Skip to main content

Τι θα κριθεί στο σημερινό Eurogroup

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η Αθήνα επιμένει να μην ενημερώνει κανέναν για τις προθέσεις της, δημιουργώντας τετελεσμένα, τα οποία στο τέλος της ημέρας, μπορεί και να της «στοιχίσουν».

Ένα εξαιρετικά κρίσιμο Eurogroup για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων είναι αυτό το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες. Κι αυτό γιατί, κατά τη διάρκεια του, οι θεσμοί θα κρίνουν αν στο διάστημα που μεσολάβησε από την επίτευξη της συμφωνίας για την παράταση ισχύος του προηγούμενου μνημονίου, η Αθήνα ξεκίνησε να υλοποιεί τα προβλεπόμενα, ούτως ώστε να χαράξουν κι εκείνοι με τη σειρά τους τη στάση τους απέναντι στα αιτήματα που θα προβάλλει η ελληνική κυβέρνηση. Η τελευταία, ως γνωστόν, δεσμεύεται  ήδη ότι θα τακτοποιήσει κανονικά τις υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντός του Μαρτίου, ύψους 1,2 δις ευρώ.

Αντιθέτως, η Αθήνα θα επιδιώξει να πάρει μια μικρή παράταση ως προς τις υποχρεώσεις που πρέπει να τακτοποιήσει στους Ευρωπαίους εταίρους της. Την ίδια ώρα όμως, η κυβέρνηση Τσίπρα προχωρά και στη κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων της για τα οποία, ωστόσο, δεν έχει ενημερώσει προηγουμένως τους δανειστές της χώρας, με αποτέλεσμα να θεωρηθούν ενδεχομένως μονομερείς ενέργειες.

Το τελικό «πόρισμα» επ’ αυτού του κρίσιμου θέματος θα «βγει» απόψε, αν και η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι κανένα από τα τέσσερα σχετικά κείμενα δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, οπότε δεν μπορεί να εκληφθεί ως επιθετική κίνηση κατά της συμφωνίας. Στις Βρυξέλλες, ωστόσο, δε φαίνεται να ενστερνίζονται αυτή την άποψη. Αντιθέτως, εκτιμούν ότι η Αθήνα επιμένει να μην ενημερώνει κανέναν για τις προθέσεις της, δημιουργώντας τετελεσμένα, τα οποία στο τέλος της ημέρας, μπορεί και να της «στοιχίσουν».

ZENITH