Skip to main content

Το 2014 ημερομηνία-σταθμός για την ένταξη των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ

Tην εκτίμηση ότι το 2014 μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εκφράζει η διευθύντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρ
Tην εκτίμηση ότι το 2014 μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εκφράζει η διευθύντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Καλυψώ Νικολαΐδη σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή πύλη «euractiv.com» με τίτλο «Σύμβουλος της ΕΕ κάνει έκκληση για σταθερή δέσμευση για τα Δυτικά Βαλκάνια».

Η Ελληνίδα καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων και μέλος της Ομάδας Προβληματισμού (σ.σ. ανεξάρτητη ομάδα που δημιουργήθηκε με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συμβάλει στον καθορισμό στόχων της ΕΕ ως το 2030), αναφέρει ότι στην έκθεση της Ομάδας για τους στόχους της ΕΕ ως το 2030, διατυπώνεται η ιδέα να τεθεί το 2014 ως ημερομηνία-σταθμός, προκειμένου να δοθεί μία «σταθερή δέσμευση» για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και να καταρτιστεί ένας «σαφής οδικός χάρτης» για το «τελευταίο μέρος του ταξιδιού».

Η κα. Νικολαΐδη αναφέρει επίσης ότι η ΕΕ θα ενισχύσει τις προσπάθειες των χωρών αυτών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ τονίζει πως η Ελλάδα ειδικότερα έχει δεσμευθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι από τότε που η Βουλγαρία και η Ρουμανία εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2007, η Ένωση υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτική και αποφεύγει έκτοτε να δίνει ημερομηνίες στις υποψήφιες χώρες για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μόνο η Κροατία θεωρείται ότι είναι σε θέση να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και να ενταχθεί στην ΕΕ το 2012. Άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως η Σερβία, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Αλβανία, παραμένουν «στο σκοτάδι» όσον αφορά στις προοπτικές ένταξής τους στην ΕΕ, αναφέρεται ακόμη στο δημοσίευμα.

ZENITH