Skip to main content

Τι θα προτείνουν στην Αθήνα οι δανειστές για το χρέος

Τις οριστικές τους αποφάσεις αναφορικά με το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους φαίνεται να έχουν πάρει Βερολίνο και Βρυξέλλες.

Την ώρα που η συζήτηση αναφορικά με το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους μονοπωλεί πλέον το ενδιαφέρον της ελληνικής προεκλογικής περιόδου και ταυτόχρονα τα πρωτοσέλιδα στον ευρωπαϊκό Τύπο και πρωτίστως στον γερμανικό, σε Βερολίνο και Βρυξέλλες φαίνεται να έχουν πάρει τις οριστικές τους αποφάσεις αναφορικά με το κρίσιμο αυτό θέμα.

Σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες του θέματος, η καλύτερη πρόταση, που θα μπορούσε να γίνει στην όποια ελληνική κυβέρνηση προκύψει από τις επόμενες εθνικές εκλογές, δεν είναι άλλη από εκείνη που προβλέπει την χρονική επέκταση της αποπληρωμής του χρέους.

Προς το παρόν, δεν έχει διευκρινισθεί αν θα είναι κατά 15, 20 ή παραπάνω χρόνια (σσ υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν και όταν η Αθήνα ζούσε ακόμα το "όνειρο" του succes story είχε ακουστεί ακόμα και το ενδεχόμενο των 50 ετών), ωστόσο αυτή είναι η βασική προτεραιότητα από την πλευρά των δανειστών.

Επισημαίνεται επίσης ότι αν οι διαπραγματεύσεις κυλήσουν ομαλά, τότε είναι πολύ πιθανό να δοθεί και το επιπλέον μπόνους προς την Ελλάδα. Ποιο θα είναι αυτό; Η περαιτέρω μείωση του επιτοκίου αποπληρωμής αυτού του χρέους.

Πώς αντιδρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την εξέλιξη; Ο πρόεδρος του, Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζει ότι "δεν είναι ώρα για τέτοιου είδους εκπτώσεις" και αποφεύγει ακόμα και να συζητήσει το ενδεχόμενο, επιμένοντας στο αίτημα περί διαγραφής έστω ενός μέρους του χρέους, σε ονομαστικούς όρους. Αργά ή γρήγορα, πάντως, έαν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, θα βρει μπροστά του αυτή την "καυτή πατάτα".

ZENITH