Skip to main content

Την κατάργηση της βίζας και για τους Τούρκους ζητάει ο Νομάρχης Καβάλας

Τη βεβαιότητα ότι μόνο θετικό αντίκτυπο θα έχει στον καβαλιώτικο Τουρισμό η κατάργηση της βίζας για Σέρβους και Σκοπιανούς από φέτος, εκφράζει ο Νομάρχης Καβάλας Θεόδωρος Καλλιοντζής, ο οποίος ζητεί ν

«Το μέλλον του Τουρισμού στην περιοχή μας είναι λαμπρό!  Εύχομαι να το καταλάβουν αυτό σύντομα οι επιχειρηματίες μας!». Με την έκφραση αυτή ο Νομάρχης Καβάλας Θεόδωρος Καλλιοντζής εξέφρασε στη Voria.gr την αισιοδοξία του από τα διπλά μηνύματα που εισέπραξε από τις συμμετοχές του νομού στις Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού της Σόφιας και του Βελιγραδίου, κατά τις αμέσως προηγούμενες μέρες.

Ο κ. Καλλιοντζής ήταν επικεφαλής της καβαλιώτικης αποστολής στην Έκθεση «Holiday & Spa» της Σόφιας κι έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την επισκεψιμότητα στα περίπτερα της Καβάλας και της Θάσου. Παράλληλα, ενημερώθηκε από τον Αντινομάρχη Θανάση Βαφειάδη -επικεφαλής της αντιπροσωπείας του νομού στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βελιγραδίου- ότι στο περίπτερο της Καβάλας «επικράτησε …πανικός» από το πλήθος των Σέρβων κι άλλων ξένων επισκεπτών που κατέκλυσαν τους χώρους του κι εκδήλωσαν το ζωηρότατο ενδιαφέρον τους για διακοπές στο νομό, που συνδυάζει τον ορεινό με το θαλάσσιο, αλλά και τον συνεδριακό και τον θρησκευτικό Τουρισμό όλο το χρόνο.
«Το μέλλον της περιοχής μας είναι η κίνηση που δεχόμαστε από τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων! Εκθέσεις όπως αυτή της Σόφιας είναι ζωοδότριες για μας. Κάθε χρόνο, τελευταία, ανεβαίνει κατά 20% η προσέλευση Βουλγάρων, Ρουμάνων και Σέρβων επισκεπτών στο νομό μας. Κι αυτό θα συνεχιστεί. Μπορεί να έχουμε ήδη -κυρίως η Θάσος- μια καλή βάση τουριστών από χώρες της Δυτικής Ευρώπης (Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία κ.α.), όμως οι λαμπρές προοπτικές μας διαμορφώνονται από τα βαλκανικά κράτη…» μας είπε ο Νομάρχης Καβάλας.

-  Πόσο θετικά θα επηρεάσει την τουριστική κίνηση και στο νομό σας η πρόσφατη κατάργηση της βίζας για Σέρβους και Σκοπιανούς;
«Πέρυσι ήμουν κατηγορηματικός, ότι θα είχαμε τη μικρότερη πτώση πανελλαδικά -λόγω της κρίσης- και επιβεβαιώθηκα, γιατί οι Βαλκάνιοι γείτονές μας κάλυψαν τις όποιες απώλειες παρουσιάστηκαν από άλλες πλευρές. Φέτος είμαι ακόμα πιο αισιόδοξος, λόγω της κατάργησης της βίζας για τους πολίτες της Σερβίας και των Σκοπίων. Αναμένουμε αυξημένο ρεύμα από τις δύο αυτές χώρες και μακάρι, είναι η μεγάλη μας ευχή, να καταργείτο άμεσα και η βίζα για τους Τούρκους πολίτες!  Είμαστε σίγουροι ότι αν επιτευχθεί αυτό, τα οφέλη για όλη την περιοχή μας θα είναι τεράστια. Ο νομός Καβάλας με τη Θάσο προσφέρει τη συντομότερη ΚΑΘΑΡΗ   θάλασσα για τα 15 εκατομμύρια κατοίκων της Κωνσταντινούπολης! Τους είναι πιο εύκολο να φθάσουν σε μας απ’ ό,τι στην επόμενη εναλλακτική τους λύση -μέσα στην ίδια τους τη χώρα-, στο Τσανάκαλε!  Με την Εγνατία Οδό, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα βρίσκονται στις αραιότατες ακτές της Καβάλας (στην Κεραμωτή κι αλλού) μέσα σε μία ώρα! Και επιπλέον σε μισή ώρα περνάνε με το φέρι στη Θάσο! Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για τον Τουρισμό μας! Όμως, η βίζα δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια για την κίνηση από την Τουρκία προς εμάς. Πρέπει να δούμε σοβαρά το ζήτημα της κατάργησης της βίζας κι από τη δική μας πλευρά. Όπως ξέρετε, οι Τούρκοι έχουν εδώ και χρόνια προχωρήσει στην κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες επισκέπτες, με απτά αποτελέσματα για τον Τουρισμό τους. Η Τουρκία κατακλύζεται από Έλληνες κάθε χρόνο…» τόνισε ο κ. Καλλιοντζής.

