Skip to main content

Το άδειο κτήριο

«Φυλάμε ένα άδειο κτίριο...», μου είπε ένστολος της ΕΛ.ΑΣ. στο «Κυβερνείο» της Αρετσούς. «Έργα δεν γίνονται και τα φορτηγά με τους εργάτες έχουν καιρό να μπουν στην αυλή…» Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου
Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου
 melkar4@yahoo.gr


«Φυλάμε ένα άδειο κτίριο...», μου είπε ένστολος της ΕΛ.ΑΣ. στο «Κυβερνείο» της Αρετσούς. «Έργα δεν γίνονται και τα φορτηγά με τους εργάτες έχουν καιρό να μπουν στην αυλή…». Κι όμως το Υπουργείο που καταργήθηκε, το Μακεδονίας Θράκης (ΥΜΑΘ), και η Νομαρχία Θεσσαλονίκης που... θα καταργηθεί λόγω ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ αποφάσισαν, πριν από καιρό, να το ανακαινίσουν με 1.400.000 ευρώ, χωρίς να γνωρίζουμε μέχρι σήμερα σε τι ή ποιους θα εξυπηρετεί!

Το έργο με τίτλο «μελέτες και εργασίες επισκευής και αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου του "Κυβερνείου" συνολικού προϋπολογισμού 1.400.000 ευρώ» εγκρίθηκε επί κυβέρνησης ΝΔ και Μαργαρίτη Τζίμα, ο οποίος μεταξύ άλλων το είχε φαντασθεί ως πολιτιστικό πολυχωρο (Να ναι καλά η σύζυγός του Μελίνα Μποτέλη) Όμως, χρόνια μετά, τα έργα τέχνης, τα χαλιά, τα συλλεκτικά έπιπλα και τα δώρα υψηλών φιλοξενούμενων παραμένουν αμπαλαρισμένα σε αποθήκες.

Τα δε άδεια δωμάτια (στα οποία έγιναν αρκετά μερεμέτια), αντί να… φυλάσσονται από σεκιουριτάδες, «φρουρούνται» από άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, θυμίζοντας στους διερχόμενους Καλαμαριώτες, ότι κάποτε αυτό το «Παλατάκι» είχε ζωή , έστω υπουργών άνευ «βασιλικών» αρμοδιοτήτων. Σήμερα, στον καιρό των υψηλών σπρεντς, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι δύο υφυπουργοί με έδρα τη Θεσσαλονίκη «σκοτώνονται» για άλλα θέματα (;) στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται «παλάτια» και αυλές. Ούτε καν η αξιοποίηση της περιουσίας του τέως Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης.

Έτσι παρά τα χρήματα που εγκρίθηκαν (και εκταμιεύθηκαν;) το έργο της  επισκευής δεν φαίνεται να προχωρά, ενώ όλο και λιγότεροι δείχνουν να ενδιαφέρονται για το μέλλον του ιστορικού κτιρίου που χτίστηκε το 1955 από τον αρχιτέκτονα Ι. Χριστόπουλο. Μάλλον θα «ανακαλύψουμε» την εγκατάλειψη στο παραπέντε, όπως έχει γίνει και με άλλα διατηρητέα της Θεσσαλονίκης…

 

ZENITH