Skip to main content

Το 2011 η απόφαση της Βουλγαρίας για τον Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη

Μέσα στο 2011 αναμένεται η βουλγαρική κυβέρνηση να λάβει την οριστική της απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή στο έργο κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη.
Τον Φεβρουάριο του 2011 αναμένεται η βουλγαρική κυβέρνηση να λάβει την οριστική της απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή στο έργο κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Συμεών Ντιάνκοφ.

«Η Βουλγαρία ενημερώθηκε για την πρόταση της ρωσικής πλευράς ναχρηματοδοτηθεί η κατασκευή του πετρελαιαγωγού από δάνειο στη διεθνήεταιρία του έργου. Αυτό θέτει πολλά ερωτηματικά σχετικά με τηνοικονομική βιωσιμότητα του έργου, το οποίο αναμένεται να απορροφήσει κεφάλαια περίπου δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τη σχετική συμφωνία», ανέφερε ο κ. Ντιάνκοφ.

Ένα άλλο βασικό θέμα, σύμφωνα με τον υπουργό, το οποίο θα έχειαποφασιστική σημασία για την τελική απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησηςσχετικά με την περαιτέρω συμμετοχή της χώρας στο σχέδιο είναι ηπεριβαλλοντολογική μελέτη, την οποία η εταιρία πρέπει να καταθέσει στοαρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας μέχρι τονερχόμενο Οκτώβριο. Το υπουργείο θα λάβει την οριστική απόφαση, ύστερααπό ανάλυση της μελέτης και έπειτα από δημόσια συζήτηση, θα τηνανακοινώσει μέχρι το Φεβρουάριο του 2011.

Κατόπιν αποσαφήνισης των δύο αυτών βασικών θεμάτων, η βουλγαρικήκυβέρνηση θα λάβει την τελική απόφασή της σχετικά με την περαιτέρωσυμμετοχή της Βουλγαρίας ή της αποχώρησής της από το σχέδιο, δήλωσε ουπουργός.

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού, ο επερωτών βουλευτής, πρώηνυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ασέν Γκαγκαούζοφ κατηγόρησε τονΒούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ ότι «ουσιαστικά έχει προδικάσειτην απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης σχετικά με τηνπεριβαλλοντολογική μελέτη» με τις πρόσφατες δηλώσεις του πως «είναιαπίθανο η μελέτη να είναι θετική, ιδιαίτερα ύστερα από τη μόλυνση τουΚόλπου του Μεξικού».

Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει την απόφασή της για τοναγωγό «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης» με γνώμονα «τα οικονομικά αλλά και ταγεωπολιτικά συμφέροντα της Βουλγαρίας για τα οποία εργάστηκαν πολλάπροηγούμενα υπουργικά συμβούλια».

ZENITH