Skip to main content

Της φυλακής τα σίδερα είναι για τους…φτωχούς!

Η κρίση χτύπησε τους…κατηγορουμένους και μαζί και τα χιλιάδες μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης! Στις δικαστικές αίθουσες προσέρχονται οι πρώτοι, εδώ και λίγο καιρό, χωρίς τη μέχρι πρότινος α
Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου
melkar4@yahoo.gr


Η κρίση χτύπησε τους…κατηγορουμένους και μαζί και τα χιλιάδες μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης! Στις δικαστικές αίθουσες προσέρχονται οι πρώτοι, εδώ και λίγο καιρό, χωρίς τη μέχρι πρότινος απαραίτητη συνοδεία των δεύτερων! Οι κατηγορούμενοι δείχνουν ξεκάθαρα ότι προτιμούν να «φάνε» μέρες ή μήνες και να αμαυρώσουν το ποινικό τους μητρώο, παρά να δώσουν «μάχη» για την αθωότητά τους, πληρώνοντας δικηγορικά παράβολα και αμοιβές που συνήθως είναι ύψους 300 ή 500 ευρώ!

Τα κρούσματα που τείνουν να πάρουν μορφή «επιδημίας» έχουν θορυβήσει το νομικό κόσμο και τα συνδικαλιστικά του όργανα. Πολλοί κάνουν λόγο στη Voria.gr για προσωρινή κρίση κι άλλοι τόσοι για μόνιμη και πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά της χώρας!

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι κατηγορούμενοι εκτός από τον… εαυτό τους, έχουν δίπλα τους – αν το ζητήσουν– μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου οι οποίοι ορίζονται από το δικαστήριο! Προχθές, περιμένοντας την εκδίκαση μιας υπόθεσης (κατέθετα ως μάρτυρας σε υπόθεση πινακίου Νο 39, δηλαδή όλη την μέρα την πέρασα στο δικαστήριο), είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι την κατάσταση και να ρωτήσω ευθέως κατηγορούμενους και δικηγόρους για το μέλλον του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης.

«Όποιο μέλλον υπάρχει για όλους τους άλλους (μικρομεσαίους, μισθωτούς, συνταξιούχους κ.α.) υπάρχει και για εμάς. Ο τρόπος απονομής της δικαιοσύνης θα αλλάξει, όπως θα αλλάξουν κι όλα τα άλλα…», συμφώνησαν και οι δυο πλευρές, προσθέτοντας ότι για χρόνια πίστευαν κάτι εντελώς διαφορετικό, όταν έλεγαν «Της φυλακής τα σίδερα είναι για τους φτωχούς…».

ZENITH