενή παράγοντα, όπως, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να είναι οι εκλογές στη Φιλανδία, αλλά με την «εσωτερική λειτουργία» των δανειστών, που ούτως ή άλλως δεν θα επέτρεπαν ποτέ μια τέτοια διαστολή του χρόνου αναμονής τους, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

Τις εξελίξεις πάντως διευκολύνει η έμμεση προαναγγελία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι αλλάζει στάση αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Κάτι τέτοιο έγινε ήδη από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, με σχετικές δηλώσεις στελεχών του κόμματος, με την αιτιολογία ότι «η νέα κυβέρνηση πρέπει α έχει το χρόνο να προετοιμασθεί για να επαναδιαπραγματευτεί την σύμβαση».

Σημειωτέον ότι μέχρι πρότινος αποκλείονταν το σενάριο του αιτήματος της δεύτερης παράτασης από μέρους της Κουμουνδούρου...

ZENITH