Skip to main content

Την ύστατη ώρα αποτράπηκαν απεργίες στην Αργεντινή

Οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια της Αργεντινής ακύρωσαν την απεργιακή κινητοποίηση που είχαν εξαγγείλει για σήμερα Σάββατο καθώς έφθασαν την ύστατη ώρα σε συμφωνία για τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργ
Οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια της Αργεντινής ακύρωσαν την απεργιακή κινητοποίηση που είχαν εξαγγείλει για σήμερα Σάββατο καθώς έφθασαν την ύστατη ώρα σε συμφωνία για τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας στις συνομιλίες με κυβερνητική διαμεσολάβηση, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του συνδικάτου τους.

Ενδεχόμενη απεργία στα διυλιστήρια θα προκαλούσε ελλείψεις καυσίμων εν μέσω της συγκέντρωσης και της διακίνησης της σοδιάς της σόγιας και του καλαμποκιού στη Λατινοαμερικάνικη χώρα, μια από τους μεγαλύτερους παραγωγούς των γεωργικών αυτών ειδών παγκοσμίως.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία», δήλωσε ο Πέδρο Μίγια, γενικός γραμματέας της συνομοσπονδίας των εργαζομένων στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των βιοκαυσίμων. Στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους και το σύνδεσμο των πετρελαϊκών βιομηχανιών διαμεσολάβησε το υπουργείο Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι ζητούσαν αύξηση μισθών 32%, πάντως ο Μίγια δήλωσε ότι αποδέχθηκαν την πρόταση για αυξήσεις 25% και άλλες παροχές.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις είναι συχνές αυτήν την περίοδο στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, καθώς εξελίσσονται διαπραγματεύσεις για νέες συλλογικές συμβάσεις. Τα συνδικάτα ζητούν μεγάλες αυξήσεις, περί το 25% κατά μέσον όρο, λόγω του ιδιαίτερα υψηλού πληθωρισμού.

Οι μεγαλύτερες εταιρίες που διαθέτουν διυλιστήρια στην Αργεντινή είναι η YPF, θυγατρική της Ισπανικής Repsol YPF, η Royal Dutch Shell, η Petrobras και η Exxon Mobil Corp, η οποία λειτουργεί στη χώρα με την ονομασία Esso.

ZENITH