Skip to main content

Την ερχόμενη Πέμπτη η πρώτη κίνηση αμφισβήτησης Σαμαρά

Οι τέσσερις πυλώνες της αμφισβήτησης του προέδρου της ΝΔ. Με καταστατικές διαδικασίες θα επιχειρηθεί η αμφισβήτηση. Στους βουλευτές το… βάρος.

Στις 19 Φεβρουαρίου αναμένεται να χτυπήσει το πρώτο καμπανάκι για τον Αντώνη Σαμαρά σε ό,τι αφορά την προεδρία της ΝΔ. Οι κινήσεις αμφισβήτησης της αρχηγίας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν με βάση τις καταστατικές προβλέψεις του κόμματος «κι όχι με βίαιο τρόπο», για να μη διαταραχθεί η ενότητα του κόμματος.

Πολλά αναμένεται να εξαρτηθούν από τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, που αφορούν στην κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους (σε ό,τι αφορά τους χρόνους), όμως ο κύβος ερρίφθη για την αμφισβήτηση του κ. Σαμαρά, με συγκεκριμένα αίτια.

Την ώρα που στη ΝΔ τα κομματικά όργανα επιχειρούν να κάνουν αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και να αποτυπώσουν τα αίτια που οδήγησαν στην ήττα, μια σειρά από στελέχη του κόμματος (και κυρίως της κοινοβουλευτικής ομάδας, που θα σηκώσει στην αρχή το βάρος των αποφάσεων) προσπαθούν να μεθοδεύσουν την «αναγκαία», όπως τη χαρακτηρίζουν, αλλαγή ηγεσίας.

Οι κομματικές οργανώσεις μπορεί να ετοιμάζονται να κάνουν τον απολογισμό τους, όμως κεντρικές οδηγίες δεν υπάρχουν, γεγονός που ερμηνεύεται ως «εσκεμμένη καθυστέρηση, ώστε να κοπάσει η θύελλα και με ψυχραιμία να εξεταστούν τα αίτια και να γίνει η ανασύνταξη».

Ουσιαστικά, η ηγετική ομάδα της ΝΔ επιχειρεί να αποφύγει να ανοίξει θέμα ηγεσίας, κάτι όμως που πλέον θεωρείται δύσκολο.

Οι πυλώνες

Συγκεκριμένοι είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους θα πατήσει η αμφισβήτηση του κ. Σαμαρά.

Ο πρώτος έχει να κάνει με τις επιλογές στην προεκλογική εκστρατεία, όπου δεν εισακούστηκαν οι εισηγήσεις των κομματικών στελεχών (για επένδυση στους ψηφοφόρους της κοινής λογικής), αλλά επιλέχτηκε η τακτική του… φόβου, που τελικά δεν πέρασε στον κόσμο.

Ο δεύτερος αφορά στην πολιτική που ακολουθήθηκε στα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης. Η ηγετική ομάδα αναμένεται να κατηγορηθεί ότι δε στάθηκε στο ύψος της στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, παρουσίασε ως αδύνατη την τήρηση κάποιων αντιστάσεων σε παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και μέσα σε λίγες μέρες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως υπάρχει εναλλακτικός δρόμος «πιο χαλαρός».

Ο τρίτος πυλώνας αμφισβήτησης είναι οι επιλογές των προσώπων στα οποία στηρίχθηκε η εικόνα της ΝΔ στη διάρκεια της διακυβέρνησης Σαμαρά. Στο κάδρο θα μπουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού νυν και πρώην (Σταμάτης, Λαζαρίδης, Παπασταύρου, Μουρούτης, Μπούρας, Μπαλτάκος κτλ.), αλλά και οι κ.κ. Ά. Γεωργιάδης, Μ Βορίδης κ.ά.

Ο τέταρτος πυλώνας αφορά στη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, όπου θεωρείται ότι δε βασίστηκε στην αρχή της αναλογικότητας, με αποτέλεσμα πολλές επιλογές της συγκυβέρνησης να φέρουν το στίγμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλου, παρά τις αντίθετες απόψεις που εξέφραζαν τα γαλάζια στελέχη.

Κριτική θα ασκηθεί και σε πολλά περισσότερα, αλλά αυτοί, όπως λένε στελέχη της ΝΔ, θα είναι οι κύριοι πυλώνες της αμφισβήτησης.

Πότε…

Σε ό,τι αφορά το timing που θα επιλεγεί για την αμφισβήτηση, όλοι θεωρούν πως η πρώτη προειδοποιητική βολή θα δοθεί την επόμενη Πέμπτη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και το βάρος θα σηκώσουν συγκεκριμένοι βουλευτές, οι οποίοι ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν σχετικές δηλώσεις.

Οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο και πάντα με επίκεντρο τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, τον οποίο θεωρούν άπαντες πλέον εγγυητή της ενότητας στη ΝΔ, αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς η αμφισβήτηση του κ. Σαμαρά πρέπει την κατάλληλη στιγμή να συνοδευτεί και από συγκεκριμένη πρόταση αντικατάστασης.

Στο πρόσωπο που θα προκριθεί από τους «αμφισβητίες» δεν έχουν καταλήξει. Οι προτάσεις είναι πολλές και ζυγίζονται προς το παρόν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα καθεμιάς.

Γι’ αυτό και θεωρείται μάλλον δύσκολο να τεθεί ευθέως και άμεσα θέμα ηγεσίας της ΝΔ στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την ερχόμενη Πέμπτη. Ως όργανο, βάσει του καταστατικού η ΚΟ μπορεί να το κάνει, εφόσον συγκεντρωθούν οι υπογραφές 26 βουλευτών. Για τον αριθμό υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις. Ορισμένοι θεωρούν ότι η συγκέντρωσή τους είναι εύκολη υπόθεση, άλλοι ότι η ανθρωπογεωγραφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ δείχνει ότι δεν μπορούν να βρεθούν οι 26… Όμως η επιλογή όσων θέλουν αλλαγή ηγεσίας είναι να δώσουν την ευκαιρία στον ίδιο τον κ. Σαμαρά να… επανεκτιμήσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε.

Εφόσον δεν το κάνει (τέτοια πρόθεση από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού δεν έχει εκφραστεί επ’ ουδενί), τότε υπάρχει η ευκαιρία της Πολιτικής Επιτροπής ή η λύση του εθνικού συνεδρίου, το οποίο έχει αφήσει ανοιχτό το περιβάλλον Σαμαρά.

Οι συναντήσεις πάντως κεντροδεξιών, μετριοπαθών, καραμανλικών, φιλελεύθερων, φιλοευρωπαϊστών και μεταρρυθμιστών θα συνεχιστούν. Στα… τραπεζώματα κυριαρχεί προς το παρόν η άποψη ότι δεν είναι αυτοσκοπός η αλλαγή ηγεσίας, αλλά μια συνολική επανεκκίνηση του κόμματος, ώστε να ανακτήσει την παραδοσιακή φυσιογνωμία του. Αν και όλοι παραδέχονται ότι η φυσιογνωμία αυτή χάθηκε επί ηγεσίας του κ. Σαμαρά και με τον ίδιο ως πρόεδρο δεν μπορεί να επιτευχθεί…

Οι πολιτικές εξελίξεις πάντως είναι ραγδαίες και ο πολιτικός χρόνος μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη αρκετός για να δημιουργηθούν νέα δεδομένα.

ZENITH