Skip to main content

Τι θα πει ο Σόιμπλε στον Βαρουφάκη

Η κορύφωση του αγώνα δρόμου της ελληνικής κυβέρνησης είναι το ταξίδι του Γιάννη Βαρουφάκη στο Βερολίνο, εκτιμούν οι Financial Times, παρουσιάζοντας πληροφορίες για τη στάση που θα κρατήσει στη συνάντη

Η κορύφωση του αγώνα δρόμου της ελληνικής κυβέρνησης είναι το ταξίδι του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη στο Βερολίνο, εκτιμούν οι Financial Times, παρουσιάζοντας πληροφορίες σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει στη συνάντηση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη πρόσωπο με πρόσωπο με έναν αδιάλλακτο Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είναι αποφασισμένος να υποχρεώσει την Αθήνα να πληρώσει τα χρέη της.

«Ο κ. Σόιμπλε όμως, που η κυβέρνησή του μέχρι στιγμής έχει επιδείξει ανοιχτή εχθρότητα στον κ. Τσίπρα, αναμένεται να είναι πολύ πιο σκληρός. Θα επιμείνει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, που σχολιάζουν ότι το Βερολίνο ελπίζει πως η σκληρή γραμμή θα υποχρεώσει την Αθήνα να εγκαταλείψει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της να καταργήσει το πρόγραμμα λιτότητας που θεωρεί αποτυχημένο». Ο Μάρτιν Γιάγκερ, εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε σημειώνει επίσης ότι «η ελληνική στήριξη από την γερμανική κυβέρνηση θα πετύχει μόνο στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος».

Σύμφωνα με τη Bild, αυτό που αναμένεται να συναντήσει ο κ. Βαρουφάκης είναι μια σύμπλευση του Βερολίνου με τον Μάριο Ντράγκι και την ΕΚΤ.  Σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τις γερμανικές θέσεις, το Βερολίνο είναι στο ίδιο στρατόπεδο με τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη.  Δεν είναι ευχαριστημένοι με την απόφαση του κ. Τσίπρα να αφήσει το τρέχον πρόγραμμα να λήξει στα τέλη του μήνα και θα προτιμούσαν μια «τεχνική» παράταση τουλάχιστον, που θα δώσει και στις δύο πλευρές περιθώρια διαπραγμάτευσης μιας νέας συμφωνίας διάσωσης.

 

ZENITH