Skip to main content

Το αντιγριπικό εμβόλιο του 2008-2009 πρoστατεύει από τη νέα γρίπη

Έρευνα Μεξικανών επιστημόνων υποστηρίζει ότι ο εμβολιασμός κατά της περυσινής εποχικής γρίπης προσφέρει μερική προστασία και από τη νέα γρίπη.
Το αντιγριπικό εμβόλιο του 2008-2009 φαίνεται να προσφέρει μερική προστασία και από τη νέα γρίπη και τις επιπλοκές της, ανακοίνωσαν Μεξικανοί ερευνητές, τονίζοντας ωστόσο, ότι ο μαζικός εμβολιασμός κατά του Η1Ν1 πρέπει να συνεχιστεί κανονικά. Την έρευνα διεξήγαγε η ομάδα του Βαλντεστίνο-Γκόμες και δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal.

Σε δήλωση του ο επιδημιολόγος Χοσέ Λουίς Βαλντεστίνο-Γκόμες, επικεφαλής της μελέτης, είπε χαρακτηριστικά ότι «τα αποτελέσματά μας πρέπει να εξεταστούν με επιφυλακτικότητα και δεν υποδεικνύουν κατά κανένα τρόπο ότι ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη πρέπει να αντικαταστήσουν τον εμβολιασμό κατά της πανδημικής γρίπης Α/Η1Ν1».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης από τον Η1Ν1 στο 80% των περιπτώσεων, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι μελετητές συνέκριναν στο κρατικό εργαστήριο Birmex του Μεξικού τα ποσοστά των εμβολιασμένων ασθενών μεταξύ 60 ατόμων με γρίπη Η1Ν1 και μιας δεύτερης ομάδας ανθρώπων, παρόμοιων ηλικιών και άλλων χαρακτηριστικών, που παρουσίαζαν άλλα νοσήματα.

Χριστίνα Καραμανίδου

ZENITH