 

 

«Αναδυόμενος προορισμός»

Οι τουριστικές υποδομές στο χερσαίο τμήμα του νομού Καβάλας, όπως και στη Θάσο, βελτιώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, είτε με ανεγέρσεις καινούργιων συγκροτημάτων είτε με ριζικές ανακαινίσεις υπαρχουσών εγκαταστάσεων και στην πόλη της Καβάλας και περιφερειακά. Ο νομός Καβάλας προβάλλει πλέον ως ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς όχι μόνο για τους ξένους επισκέπτες, αλλά και για τους συμπατριώτες μας.

«Είμαστε ένας αναδυόμενος προορισμός!» επεσήμανε ο Νομάρχης Καβάλας. «Τα πλεονεκτήματά μας πλέον είναι πολύ περισσότερα, σε σύγκριση με το παρελθόν.  Η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων (της Εγνατίας και του καθέτου, Αθήνας – Θεσσαλονίκης) έχει συντομεύσει τα ταξίδια επισκεπτών από άλλα μέρη της Ελλάδας προς την περιοχή μας. Η Καβάλα διαθέτει αεροδρόμιο, διαθέτει λιμάνι για επιβατηγά πλοία, που τη συνδέουν τακτικά και με τα νησιά του Αιγαίου. Δεχόμαστε σιγά σιγά όλο και περισσότερο εγχώριο τουρισμό. Οι Αθηναίοι, για παράδειγμα, τώρα μας ανακαλύπτουν. Κι όταν έρχονται, βρίσκουν σε μας πράγματα που δεν απολαμβάνουν στους συνήθεις προορισμούς τους (π.χ. νησιά, Πελοπόννησος κ.ά.). Έτσι, ειλικρινά σας λέω, δεν φοβάμαι καθόλου για το μέλλον της Καβάλας και της Θάσου. Αρκεί να το πάρουν ακόμα πιο ζεστά οι επιχειρηματίες μας και να δραστηριοποιηθούν περισσότερο. Τα Βαλκάνια είναι εδώ και μας στηρίζουν!».

Συγκρότημα αναψυχής

Το παρών στη Διεθνή Έκθεση της Σόφιας έδωσε και η Ένωση Ξενοδόχων ν. Καβάλας, δια του προέδρου της κ. Αποστόλου Αθιανά. Όπως είπε στη Voria.gr ο κ. Αθιανάς, πολλές τουριστικές εγκαταστάσεις του νομού Καβάλας διαθέτουν ήδη σε ικανοποιητικό βαθμό προσωπικό που μπορεί να συνεννοείται σε βαλκανικές γλώσσες, οπότε η επικοινωνία με τους πελάτες από τη Βουλγαρία, τη Σερβία ή τη Ρουμανία δεν αποτελεί πρόβλημα.

-  Τι λείπει από το νομό Καβάλας, ώστε να θεωρηθεί ότι καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες ενός ξένου επισκέπτη αν προτιμήσει την περιοχή σας;
«Η Ένωση Ξενοδόχων ν. Καβάλας έχει προτείνει από παλιά στο δήμο Καβάλας να προχωρήσει στη δημιουργία ενός μεγάλου χώρου αναψυχής, λίγο έξω από την πόλη -ίσως κοντά στην περιοχή της Άσπρης Άμμου, στα ανατολικά της Καβάλας- που να προσφέρει ολοκληρωμένες δυνατότητες ψυχαγωγίας και άθλησης στους επισκέπτες μας. Κάτι ανάλογο υπάρχει στην Αλικαρνασσό της Τουρκίας κι είναι εξαιρετικά επιτυχημένο ως εγχείρημα. Πιστεύω ότι αν είχαμε –ή αποκτήσουμε!- κάτι τέτοιο στην Καβάλα, θα είμαστε ακαταμάχητοι ως προορισμός!..» μας απάντησε ο κ. Αθιανάς.
Η Ένωση Ξενοδόχων ν. Καβάλας πρόσφερε στους επισκέπτες της Διεθνούς Έκθεσης της Σόφιας ειδικά κουπόνια, ώστε όσοι κάνουν χρήση τους να απολαύσουν 30% έκπτωση στις τιμές δωματίου όλο το χρόνο!

Εξάλλου, σημαντική προσοχή απέσπασαν στη Σόφια και τα ξεχωριστά περίπτερα δύο δήμων του νομού Καβάλας: της Κεραμωτής και της Θάσου.

 

 

Business Story
Off

ZENITH