Skip to main content

Τι θα περιλαμβάνει η έκθεση των στελεχών της τρόικας

Ήταν η τελευταία συνάντηση αυτή που είχε χθες το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τα στελέχη της τρόικας, τα οποία λίγες ώρες αργότερα αναχώρησαν για να επιστρέψουν στην έδρα
Ήταν η τελευταία συνάντηση αυτή που είχε χθες το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τα στελέχη της τρόικας, τα οποία λίγες ώρες αργότερα αναχώρησαν  για να επιστρέψουν στην έδρα τους.

Κι όπως λένε οι πληροφορίες, ήταν και η πιο αποφασιστική, ενόψει της σύνταξης και κατάθεσης της έκθεσης με την οποία θα γίνεται απολογισμός της εβδομαδιαίας επίσκεψης τους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε γενικές γραμμές, οι ελεγκτές έμειναν ευχαριστημένοι από τα έως τώρα τεκταινόμενα, αλλά εξακολουθούν να διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για μια σειρά από άλλα ζητήματα όπως για παράδειγμα αυτό το οποίο αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Εν προκειμένω, η ΔΕΗ καλείται να πουλήσει το 40% των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της και κατά συνέπεια θα πρέπει να αντιμετωπίσει την «οργή» της ΓΕΝΟΠ. Ένας άλλος αστερίσκος έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ξεχάσουν την... αμέριστη υποστήριξη του νεοσύστατου Ταμείου για την χρηματοδότηση, με το αποθεματικό των 10 δισ. Κι αυτό γιατί αυτό που διαμηνύεται από την τρόικα είναι ότι σε αυτό το Ταμείο θα μπουν μόνο όσες τράπεζες έχουν προοπτική διάσωσης, μέσω ενός οργανωμένου κι εξαντλητικά μελετημένου προγράμματος αναδιάρθρωσης.

Και ίσως γι’ αυτό από το υπουργείο Οικονομικών αυτό το οποίο διαμηνύθηκε προς τη διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας ήταν να ετοιμάσει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ιδρύματος και να το παρουσιάσει σε δύο μήνες από τώρα. Δηλαδή, το Σεπτέμβριο, όταν - συμπτωματικά; - θα ξεκινήσει και τη λειτουργία του το νέο Ταμείο.

ZENITH