Skip to main content

Την απόρριψη του σερβικού σχεδίου ψηφίσματος ζητεί η Πρίστινα

Την απόρριψη από τον ΟΗΕ του σερβικού σχεδίου ψηφίσματος για το Κόσοβο, με τον χαρακτηρισμό του ως «περιττής πράξης», ζήτησε η ηγεσία του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου και Χασίμ Θάτσι, με επιστολές που απη
Την απόρριψη από τον ΟΗΕ του σερβικού σχεδίου ψηφίσματος για το Κόσοβο, με τον χαρακτηρισμό του ως «περιττής πράξης», ζήτησε η ηγεσία του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου και Χασίμ Θάτσι, με επιστολές που απηύθυνε στις χώρες-μέλη του ΟΗΕ, καθώς και στην ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ Κάθριν Άστον, την Ισλαμική Διάσκεψη, τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Κοινότητα Καραϊβικής, την Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών, το Συμβούλιο της Ευρώπης κι άλλους οργανισμούς.

Στην έγγραφη αυτή έκκληση του Κοσόβου επισημαίνεται ότι, «ως μέρος της νέας τάσης σκέψης, μετά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, με την οποία επιβεβαιώνεται η νομιμότητα της διακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ζητούμε από όλα τα μέλη του ΟΗΕ να αντιταχθούν στο ψήφισμα που υποστηρίζει η Σερβία ως ένα περιττό βήμα και απαράδεκτη κριτική του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».

Καλούνται δε να αναγνωρίσουν το ανεξάρτητο Κόσοβο και οι χώρες εκείνες που δεν το έχουν πράξει. Σημειώνεται ότι την ανεξαρτησία του Κοσόβου έχουν μέχρι στιγμής αναγνωρίσει 69 χώρες, 22 εκ των οποίων είναι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της διεθνούς δύναμης του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK), Ράσελ Γκέκι, δήλωσε ότι η UNMIK είναι έτοιμη να στηρίξει τις συνομιλίες μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου και να ενθαρρύνει έναν διάλογο αποπολιτικοποιημένο, που θα αφορά τεχνικά θέματα, ωστόσο εναπόκειται στις δύο πλευρές να αποφασίσουν για τον τρόπο συνέχισης των συνομιλιών.

Τόνισε, επίσης, ότι ο ΟΗΕ δίνει βάρος στη σημασία του ρόλου που πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, ενώ υπενθύμισε την ετοιμότητα που εξέφρασαν τόσο η Κάθριν Άστον όσο και ο Μπαν Κι- μουν στην από κοινού στήριξη των συζητήσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας.

ZENITH