Skip to main content

Την παραδειγματική τιμωρία του Ισραήλ ζητούν οι Τούρκοι πολίτες

Τη λήψη σκληρών μέτρων κατά του Ισραήλ ζήτησαν από την κυβέρνηση Ερντογάν χιλιάδες άνθρωποι που διαδήλωσαν χθες Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.
Τη λήψη σκληρών μέτρων κατά του Ισραήλ ζήτησαν από την κυβέρνηση Ερντογάν χιλιάδες άνθρωποι που διαδήλωσαν χθες Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, διαμαρτυρόμενοι για την στρατιωτική επιχείρηση που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον εννέα ακτιβιστών, οι οποίοι προσπαθούσαν να μεταβούν στη Λωρίδα της Γάζας.

Η χθεσινή ήταν μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών στην Τουρκία. Βασικός της διοργανωτής ήταν το Σααντέτ, το κόμμα της Ευτυχίας, που θεωρείται ισλαμιστικό και παραδοσιοκρατικό. Συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία από το ίδρυμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και την ανθρωπιστική αρωγή (IHH).

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση Ερντογάν να λάβει πιο σκληρά μέτρα κατά του Ισραήλ και να υπερασπιστεί το έργο της IHH, μιας ισλαμιστικής οργάνωσης που υποστήριξε την διοργάνωση του στόλου της ελευθερίας.

Εν μέσω συνθημάτων όπως «κάτω το Ισραήλ», «το Ισραήλ δολοφονεί» και «Αλλάχου άκμπαρ», ηγετικά στελέχη του Σααντέτ αποκάλεσαν το Ισραήλ «τρομοκρατική οργάνωση» και απαίτησαν από την κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) να κόψει κάθε δεσμό με το Ισραήλ.

Η Άγκυρα απέσυρε τον πρεσβευτή της με το Ισραήλ ενώ ανακάλεσε την ισχύ τριών στρατιωτικών συμφωνιών με τη χώρα. Αν και το Σααντέτ έλαβε μόλις 5% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές και δεν έχει ξεπεράσει ποτέ το όριο του 10% σε εθνικό επίπεδο που απαιτείται για να μπει στην τουρκική βουλή, διαθέτει ένα οργανωμένο δίκτυο βάσης.

Εξάλλου, την απέλαση εντός της ημέρας των έντεκα επιβατών και των οχτώ μελών του πληρώματος του ιρλανδικού φορτηγού πλοίου Rachel Corrie, το οποίο βρίσκεται στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ μετά την αναχαίτισή του χθες το πρωί από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό, ανακοίνωσε το η εκπρόσωπος της ισραηλινής υπηρεσίας μετανάστευσης.

«Όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοίο θα απελαθούν σήμερα, μετά την υπογραφή εγγράφου με το οποίο θα δεσμεύονται ότι δε θα προσφύγουν στην ισραηλινή δικαιοσύνη κατά του μέτρου αυτού», τόνισε η εκπρόσωπος.

Οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος του Rachel Corrie, το οποίο έχει ναυλώσει ιρλανδική οργάνωση για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, έχουν οδηγηθεί από χθες στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, κοντά στο Τελ Αβίβ, για να απελαθούν.

ZENITH