Skip to main content

Την έκταση των νεκροταφείων διεκδικεί η Φιλόπτωχος Αδελφότης Θεσσαλονίκης

Την απόδοση της έκτασης όπου βρίσκονται τα νεκροταφεία της Ευαγγελίστριας και της Αγίας Παρασκευής, που είναι πλέον κορεσμένα, διεκδικεί η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης (ΦΑΑΘ), προκειμένου
Την απόδοση της έκτασης όπου βρίσκονται τα νεκροταφεία της Ευαγγελίστριας και της Αγίας Παρασκευής, που είναι πλέον κορεσμένα, διεκδικεί η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης (ΦΑΑΘ), προκειμένου να δημιουργήσει υπαίθριο μουσείο ταφικών εθίμων.

«Οι νομικές διαδικασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, προκειμένου να μας αποδοθεί η έκταση», διευκρίνισε, σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της ΦΑΑΘ, Θεόδωρος Δαρδαβέσης.

Σημειώνεται ότι το 1932, η Αδελφότητα αποστερήθηκε την κύρια πηγή εσόδων της, η οποία αφορούσε στη διαχείριση, από το 1880, των τελούντων υπό την ιδιοκτησίας της νεκροταφείων της πόλης, λόγω ψήφισης νόμου που ανέθετε τη σχετική αρμοδιότητα στους δήμους και τις κοινότητες.

Στη φιλανθρωπική δράση της Φιλοπτώχου αναφέρθηκε εκτενέστερα ο κ. Δαρδαβέσης τονίζοντας, μεταξύ άλλων, την ανοικοδόμηση βρεφονηπιακού σταθμού στη Μαδαγασκάρη, τη δημιουργία βιοτεχνίας κατασκευής αναπηρικών αμαξιδίων και τεχνητών άκρων στη Σιέρα Λεόνε και τη λειτουργία σχολείου ελληνικής γλώσσας στη Μολδαβία. Παράλληλα, στις δράσεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνονται οικονομική ενίσχυση σε αναξιοπαθούντες και ενίσχυση λειτουργίας διαφόρων νοσοκομείων.

Η Φιλόπτωχος Αδελφότης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της, ιδρύθηκε το 1871, λίγους μήνες μετά το σχίσμα της Βουλγαρικής Εκκλησίας, όταν οι ηγέτες της ελληνικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν τη δημιουργία της, προκειμένου να λειτουργήσει ως μοχλός στήριξης των αναξιοπαθούντων, αλλά και ως μηχανισμός προώθησης των εθνικών δικαίων. Οικονομικά ενισχύθηκε από Έλληνες ομογενείς της Ευρώπης, υπό την μορφή δωρεών, ευεργημάτων και συνδρομών.

«Σήμερα, το αποθεματικό της αγγίζει τα 7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα έσοδα του 2009, από την εκμετάλλευση των ακινήτων της φτάνουν τα 830.000 ευρώ και τα έξοδά της το 1,4 εκατομμύρια ευρώ, με τη διαφορά να καλύπτεται από το αποθεματικό», διευκρίνισε ο κ. Δαρδαβέσης, προσθέτοντας ότι η ΦΑΑΘ αριθμεί 650 μέλη.

ZENITH