Skip to main content

Την ανάγκη ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας, υπογραμμίζει ο Ομπάμα

Την ανάγκη μεταρρύθμισης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και ενίσχυσης της διεθνούς οικονομίας, προέταξε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έφθασε σήμερα στο Τορόντο του Καναδά, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο των οκτώ πλουσιότερων κρατών του κόσμου στο θέρετρο Χάντσβιλ, 200 χλμ. από το Τορόντο, η οποία προηγείται αυτής των «20».

Στις δηλώσεις του στην Ουάσινγκτον κατά την αναχώρησή του, ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε ότι «αποτελεί κρίσιμο παράγοντα, το να διατηρήσουν οι ηγέτες τη συνεργασία που εγκαινίασαν, πέρυσι, στο οικονομικό πεδίο, και η οποία συνετέλεσε ώστε να μην πέσει η διεθνής οικονομία σε βαθιά ύφεση».

«Θαρρώ ότι μπορούμε να κάνουμε αυτήν την πρόοδο συντονίζοντας τις οικονομικές πολιτικές μας, σε μία προσπάθεια επίτευξης ανάπτυξης, συνέχισης της μεταρρύθμισης του πιστωτικού συστήματος, αλλά και ταυτόχρονης ενίσχυσης της διεθνούς οικονομίας», αποφάνθηκε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Οι οικονομικοί αναλυτές θύμισαν, από την πλευρά τους, στη σκιά της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης, τη διαφωνία του προέδρου Ομπάμα με ευρωπαίους ομολόγους του, στο θέμα της περιστολής των πολύ μεγάλων δημόσιων ελλειμμάτων. Η Ουάσινγκτον θέλει αυτήν την προσπάθεια χαλαρή, ενώ η Γερμανία τη θεωρεί πολύ επιτακτική, με την ελπίδα αμφοτέρων, πάντως, να «ξαναπάρει μπροστά, αποφασιστικά η διεθνή οικονομία».

Η Ουάσινγκτον, που το χρέος της αγγίζει περίπου το 75%-80% του ΑΕΠ της, κρίνει ότι μία μεγάλη περιστολή του δημοσιονομικού ελλείμματος σημαίνει ταυτοχρόνως και «υποθήκευση» για την οικονομική ανάπτυξη.

ZENITH